Je titul potřebný pro praxi?

Re:Je titul potřebný pro praxi?
« Odpověď #405 kdy: 14. 05. 2015, 12:57:23 »
Abychom to nezamluvili, obecné využití jsem ti snad konečně vysvětlil v #393, tak na co potřebuješ konkrétní využití?
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

« Odpověď #406 kdy: 14. 05. 2015, 13:10:11 »
Abychom to nezamluvili, obecné využití jsem ti snad konečně vysvětlil v #393, tak na co potřebuješ konkrétní využití?

Takže když uvidím soustavu lineárních rovnic, uvědomím si, že ta soustava je vlastně matice, že ta matice je vlastně lineární zobrazení mezi prostory, že jde vlastně o homomorfismus a že řešení té soustavy odpovídá hledání jádra tohoto homomorfismu. A to jádro najdu jak? Nenajdu ho náhodou tak, že prostě vyřeším tu soustavu? A to bez toho, aniž bych na ni koukal jako na nějaký homomorfismus?

« Odpověď #407 kdy: 14. 05. 2015, 13:20:02 »
No to je těžká otázka, mně homomorfismy a jejich matice trochu splývají  :D
(vážně, většinou se snažím přemýšlet o obojím současně)

Jde o to, že ve spočetné dimenzi formálně žádnou nekonečnou matici nemáš. Takže formálně tam máš jenom ten homomorfismus, a jenom neformálně si jej můžeš představovat jako matici.

Jinými slovy: formálně ta analogie funguje jenom u homomorfismů.
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

« Odpověď #408 kdy: 14. 05. 2015, 13:23:37 »
Jinými slovy: formálně ta analogie funguje jenom u homomorfismů.

No tak já si tedy počkám na ten konkrétní příklad, k čemu ta anologie v souvislosti s diferenčními rovnicemi může být dobrá.

« Odpověď #409 kdy: 14. 05. 2015, 13:31:16 »
No počkej, neutíkej z toho  :)

uznáváš, že jsem ti vysvětlil, že převod na nekonečnou matici je opravdu výhodný (minimálně pro uspořádání si myšlenek a objevení analogií),
a že ten konkrétní příklad užití, který po mně pořád chceš, je už jenom přídavek?

(Mimochodem, já ten konkrétní příklad mám v hlavě už dlouho, je jednoduchý, těžké je jenom zapsat to polopaticky na papír tak, abys to pochopil  ;) )

« Odpověď #410 kdy: 14. 05. 2015, 13:48:04 »
No počkej, neutíkej z toho  :)

uznáváš, že jsem ti vysvětlil, že převod na nekonečnou matici je opravdu výhodný (minimálně pro uspořádání si myšlenek a objevení analogií),
a že ten konkrétní příklad užití, který po mně pořád chceš, je už jenom přídavek?

Analogií existuje spoustu. Dobře, řekněme, že ten převod byl dobrý pro objevení analogie s homomorfismy. Takovou analogii objevíš i při řešení rovnice x^2 = 9. Ale pomůže ti to při jejím řešení? Takže k čemu je tedy ta analogie pro práci s diferenčními rovnicemi výhodná? To jsi stále neukázal. A teď už dost těch odboček ...

Galgonek-EGO

« Odpověď #411 kdy: 14. 05. 2015, 13:59:36 »
Galgonek si tu zase hodni EGO? To uz snad neni mozne ... bych ho nechal obrezat a byl by klid.

« Odpověď #412 kdy: 14. 05. 2015, 14:05:14 »
Jemu se především nelíbí, že já, s dokončenou základní školou, si dovolím tvrdit, že vysoké školy dokončí spousta blbců, a to někdy i s červeným diplomem.

Takovou analogii objevíš i při řešení rovnice x^2 = 9.

rovnice x^2 = 9 je jednak řešitelná triviálně
jednak jde pouze o jedinečný exemplář polynomiální rovnice

naopak
lineární diferenční rovnice nejsou triviální
a představují rozsáhlou třídu homomorfismů ve spočetné dimenzi (jsou to takové skorodiagonální homomorfismy)

« Odpověď #413 kdy: 14. 05. 2015, 14:10:00 »
No, raději si fakt počkám na ten konkrétní příklad, co tu už tak dlouho slibuješ.

Galgonek-EGO

« Odpověď #414 kdy: 14. 05. 2015, 14:13:01 »
Jemu se především nelíbí, že já, s dokončenou základní školou, si dovolím tvrdit, že vysoké školy dokončí spousta blbců, a to někdy i s červeným diplomem.

Nevyzraly, naivni, studentik, co by jsi chtel. V praxi dostane poradne po cuni, to se srovna, neboj :).

Trubicoid2

« Odpověď #415 kdy: 14. 05. 2015, 14:21:14 »
Hoši, co takhle dělat něco užitečného? Mám konkrétní příklad, dokonce s maticí, sice ne nekonečnou, ale neprakticky velkou.

Mám souřadnici 1..N bodů a jim je třeba přiřadit jiných 1..N bodů, aby suma vzdáleností starých od nových byla minimální. To vede na http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_algorithm. Akorát tam je matice NxN, což když pro vzdálenost použiju double a N bude 500000 vyžaduje asi 1860 GB paměti a to nemám. Co ted? :)

« Odpověď #416 kdy: 14. 05. 2015, 14:22:16 »
prosím tě, hoď to jinam, tady je to zabordelený až až.

Astar seran

« Odpověď #417 kdy: 14. 05. 2015, 14:33:16 »
Hoši, co takhle dělat něco užitečného? Mám konkrétní příklad, dokonce s maticí, sice ne nekonečnou, ale neprakticky velkou.

Mám souřadnici 1..N bodů a jim je třeba přiřadit jiných 1..N bodů, aby suma vzdáleností starých od nových byla minimální. To vede na http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_algorithm. Akorát tam je matice NxN, což když pro vzdálenost použiju double a N bude 500000 vyžaduje asi 1860 GB paměti a to nemám. Co ted? :)

Nie som si isty tou sumou, ale skus sa pozriet na metodu najmensich stvorcov. (V Lin. alg)

« Odpověď #418 kdy: 14. 05. 2015, 14:51:21 »
Tohle je naše téma!  >:(

Moje a Jakuba Galgonka. Ostatním je dovoleno hrát jenom krátké štěky.

« Odpověď #419 kdy: 14. 05. 2015, 14:53:20 »

A já si tu prý honím ego :)

Nevyzraly, naivni, studentik, co by jsi chtel. V praxi dostane poradne po cuni, to se srovna, neboj :).

Musím tě zklamat, student už fakt nejsem.