Je titul potřebný pro praxi?

Oxymoron

Re:Je titul potřebný pro praxi?
« Odpověď #30 kdy: 18. 03. 2015, 14:13:31 »
Bc. je jenom taková obezlička, která má zajistit, aby se splnil plán v počtu vysokoškolsky vzdělaných osob. A pořád platí, že čím víc lidí ho má, tím víc je k ničemu. Bc. začíná být takový standard. Bez titulu jde hodně věcí a titul ti nic negarantuje. Ale na druhou stranu, ukazuje, že umíš jít za svým cílem a že nejsi jednostranně zaměřený - protože za tím titulem se prostě nějaké úsilí skrývá a na VŠ musíš projít i jinými předměty, než programováním. A i to má svojí váhu.

Ale pořád záleží na tom, co chceš ty. Pokud plánuješ pracovat "garážovým" způsobem, tak samovzdělání stačí. Pokud chceš být Low Level programátor po zbytek života, tak to taky stačí (třeba klempíř nebo kominík taky VŠ nepotřebuje). A pokud budeš chtít výš, tak se dalšímu vzdělávání i v jiných oblastech stejně nevyhneš.

janhh

« Odpověď #31 kdy: 18. 03. 2015, 14:22:13 »
Skoncilo to tak, ze nemam ani diplom. Dal som ho rodicom :)

delat neco pro rodice? nedelas veci hlavne pro sebe? I v praci kdyz jsi, tak to delas kvuli rodicum, nebo kvuli tomu, abys mal prachy? ochvili jsi pujdu davat obcanku menit a mama hned, ze nech si tam dam aspon Bc. Jo jsem chudak, co si dava titul do obcanky :D

Oxymoron

« Odpověď #32 kdy: 18. 03. 2015, 14:27:12 »
K tomu titulu na občanku - já bych si ho tam na tvým místě dal. Nic to nestojí a ouřadové se na tebe často budou koukat jinak.

---
Doplňte název palné zbraně (br.k.vn.ce)...: brukevnice  :)

janhh

« Odpověď #33 kdy: 18. 03. 2015, 14:37:10 »
Ale pořád záleží na tom, co chceš ty. Pokud plánuješ pracovat "garážovým" způsobem, tak samovzdělání stačí. Pokud chceš být Low Level programátor po zbytek života, tak to taky stačí (třeba klempíř nebo kominík taky VŠ nepotřebuje). A pokud budeš chtít výš, tak se dalšímu vzdělávání i v jiných oblastech stejně nevyhneš.

co je garazovej zpusob? co je low level programator? Kdyz chci vys, tak se mohu vzdelavat taky, a netreba nato titul. Mam titul z nejake ekonomky ale delam programatora. Kdyz budu chtet byt teamleader, co je urcite vyssi pozice, tak ten titul mi to ma jako zajistit? nezajisti mi to spis roky praxe?
Jako jsem v jedny firme, kde muj project manager ma VS ekonomickou, delal nejakyho novinara a ted dela project management. a co vim, tak ma 2 projekty a oba dva uz jsou po terminu a je mozny ze z jeden bude postih. Radsi  najmu cloveka, co ma zkusenosti a nemusi mit titul

« Odpověď #34 kdy: 18. 03. 2015, 14:43:44 »
K tomu titulu na občanku - já bych si ho tam na tvým místě dal. Nic to nestojí a ouřadové se na tebe často budou koukat jinak.

Pro mě není důležité jak se na mě dívá nějaký ouřada, ale jak se sám na sebe dívám já. A nechci vidět sama sebe jak lezu ouřadům kamsi.

(teď mluvím jenom teoreticky, tj. o situaci kdybych měl víc než jenom základní školu)
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

janhh

« Odpověď #35 kdy: 18. 03. 2015, 14:55:47 »
jo jedna bejvala spoluzacka pise zakomplexovany statusy na FB. no a to ma titul. zamyslim se, ze jak tohle tela muze mit titul. to mne poser

« Odpověď #36 kdy: 18. 03. 2015, 15:07:35 »
 :) Kdo všechno může mít titul? (Bc. tam nepočítám, a nepočítám tituly ve stylu "plzeňská práva")

Já tipuju, že na titul stačí IQ 70, ale je třeba extrémní píle a vytrvalost. Možná i 60, ale to je asi extrém.
(poznámka: mám pocit, že IQ 70 a více má 98% procent obyvatelstva)

Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

Tomáš Roll

« Odpověď #37 kdy: 18. 03. 2015, 15:08:56 »
Nemusíš inžynýr být, můžeš inžynýry zaměstnávat.

L

« Odpověď #38 kdy: 18. 03. 2015, 15:51:38 »
ja ale Bc. mam. Mne se libi jak tady nekdo rejpe, ale neumi ani cist s porozumenim. A a jeste kdyz ma titul no to mne potes :D. Ja jsme ve ctvrtym semestru Mgr. studia. Bc. mam z FIT VUT, co neni nejlehci skola, myslim, ze Bc. z VUT ma mozna hodnotu Ing. nejake jine fakulty v CR.
A ne neprogramuji HTML. Delam C#/.NET. A jasny no, k cemu by mi byli Mgr. kdyby to bylo z jine fakulty a ja bych se zajimal o praci SW vyvojare pro nejake elektrozarizeni a z fyziky bych nemel ani poneti?

V každym případě tu školu koukej dodělat když už zbejvá jen takovej kousek, Bc je dneska každej druhej, to je taková lepší maturita. Jak tu někdo psal, nehledej výmluvy proč to nedodělat, ten jeden semestr ti už neublíží, když tam jsi skoro 5 (nebo víc) let.

Pan Jan

« Odpověď #39 kdy: 18. 03. 2015, 16:15:48 »
Tohle je fakt už na nějaký sociologický výzkum – „nepřekonatelné nutkání jalově klábosit o (ne)potřebnosti vysokoškolských titulů k výkonu zaměstnání v oblasti IT”.

Stavaři, strojaři nebo elektrotechnici cítí taky podobnou potřebu? Řekl bych, že ne.

« Odpověď #40 kdy: 18. 03. 2015, 16:17:42 »
co myslite, je ten titul az tak k zivotu?

Co si od této diskuze vlastně slibuješ?

Jméno

« Odpověď #41 kdy: 18. 03. 2015, 16:29:30 »
Citace
Tohle je fakt už na nějaký sociologický výzkum – „nepřekonatelné nutkání jalově klábosit o (ne)potřebnosti vysokoškolských titulů k výkonu zaměstnání v oblasti IT”.

Stavaři, strojaři nebo elektrotechnici cítí taky podobnou potřebu? Řekl bych, že ne.

Tuhle potřebu má jenom pár jedinců, kteří se v podobných diskuzích točí pořád dokola. Tady chybí snad už jenom Prýmek a pan "j" "sem z vás kua nejchytřejší woe pyčo" a sestava bude komplet.

mon

« Odpověď #42 kdy: 18. 03. 2015, 17:45:54 »
Myslim, ze sa mozem odborne vyjadrit, lebo robim pohovory. Mam ich za sebou par desiatok a niekolko ludi som vybral.

Titul je dolezity, lebo mi povie dve veci o uchadzacovi:
  • to ci vie dokoncit veci ktore zacal aj ked ho nebavia (kazdy mal na skole take predmety a predsa dokoncil skolu). Zaroven lepsie zvladaju stres (s ktorym musia programatori raz za cas pocitat) a teda stihnu veci ako maju.
  • to ci ma rozhlad v oblastiach ktorym sa nevenuje. Na skole sme mali predmety co nas nebavili a museli sme aspon daco vediet aby sme spravili skusku (tiez si nepamatam hromadu veci ale viem, ze nieco take existuje). PRIKLAD: bezni programatori bizniz applikacii (vacsina trhu) su pouzivatelia frameworkov. Ale co je lexer a parser a vediet ich pouzit vie tak 5% stredoskolakov ale 40% vysokoskolakov. Zvysok ludi pouzije daky regexp a programuje to 5x tak dlho s hromadou chyb, co je pre firmu vyhadzovanie penazi.

Zalezi aj aku skolu ma, na slovensku su 4 skoly rozumne FMFI UK, FEI STU, FIIT STU a FEI TUKE, ine skoly nedaju programatorom tolko ako tieto.

Pozor pouzivam slovo vacsinou, lebo to nie je pravidlo a netyka ta to vsetkych. Nikdy nejdem na pohovor s predsudkami, ale ked mi prijde 50 zivotopisov a mam cas na 10 ludi tak si vyberam podla toho co tam maju. Zaroven som na pozicii, ktora musi mysliet aj na firmu a nie len na zamestnancov.

p.s. Vsimol som si aj problemy generacie Y, su menej lojalni, su ochotni menej pracovat, pytaju vacsie platy a maju tendenciu sa precenovat

No Sense

« Odpověď #43 kdy: 18. 03. 2015, 17:59:10 »
A navíc chybějící titul může znamenat značné komplikace třeba při získávání pracovních víz do USA.

janhh

« Odpověď #44 kdy: 18. 03. 2015, 18:15:04 »
pytaju vacsie platy a maju tendenciu sa precenovat
a nebo makaj jako fretky za par chechtaku, vid ze jo? Pozname ten otrokarskej zpusob na CR i SVK.  8)

Kdyz prijde za tebou clovek, co ma titul z nejaky banicky skoly, tak to taky zohrava roly? Vis jako titul mi prijde dulezity pri cloveku, kterej vysel prave skolu, bez zkusenosti nebo s minimem. Pro cloveka, co ma 10+ let praxe, tak tam myslim neni o cem