SSD do notebooku místo mechaniky

njn

Re:SSD do notebooku místo mechaniky
« Odpověď #60 kdy: 24. 03. 2015, 15:49:16 »
az na to, ze zarovnani je posledni dobou irelevantni, protoze ve firmware byva implementovana komprese kvuli zvyseni vysledku srovnavacich testu a na takovym ssd pak fyzicky mas nekolik desitek kombinaci fyzicky zapsaneho bloku a to, ze mas virtualni blok 4KB nebo 1MB ma ten firmware uplne na haku.

pupi1

« Odpověď #61 kdy: 24. 03. 2015, 15:52:36 »
este je dobre povedat, ze nie je naskodu vypnut pagefile pri dostatocnom mnozstve pamete 16+gb. A potom vyhradit urcitu cast pamate aj ako disk, tzn cachovanie suborov napr. prehliadaca nebude prebiehat na disku ale v pamati. Vyrazne to zrychli pocitac a samozrejme usetri SSD od poctu zapisov.
Ja mam inac SATA II a nemam sice plnu rychlost, logicky, ale je to uplne citit. start aplikacii je dost rychly. keby mam moznost este navysit pamat o 4/8gb tak spravim, ale pocitac mi dovoli max 4gb :/

linux_noob

« Odpověď #62 kdy: 24. 03. 2015, 15:56:06 »
Tak jsem kouknul do BIOSu a mam tam nasteveny: Sata mode: AHCI (druha moznost je IDE), Sat max speed: 6Gbps (druha moznost 3Gbps). Z ty moznosti sata max speed bych si skoro myslel, ze mam nakonec SATA III, muze mi nekdo dat tip jak to zjitit? Zkousel jsem neco googlit, ale to asi vypisovalo jenom jaky rozhrani ma ten pripojenej disk.

njn

« Odpověď #63 kdy: 24. 03. 2015, 15:56:45 »
16gb v dnesni dobe ve windows staci na vsechno (krome leakujici dvojkombinace - mozilla plugin api + flash update)

« Odpověď #64 kdy: 24. 03. 2015, 16:22:06 »
Já na 120GB SSD nacpal OS, aplikace a většinu dat. (Bez hudby a nějakých záloh.) Virtuálky se mi tam ale nevešly…
Jo dá se to. Používám ale dva OS, a tak pro Ubuntu je 30GB a pro Win7 90GB. Data mám na standartních HDD

I záloha na externí HDD může být pravidelná, ale chce to disciplínu. Já třeba zálohuju ručně (byť přes síť) a vidím v tom smysl:
No právě tu disciplínu má málo kdo  8)

Brát SSD s vyšší maximální rychlostí než podporuje současný notebook nemusí být nutně špatně:
1. Dá se toho využít v příštím notebooku.
Ale jistě. Pokud mi "zaručíš" že až za 5-6 let budu kupovat nový laptop tam bude ještě SATA :-)
Ne jak v nových MacBook Pro jsou flashové disky napájené na desce.... a tak si tam to SSD prostě nepřehodíš.

2. Ten SSD může mít i jiné kvality než sekvenční rychlost a mohla by být škoda jej vyřadit z výběru jen kvůli tomu, že jeho potenciál v jiné oblasti nevyužiješ naplno.
Ale zajisté. Je to rozhodně "rychlejší" než klasický disk.
Pouze budu-li uvažovat, že chci zachovat kompletní funkčnost laptopu, tedy i s těmi DVD, a měl-li bych tedy zachovat i velikost diskového prostoru, je SSD ne zrovna laciná věc.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

pupi1

« Odpověď #65 kdy: 24. 03. 2015, 16:29:27 »
To vazne su disky priamo priletovane k zakladnej doske? To co je za bullshit?
Inac ma zmysel kupovat aj ked mate sata2. Ja mam tiez ale tento rok idem kupovat novy nitas a len ho vymenim, samozrejme pokial nekupim notas uz s ssd.

« Odpověď #66 kdy: 24. 03. 2015, 16:34:10 »
K fstrim vs. discard: Vím, že discard snižuje výkon u mazání většího množství malých souborů. Spekulace: Možná pracuje synchronně, zatímco fstrim asynchronně. (Starší verze TRIMu byl synchronní příkaz, možná ho discard používá.) Větší spekulace: Někde jsem četl, že to má vliv i na životnost – možná to TRIMuje i malé oblasti, což si může vyžádat realokaci zbytku bloku.
Každopádně fstrim je tak rychlý, že bych těžko hledal argumenty pro discard.

K velikosti stránek: Ne vždy je to mocnina dvou. U TLC, kde jsou tři bity na buňku. Tam velikost bude nutně dělitelná třemi, což nebude mocnina dvou.

„vyhradit urcitu cast pamate aj ako disk, tzn cachovanie suborov napr. prehliadaca nebude prebiehat na disku ale v pamati“ — To bych dnes nedělal, možná v nějakých hodně speciálních případech. Mám ~/.cache na partition s dlouhým commitem, ale i to je možná zbytečné.

K rozhraní SATA: Mám pocit, že jsem to zjišťoval přes dmesg. Měl jsem mechaniku asi SATA II připojenou do SATA III.

Re:ssd do notebooku misto mechaniky
« Odpověď #67 kdy: 24. 03. 2015, 16:42:36 »
Muj pohled:
- samozrejme, ze casto plati cim vic RAM tim mene diskovych operaci => rozdily se smazavaji pri dlouhych intervalech mezi restarty, ale u widli treba s 2-4GB je rozdil HDD-SDD brutalni.
ANO i ne. Rozdíl tam je... ale pouze pokud se jedná o čtení z disku. Avšak v okamžiku kdy ti LED od disku nebliká a točí se a točí a točí, a ty čekáš až se ty Windows rozmyslí....

- nemyslim, ze by SSD melo byt ciste na system, to by byl zbytecny a drahy spas. osobne tam mam vse u ceho ocekavam pristup aspon 1x za mesic - fotky, vyber z hudby, veskery podklady na projekty cca za posledni rok. na HDD
Není to drahý špás pokud je k tomu sladěn zbytek HW. Stejně tak může to být zbytečně drahý špás a daň za luxus, pokud zjistíš, že 128GB je málo, 256GB je málo..... a 500GB stojí 9-10tis

Je pravdou, že při disciplíně se dá množství dat redukovat. Ale představa, že potřebuji sebou data ve velikosti 300GB a musím kvůli tomu tahat další elementy.....

jen filmy (krome tech ktery jsem stahnul v posledni dobe, ty jsou samozrejme na SSD) a zalohovani. nesnasim ten hnusnej zvuk HDD. kdyz uz funguje vetsinu casu notes bez vetraku tak nevidim duvod se mucit hlukem z HDD.
Ano u desktopu mne někdy "vyděsí" startující HDD, když na něm dlouho nepracuji. Nicméně ventilátory zbytku stroje dělají větší hluk

- SSHD je siditko, mozna zrychli nacitani systemu a par nejpouzivanejsich programu, ale jinak je to pomaly a hlucny
No považuji to za kompromis rychlosti a velikosti prostoru. Ale o hlučnosti bych si dovolil polemizovat. Jsou to 5400ot/min disky, a uvnitř je GREEN technology, takže hluk to fakt nedělá, ani vibrace.

- nemit DVD mechaniku v notebooku je naprosto rozumne a standardni reseni poslednich 5 let...
Ano, máš pravdu. u netbooků je to standart, u 13" laptopů a slim taky. A v okamžiku kdy potřebuješ použít DVD, či vytvořit DVD je absence fatální. A nebo zase musíš tahat další komponent.

Je velký rozdíl, pokud máš laptop položený doma na stole, a nikde ho nenosíš. A když jej denně 20x vytáhneš z batohu, a potřebuješ mít AllIN, komplexní pracovní nástroj bez omezování.

- resit "rychlosti" SSD a "rychlosti" SATA je blbost, na tenhle parametr se vubec nedivej, je jedno jaka verze SATA. U SSD je "rychlost" sekvencniho jednovlaknoveho cteni/zapisu ten nejmene zajimavy parametr.
Jistě. A proto jej uvádí každý prodejce jako hlavní informaci.
Ale jinak s tebou zcela v tomto nesouhlasím.

Je rozdíl zda máš SATA I, II, III .... ano vždy bude ten SSD rychlejší než 5400ot/min HDD, ale rozdíl poznáš evidentně jen na SATA III, na I to zase takové ferrari nebude.

Nebudu však jakkoliv odporovat odborníkům. Je rozdíl dávat SSD do rok, dva roky, 5 let či 10 let starého laptopu.

A taky je rozdíl jak je ten laptop používán.

PS: Nejlepší příklad byl požadavek klienta, dejte mi do mého ASUS EEE PC SSD, psali na Google, že to excelentně zrychlí celý laptop, ...
na otázku kolik tam má teď disk, a kolik dat odpověděl mám tam 500GB a je z 90% plný.
Na odpověď že Intel SSD 730 Series 480GB OEM stojí jen něco přes 9tis se mne zeptal jestli jsem se nezbláznil.....
A když jsem mu navrhnul řešení 128 GB SSD za 1600Kč + 1TB externí HDD za 1900Kč odpověděl, že nechce sebou tahat dvě věci.

A pak si vyber.
BTW: u tohoto fakt ani SSD neudělá zázraky.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #68 kdy: 24. 03. 2015, 16:43:48 »
Inac ma zmysel kupovat aj ked mate sata2. Ja mam tiez ale tento rok idem kupovat novy nitas a len ho vymenim, samozrejme pokial nekupim notas uz s ssd.
Psal jsem o nejnovějších MacBookPro.... koukni na jejich stránky.
Běžné normální laptopy mají zatím normální SATA II-III

Kolemjdoucí

« Odpověď #69 kdy: 24. 03. 2015, 16:48:00 »
K fstrim vs. discard: Vím, že discard snižuje výkon u mazání většího množství malých souborů. Spekulace: Možná pracuje synchronně, zatímco fstrim asynchronně.

TRIM je v SSD brán jako hint, SSD nečeká na provedení, to může nastat klidně až za několik hodin nebo dnů.

zarovnani je posledni dobou irelevantni, protoze ve firmware byva implementovana komprese

Je někde k dispozici popis použitého algoritmu ?

Aby zákazníky náhodou nenapadlo si koupit větší úložiště a museli si koupit celý nový notebook. Ze stejného důvodu nejmenovaný prodejce ovoce/zelenina nedává do přístrojů slot na microSD kartu.

linux_noob

« Odpověď #70 kdy: 24. 03. 2015, 16:50:48 »
DVD mechaniku neresim, koupim si na to krabicku z ebaye a hodim to do toho, kdyz bude potreba tak to pripojim pres usb, stejne jsem mechaniku za ty 2 roky co mam notas pouzil max tak 10x, jenom doufam, ze z toho pak pujde bootovat, protoze widle mam na DVD.

Citace
K rozhraní SATA: Mám pocit, že jsem to zjišťoval přes dmesg. Měl jsem mechaniku asi SATA II připojenou do SATA III.
To jsem taky nejak delal, nicmene tusim, ze to psalo SATA 3Gbps u disku a SATA 1.5Gbps u DVD mechaniky. Asi nezbyde nez pockat a vyzkouset :-)

« Odpověď #71 kdy: 24. 03. 2015, 17:36:23 »
„TRIM je v SSD brán jako hint, SSD nečeká na provedení, to může nastat klidně až za několik hodin nebo dnů.“ – To záleží. Pro upřesnění šlo o queues TRIM a non-queued TRIM. Vycházím z „Trim has been defined as a non-queued command by the T13 subcommittee, and consequently incurs massive execution penalty if used carelessly, e.g., if sent after each filesystem delete command. The non-queued nature of the command requires the driver to first finish any operation, issue the trim command, then resume normal commands. Trim can take a lot of time to complete depending on the firmware in the SSD and may even trigger a garbage collection cycle.[citation needed] This penalty can be minimized in solutions that periodically do a batched trim, rather than trimming upon every file deletion, by scheduling such batch jobs for times when system utilization is minimal. This Trim shortcoming has been overcome in Serial ATA revision 3.1 with the introduction of the Queued Trim Command.[16][17]“ z https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_%28computing%29 .

„To jsem taky nejak delal, nicmene tusim, ze to psalo SATA 3Gbps u disku a SATA 1.5Gbps u DVD mechaniky.“ – Už je to tak tři čtvrtě roku, co jsem to zjišťoval, možná jsem to nakonec zjistil jinde, možná lshw. Stačila mi chvilka googlení. Je IMHO celkem pravděpodobné, že obojí bude mít řadič na stejnou verzi SATA.

linux_noob

« Odpověď #72 kdy: 24. 03. 2015, 18:24:58 »
Kód: [Vybrat]
dmesg | grep SATA
[    2.130574] ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0300 32 slots 6 ports 6 Gbps 0x3 impl SATA mode
[    2.132976] ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xd0a17000 port 0xd0a17100 irq 29
[    2.132979] ata2: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xd0a17000 port 0xd0a17180 irq 29
[    2.438280] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.748632] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)

Toho prvniho radku jsem si predtim ani nevsiml, ale tak kdyz to pise 6Gbps tak bych to teda bral asi jako SATA III.

« Odpověď #73 kdy: 24. 03. 2015, 18:37:22 »
Jestli to znamená jeden řadič SATA se dvěma konektory, tak zřejmě jo.

Jinak nejspíš jsem to vyčetl z lshw nebo dmidecode, tam je toho vidět spousta.

Re:ssd do notebooku misto mechaniky
« Odpověď #74 kdy: 24. 03. 2015, 20:52:22 »
Je rozdíl zda máš SATA I, II, III .... ano vždy bude ten SSD rychlejší než 5400ot/min HDD, ale rozdíl poznáš evidentně jen na SATA III, na I to zase takové ferrari nebude.
kecy v klecy. i na SATAI je to ferari. krome startu systemu totiz temer nikdy nectes sekvencne > stovky MB. Hlavni vyhoda SSD nejsou hustomegakruty gigabajty za sekundu. Ta vyhoda je, ze nelitaji hlavicky jak streleny. A tohle je naprosto zasadni rozdil bez ohledu na verzi SATA. Pokud tvrdis opak tak jsi bud blazen nebo mas nulovou zkusenost s SSD na starsich strojich.

- nemit DVD mechaniku v notebooku je naprosto rozumne a standardni reseni poslednich 5 let...
Ano, máš pravdu. u netbooků je to standart, u 13" laptopů a slim taky. A v okamžiku kdy potřebuješ použít DVD, či vytvořit DVD je absence fatální. A nebo zase musíš tahat další komponent.

Je velký rozdíl, pokud máš laptop položený doma na stole, a nikde ho nenosíš. A když jej denně 20x vytáhneš z batohu, a potřebuješ mít AllIN, komplexní pracovní nástroj bez omezování.
Mozna jsem divnej, ale ja proste nemel placku v prackach uz nejmene tri roky, v notebooku uz od koupe mam SSD + HDD v ultrabay, predtim dlouhe roky desktop bez DVD, drive v roce 2001 desktop rovnou bez FDD. Fak nechapu k cemu bych dneska mel pouzivat nebo vytvaret DVD. Prezentacni materialy? Flaska stoji par korun a narozdil od DVD ji zakaznik nehodi do kose. Prenos dat? 64GB flash na klicich. Prenost vetsich dat? ethernet nebo 2,5" HDD + USB 3.0 port.

Fakt si ani v nejdivocejsich snech neumim predstavit proc bych potreboval v roce 2015 DVD mechaniku.

Ano u desktopu mne někdy "vyděsí" startující HDD, když na něm dlouho nepracuji. Nicméně ventilátory zbytku stroje dělají větší hluk
Vubec nechapu jak by stojici ventilatory mely delat vetsi hluk nez plotny...
Ale mozna jsme jen exot a nesnasim jakykoliv takovy zvuky tak je moje zarizeni proste nevydavaji.
Děkuji za možnost editace příspěvku.