SSD do notebooku místo mechaniky

Re:SSD do notebooku místo mechaniky
« Odpověď #120 kdy: 26. 03. 2015, 10:14:10 »
no tak samozrejme ze ne na samostatny webovani, ale proste na beznou cinnost. a treba u starsich notebooku kupovat DDR2 se fakt nevyplati... mel jsem D630 s 4GB RAM a SSD bylo neco co z odolneho sneka udelalo odolne ferari na beznou SoHo cinnost.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #121 kdy: 26. 03. 2015, 10:34:59 »
Záleží, co je ta „běžná činnost“.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #122 kdy: 26. 03. 2015, 10:45:24 »
A treba prohlizeni webu je na HDD vs SSD rozdil jak prase.

Zajimave. Ja mam HDD a pri prohlizeni webu moc diskove aktivity nevidim, ledaze bych vycerpal pamet. Cim mi to SSD jako ma zrychlit?
zkus to na kompu s 4GB RAM a trochu pracovat s par otevrenyma programama (cili scenar vycerpani pameti dnes v mainstream strojich zdaleka neni necim vyjimecnym)

To se ovsem nezrychluje browseni po webu, ale swapovani. BTW, ja mam ve stroji 2 GB.

nobody

« Odpověď #123 kdy: 26. 03. 2015, 12:15:26 »
tak asi nazorne :)
kdyz s HDD to dela: chrrrrrr, chrrrr, chrrrr, chrrrrrrrr, chrrrr, chrr, chrrrr, chrr, chrrrrrrrrrrrrr, chrrrrrrrrrrrr, chrr, chrrrr, chrrr
tak s SSD je to blik, blik ;)

« Odpověď #124 kdy: 26. 03. 2015, 12:43:47 »

Zajimave. Ja mam HDD a pri prohlizeni webu moc diskove aktivity nevidim, ledaze bych vycerpal pamet. Cim mi to SSD jako ma zrychlit?
zkus to na kompu s 4GB RAM a trochu pracovat s par otevrenyma programama (cili scenar vycerpani pameti dnes v mainstream strojich zdaleka neni necim vyjimecnym)

To se ovsem nezrychluje browseni po webu, ale swapovani. BTW, ja mam ve stroji 2 GB.
uzivatel neresi technicky co presne to zrychluje
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #125 kdy: 26. 03. 2015, 13:14:10 »

uzivatel neresi technicky co presne to zrychluje

Ovsem je jisty rozdil mezi zrychlenim browseni (SSD jako Internet accelerator) a celkovym zrychlenim behu OS a aplikaci, ze.

Kolemjdoucí

« Odpověď #126 kdy: 26. 03. 2015, 14:51:58 »
kdyz s HDD to dela: chrrrrrr, chrrrr, chrrrr, chrrrrrrrr, chrrrr, chrr, chrrrr, chrr, chrrrrrrrrrrrrr, chrrrrrrrrrrrr, chrr, chrrrr, chrrr

Na OS a Chrome mám HDD a nic takového se neděje.

« Odpověď #127 kdy: 26. 03. 2015, 16:53:20 »
Do levnych notebooku patri 7200 otackovy disk, do drazsich 128GB mSATA/M.2 SSD a 5400 otackovy disk na data. Bohuzel v realu si to musi clovek koupit tak, mizerny dily vyhodit, namontovat nove a jeste riskovat hadani o zaruku. A BFU si to taky nepredela a nepreinstaluje.

Jen takový dotaz, a proč by se měly do levných laptopů dávat 7200ot/min disky ? Přeci ty laptopy jsou levný právě protože jsou tam levný a nevýkonný díly.

A do dražších se už dnes dává kombinace 128GB SSD+1TB HDD, nebo už přímo 500GB SSD... je to jen o penězích.
A otázce co je levné a co drahé....
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #128 kdy: 26. 03. 2015, 16:55:43 »
Nevím ale, jestli bych mohl reklamovat notebook i se změněným hardwarem, nebo jestli bych to musel před reklamací uvést do původního stavu.

Ne v záruční době musíš reklamovat laptop s původním HW, a nesmí se zjistit, že byl HW měněn. Na to máš záruku.
V případě, že u nového laptopu v záruce vyměníš jakýkoliv HW díl, automaticky přicházíš o záruku. Přečti si záruční podmínky.

V tomto mají jistou výjimku desktopy, tam mužeš HW přidat (další HDD) ale nesmíš odebrat nic.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #129 kdy: 26. 03. 2015, 17:01:49 »

[/quote

To by mne fakt taky zajímalo.... Sice Windows na web nepoužívám (tedy až na sporadické výjimky) ale u Ubuntu to prostě při přechodu mezi web stránkami, pokud nestahuji nějaká data prostě šahá MINIMÁLNĚ, tedy vůbec....

« Odpověď #130 kdy: 26. 03. 2015, 17:05:47 »
Zkus BFUcku disk rozdelit na system a data ... To mu nikdy nevysvetlis, ze ty svoje sragory ma davat na "Dcko".

Hezky uděláš na ploše tři zástupce na adresáře Fotky, Filmy, Hudba a i 80-ti letý důchodce to zvládne tam přetahovat myší.
EHmm asi máš velmi zdatné důchodce. Nechci se fakt hádat, ale problém je toto naučit 30ti letého inženýra, že na plochu se nemá nic dávat. A když po 5ti měsících přijdeš k PC kde jsi dal dva HDD, NALINKOVAL USERS adresář na druhý disk, tak zjistíš že všechny data jsou buď (v lepším případě) v adresáři desktop, v horším na C: v dalších adresářích....

Jen když se načítá Chrome do RAM, pak je to +- stejné.
Ano u startů aplikací je SSD znát, při následném provozu spuštěné aplikace, jsem fakt při běžných programech (vč. většiny her) rozdíl nepoznal.

« Odpověď #131 kdy: 26. 03. 2015, 17:08:33 »
Mám laptop s 4GB RAM, provoz disku nyní je +-2%, RAM zaplněna na 2.2GB zbytek volné použit jako CACHE,
Otevřen Chrome asi 8x, Thunderbird, Skype, Viber, 4x cloud synchro (to je ten provoz disku mimochodem), a pár dalších obslužných programů---- ale není to Windows

« Odpověď #132 kdy: 26. 03. 2015, 17:21:29 »
Ano dělá blik blik blik blik blik ....... noblik noblik, NO DATA  8)

Když mi bude dělat HDD to co jsi popsal, tak je něco špatně. Otázka je zda je špatně technologie disku, HW disku, HW laptopu, OS.

Mě ten HDD v laptopu se spíná v pravidelných intervalech, ale dělají mi to syncho služby na pozadí. Jinak by asi nic nedělal.

SSD je rozumá volba, do desktopu určitě. U laptopu taky, v případě že nepotřebuji moc místa, a nebo jsem ochotný zainvestovat do velkého SSD

Jak tvrdí kolega technik, až uvidí SSDčko po 10ti letech pernamentního provozu, a bude stále celý prostor SSDčka neporušený a použitelný vezme je na milost i jinam než jen pro OS a ProgramFiles

A dávám mu za pravdu. Je to dost nová technologie. A není to až tak dlouho používáno. BEZ řádného zálohování bych tam DATA neměl.

USB Flash disků jsem už vyhodil hodně. SSD zatím žádný, ale nemám ho déle jak 2 roky.

A u laptopu osobně preferuji kompromis rychlosti a místa.
Takže v hlavním pracovním mám SSHD, neboť je to rychlejší než 5400 a i 7200ot/min HDD, ale zároveň tam je 500GB místa (pro data mám k dispozici 450GB)
U záložního laptopu mám 7200ot/min HDD 320GB (nechce se mi ho vyhazovat)
u obou laptopů jsou mechaniky DVD
a v desktopu 5 HDD (1x SSD, 4x klasika 5400/7200)

Jediné doporučení tazateli bych dal. Kup si SSD jaké se ti líbí a tvá peněženka unese, namontuj a dej nám vědět.

Rád budu potěšen, tím, že jsem se mýlil, a to SSD byla do laptopu super investice.
Pro mne je 240GB málo. I kdybych vyházel nepotřebný balast, tak stále jsem nucen u sebe nosit 280GB datových souborů, a nejsou to nějaké fotky a filmy.
A externí HDD to neřeší, ty sebou nosím 2 s dalšími GB/TB dat.... ale tam se to hodně často mění. sg125857#msg125857 date=1427368526]
[/quote]

Nox

« Odpověď #133 kdy: 26. 03. 2015, 17:36:42 »
PetrTv.: Protoze maloobchodni rozdil mezi 5400 a 7200 diskem je cca 200 Kc, ovsem cely notebook za 10-20 000 Kc to totalne zmrvi. Chapal bych to u stroju silne pod 10 000 Kc, ale tady je to zamerne kripleni zarizeni.
Ocekaval bych, ze notebook s 128GB SSD+1TB HDD bude stat zhruba stejne co ten samy s 1TB HDD plus cena SSD, ovsem jaksi je v nabidkach nenachazim. Naopak SSD se setri pro ty podstatne drazsi, ktere se do domacnosti moc nekupuji. Obecne mi soucasna nabidka notebooku prijde jako "dodelej doma". V tomhle je bohuzel ta smula, ze clovek vidi maloobchodni ceny dilu. Kdyby alespon bezny covek mohl za normalni cenu koupit prazdne sasi ntb bez RAM a HDD.

linux_noob

« Odpověď #134 kdy: 26. 03. 2015, 17:41:21 »
@PetrTv: U me to neni kompromis mezi rychlosti a mistem, davam SSD misto mechaniky ne misto puvodniho disku, takze to bude spis 250GB rychlyho mista navic  :) Jak to dopadlo dam pripadne vedet, ale budes si muset pockat az dorazi ten ramecek na disk z ciny.