Jen bych tu chtěl popsat své zkušenosti s nekompatibilitou SSD a základní desky (bohužel jsem měl tu smůlu).
Kupoval jsem SSD ADATA (250GB; typ už nevím) do svého staršího notebooku ASUS X5DIN (K50IN). Nekompatibilita se projevila tím, že rychlost byla snížena ze SATA II na SATA I (notebook podporuje jen SATA II). Něco jsem o tomto problému vyčetl, obecně to způsobuje kombinace řadiče SSD od firmy SandForce ve spojení s čipovou sadou Nvida Nforce (konkrétně asi jen u Nvidia MCP79, ale nevím jistě).
SSD jinak fungoval, ač občas nebyl viditelný při instalaci Windows (stačilo dát obnovit), leč Win jsem nainstaloval. Po instalaci mi to hodilo 2x modrou obrazovku smrti ale to je nic oproti tomu, co pak přišlo s jiným SSD...
Prodejce byl ochotný to celé vyzkoušet a vyměnit to za jiný SSD (za to jsem vděčný). Leč celá zkoušecí operace mu trvala asi 3 týdny (tu dobu jsem byl bez notebooku), nevím kolik SSD vyzkoušel či s čím vším čaroval, ale nakonec to vyměnil (za drobný příplatek) za jiný SSD od firmy Corsair...konkrétně Corsair force LS, 240 GB.
Že já vůl si nenechal ADATA, ten alespon fungoval, byť na SATA I. Už při prvním namontování Corsair se Windows začalo sekat (spouštěl jsem z HDD) a vytvoření oddílů ani rychlý formát se nezdařil. Stejně tak instalace Windows přímo z bootovacího DVD neproběhla (chyba již při vytváření oddílů atd). Když jsem v BIOSU přehodil režim práce SATA z Enhanced na Compatible, podařilo se alespon vytvoření oddílů a instalace Win nastartovala. Mezitím jsem šel do hospody, vrátil se asi po 6ti hodinách a instalace byla na 20%, takže zase nic.
Samozřejmě jsem zkoušel více verzí Windows-7,8,8.1, asi i XP, pořád to stejné. Zajímavé bylo, že Linux (Ubuntu) se podařilo nainstalovat (šla i práce s SSD když jsem Ubuntu spustil jako live z DVD), ale nešlo pak nabootovat (už jsem zvažoval že kvůli tomu na ten linux fakt přejdu).
SSD jsem pak zkoušel na jiném, stolním PC, kde to Ubuntu v pořádku nabootovalo, stejně tak se pak podařila instalace Windows 7 i spuštění. SSD jsem pak přenesl do noteeboku, kde Windows samozřejmě nenastartovalo.
Upgrade firmwaru SSD jsem zkoušel, je aktuální.
Na nervy mi spíše leze to, zda-li mne prodejce chtěl schválně podvést, či SSD s mým notebookem otestoval pouze povrchně (na první pohled v linuxu spuštěném z USB vážně funguje, lze jej pak i nainstalovat ale ne nabootovat), nebo si ze mne dělá srandu:)
Pokud mu to zase vrátím, beztak budu zase měsíc bez notebooku a pochybuji, že něco vyřeší. Navíc už je to pár měsíců zpět, nevím zdali to vezme, takže bude nejlepší SSD asi někde prodat. Někde jsem četl, že by s Nvidia MCP79 mohly fungovat SSD Crucial s řadičem Marvell, ale nevím zda-li to riskovat. Tím jsem se zároveň chtěl zeptat, zda-li o tomto neví někdo z vás více...