Je titul potřebný pro praxi?

Re:Je titul potřebný pro praxi?
« Odpověď #165 kdy: 23. 03. 2015, 20:10:05 »
Dotyčný bude hledat zaměstnání jinde a v praxi bohužel platí, že uchazeč bez VŠ vzdělání má v průměru horší pozici pro uplatnění a pokud se uplatní, má zpravidla nižší plat. Tak to chodí a s tím je třeba počítat.

To všichni víme. Ale jak správně říkáš, jde o průměr.
Teď jde o to, jestli to platí v jeho případě. Pokud je schopný, tak jsou omezení plynoucí z chybějící VŠ pravděpodobně marginální.

janhh:
Podle mě obě řešení (dostudovat/nedostudovat) mají svoje pro a proti. A nejedná se o žádné kritické rozhodnutí tvého života.

Věnovat se nesmyslné činnosti, jenom abys dostal kus hadru, je trochu na hlavu (jiná otázka je, proč jsi to dělal doteď a chceš toho nechat když ti chybí málo)
Na druhou stranu ten kus hadru může být občas užitečný, a teď máš nejjednodušší možnost jak ho získat
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

janhh

« Odpověď #166 kdy: 24. 03. 2015, 09:58:34 »
To všichni víme. Ale jak správně říkáš, jde o průměr.
Teď jde o to, jestli to platí v jeho případě. Pokud je schopný, tak jsou omezení plynoucí z chybějící VŠ pravděpodobně marginální.

janhh:
Podle mě obě řešení (dostudovat/nedostudovat) mají svoje pro a proti. A nejedná se o žádné kritické rozhodnutí tvého života.

Věnovat se nesmyslné činnosti, jenom abys dostal kus hadru, je trochu na hlavu (jiná otázka je, proč jsi to dělal doteď a chceš toho nechat když ti chybí málo)
Na druhou stranu ten kus hadru může být občas užitečný, a teď máš nejjednodušší možnost jak ho získat

proc? protoze to chtela mama, ne ja. ja jsem doufal v to, ze se neco naucim, neco jinyho zo sveta IT, ne jen programovat. Ale nenaplnilo to me ocekavani. Do skoly jsem chodil s odporem a nadaval jsem, ze mohl jit po Bc pracovat poradne ne jen part-time a zarobit si na bejvak, auto a ziskat zkusenosti.
Ja si uvedomuji, ze nedokonceni ma sve plusy i minusy. Neni to zasadni rozhodnuti v zivote. Neni to odpojeni od dychaciho pristroje.

Citace
Dotyčný bude hledat zaměstnání jinde a v praxi bohužel platí, že uchazeč bez VŠ vzdělání má v průměru horší pozici pro uplatnění a pokud se uplatní, má zpravidla nižší plat. Tak to chodí a s tím je třeba počítat.

s timhle nemozno souhlasit. aspon ne v teto dobe v oblasti IT - programator. Protoze obecne plati, ze hlavni roli hraji zkusenosti a to co umite, protoze na pohovoru hned odhali jestli vite nebo nevite a ohanet se titulem nepomuze. Jedine projit pres pani na HR.
Kamarad dostudoval ted ekonomii a bude delat za 20k kc mesicne, po pulroce 23k. To je neco cez 700e. Kdyz jsem mu povedel muj plat na hodinu, tak podle men mi zavidel, ze on bude tolik mozno mit za 10-20 let. A z nekterych pozic, kam posilal CV se mu ani neozvali, nebo z vetsiny kde byl, mu napsaly, ze ho neberou.
Rozumim co se snazite rict, ale zatim se mi nestalo, ze rozhodovali jenom na zaklade titulu. Tam kde jsem si poslal CV, tam me prizvali na pohovor. Ono problemem bylo to, ze jsem student a chtel jsem pracovat jenom 4 dni v tydnu. Mel jsem pohovor cez telefon i do vidne do spolecnosti BEKO, ale problem byl, ze pracovat 4 dny byl problem.

Yarda

« Odpověď #167 kdy: 24. 03. 2015, 10:27:46 »
Nechme už chlapce žít. Je to jeho život a jeho rozhodnutí 8)
Když já jsem studoval, zapojil jsem se do studentské vědecké činnosti. Tedy nic moc jsem nestudentvyvědil, ale dostal jsem se ke znalostem co studenti, kteří to studium jen nějak přežívali ani náhodou nezískali a co se mi pak hodily v práci. A můj mladší syn se také zapojil do podobných aktivit a získal dost dobré zaměstnání.
Nevšiml jsem si, co tazatel vlastně studoval, asi to má důvod tajit.

Já jsem jako ta znásilněná babička, taky se rád chlubím. Po škole jsem se zapojil i do jiných aktivit než je jen práce a zapsal jsem se do tohoto seznamu:
http://sekretariat-stary.aecr.cz/ODZPLST.HTM
A bylo to móóóc fajn tenkrát.

janhh

« Odpověď #168 kdy: 24. 03. 2015, 10:44:27 »
nemam potrebu to tajit. 4 roky jsem studoval na FIT VUT odbor Informacni technologie, odkud mam diplom Bc. Pak jsem presel na Masarnu odbor Service Science Management and Engineering. Ing. jsem nechtel studovat na FIT, protoze je tam hodne veci, ktere jsou HARDCORE a malo vyuzitelni v praxi (teoreticka informatika). Proto jsem sel na jiny odbor, ze to bude brnkacka. Ono to brnkacka i je, jenomze mne to stoji/stalo hodne sil premahat se tam chodit a penez. asi z 20 predmetu co jsem absolvoval, byli 2 k necemu.

tommm

« Odpověď #169 kdy: 24. 03. 2015, 15:12:23 »
su ludia, co maju VS a su na urade prace alebo v tescu. su ludia co ani VS nemaju, zarabaju desiatky eur na hodinu, vozia sa na Audinach

Jistě, že takoví lidé existují. Ale je jich málo. To, že existuje pár výjimek, neznamená, že tazatel nebo někdo jiný ve srovnatelné situaci bude mít to štěstí a tou výjimkou se stane. Dívat se na výjimky a ignorovat drtivou většinu zbytku intervalu není dobrý základ pro rozhodování. Naopak.

Pokud vím, tak tu nedávno někdo dával článek, že matfyz se vyplatí, protože v průměru po pěti letech máš 50k. Za to by místní středoškoláci ani do práce nechodili. Tak jaké výjimky?

Ja sem za to par let do prace chodil. Ted uz mam vic, tak uz by se mi zase za 50 nechtelo.

iwtu

« Odpověď #170 kdy: 24. 03. 2015, 16:32:00 »
Zmysel tejto diskusie?

Chcem sam seba presvedcit, ze nepotrebujes titul? Osobne nejaky titul s malokvalitnej skoly ma pre mna mensiu cenu ako ziadny..
Chces ostatnych presvedcit, ze im titul netreba?
Chces tuna na roote predsvedcit svoju matku, ze Ti titul netreba?

Seriozne, co by malo byt cielom tejto diskusie?

njn

« Odpověď #171 kdy: 24. 03. 2015, 17:04:32 »
50 v praze je mizerie pokud mas nejzadenejsi kvalifikaci.

tommm

« Odpověď #172 kdy: 25. 03. 2015, 13:30:44 »

Tenhle koment nechapu. Co znamena pojem "nejzadanejsi kvalifikace"?

Vertex

« Odpověď #173 kdy: 25. 03. 2015, 13:53:22 »

Titul.

Makovec neregistr

« Odpověď #174 kdy: 26. 03. 2015, 07:28:28 »

Titul.

Titul potřeba není, viz nař. tato pozice (náhodně vybraná z okénka jobs.cz na rootu): http://www.jobs.cz/rpd/962211695/?rps=74

Stačí vyučení s maturitou, ztrácíš čas…

jh

« Odpověď #175 kdy: 26. 03. 2015, 07:49:11 »

Titul.

Titul potřeba není, viz nař. tato pozice (náhodně vybraná z okénka jobs.cz na rootu): http://www.jobs.cz/rpd/962211695/?rps=74

Stačí vyučení s maturitou, ztrácíš čas…

A kdo asi tak chce patlat v Delphi OMG  ::) šikovnej středoškolák...

janhh

« Odpověď #176 kdy: 26. 03. 2015, 07:57:51 »
co tohle: http://hays.jobs.cz/pd/922858141/?rps=233&oldPd=1 Titul pozaduji, ale nepisou jestli Bc. Ing.
dany ani dokonce neuvadej skolu: http://www.jobs.cz/rpd/822021656/?rps=233&section=positions

tommm

« Odpověď #177 kdy: 26. 03. 2015, 09:03:48 »
Ja se nepriklanim ani na jednu stranu jestli VS je nutna nebo ne.

Spis mi prijde, ze vetsina IT pozic ma takovou napln prace, pro kterou VS neni absolutni nutnost. Respektive tomu rozumim tak, ze ve skupine lidi s VS titulem je vetsi procento schopnych lidi nez ve skupine bez VS titulu.

Samozrejme to vychazi z toho, ze se diametralne odlisuje kvalita strednich skol. Urcite i skol vysokych, ale uz sme zase o level vys a tedy i spatna VS je lepsi nez "neidentifikovana" SS.

Ale pokud nekdo absolvuje kvalitni stredni skolu, ktera je technicky zamerena a dostane sirsi zaklady IT, nevidim duvod ho automaticky zamitat na pozici kde by bylo idealni mit VS.

Dalsi aspekt je, ze SS clovek se musi "prokousat" a v nejake praci zacit za pakatel. Ale s praxi se postupne dostane nahoru.

Casto inzeraty na IT pozice (jine neokukuji) uvadeji v kolonce vzdelani pozadavek na VS nebo SS s dostatecnou praxi.

Bez VS se samozrejme zaviraji nektere vyssi vedouci pozice. Team leadera se da delat i bez tituly. Na vedeni vetsiho poctu lidi nebo teamu, tam uz je to v drtive vetsine vyzadovano.

Podle me je tedy na kazdem, aby si zvazil prinos pro neho samotneho.
Kdyz me bavi programovat, administrovat cokoliv a nechci delat vedouciho, protoze na to nemam lidsky vlohy nebo me to proste nelaka, tak VS asi neni z hlediska te konkretni prace nutna.
Pokud nechci delat admina skoro na veky a chci vest tym lidi nebo se venovat nejake vice odborne cinnosti, VS bude skoro nutnost.

Nechapu tedy ty vecne flamewary ohledne VS vs. SS ...

čumil

« Odpověď #178 kdy: 05. 05. 2015, 23:02:10 »
VŠ a SŠ ... achjo. klíčová otázka. Co vlastně diplom ukazuje? Dovednosti! U plno profesí je titul jediný možný důkaz dovedností (+ praxe). Takový doktor prostě nemůže přinést ukázku sví práce. Manager buď má praxi, a nebo titul. A takto je to skoro u většiny oborů. Grafici a programátoři maj kurva výhodu. Můžou ukázat svou práci. Grafik ukáže svou tvorbu, programátor svůj natřískanej github. Když pracemi ukážeš zaměstnavateli, že máš skill na vygenerování zisku, MÁŠ PLAC. Do státní instituce je sice bez titulu blbý líst, ale kdo by tam taky lez žejo. Mizerný platy. V ČR. Takhle to je. Samozřejmě, když tě jako první do pacek bere personálka a ty nemáš titul, je to konečná, ty kravky tě prostě neodceněj, protože z programování znaj jen názvy jazyků. Ale přes personálku jde jenom magor, je to jako šukat ženskou v pytli, nevíš co se z toho ráno vyklube. Takže s VŠ klid. A co tak sleduju novou generaci, nemám pocit že by rostla konkurence. VŠ je prostě takový šperk, a jde si leckde i koupit. Třeba takový Unicorn College. Za 150K máš Bc. s minimem práce, a bez prezenční výuky. Takže pokud dostaneš nutkání se srát k personálce, prostě si titul vyrobíš pozdějc. Prsonalistka si bude chrochtat blahem a ty se dostaneš do práce, která tě bude srát. "Já zpracování obrazu nesnáším ...."

Jo a nebojte se nasycení trhu programátorama, jsou třeba čím dál tím víc, a množství lidí schopných programovat je minimum. Už zhruba 12 let slýchám, že je programování mrtví, že to bude zachvilku nasycený. Obvykle to slýchám od správců sítě, asi se snažej utěšit se, že nejdou ke dnu sami. To víte, cloud ...

asijono

« Odpověď #179 kdy: 05. 05. 2015, 23:19:21 »
Programování se nikdy nenasytí, protože schopných lidí je velmi málo a pomocí SW můžeš cokoli... pokud ty lidi máš. Titul z ČR je jen pro místní burany a je zbytečné ho řešit. Naštěstí pokud něco umíš, tak rozhodně nebudeš dělat za sto tisíc nějakého blbce v ČR, když můžeš v podstatě bez problémů po Evropě a tam si případně udělat i pořádné vzdělání, když bude čas.