Proč by se zubařina nedala naučit mimo školu, stejně jako, podle vás, IT?
Pokud budu šéfem symfonického orchestru, tak zřejmě upřednostním absolventa AMU před nějakým šumařem z ulice. Pokud nějaký 16letý floutek napíše nějakou appku do mobilu (taky jsem v 16 programoval, aby to zas někdo nepochopil tak, že snad tvrdím, že 16letý nemůže nic naprgat), která připadne užitečná více lidem, včetně mě, tak mi nejspíš bude šumák, co to bylo za týpka, kdo ji napsal, obzvláště nepůjde-li tam o nějaké citlivé údaje. Pokud bych ho měl zaměstnat, budu nejspíš potřebovat nějaké větší záruky, že své práci bude rozumět a bude na ni stačit, než že napsal nějakou jednoduchou appku, třebaže úspěšnou. Nebo klidně i deset, budou-li na jedno brdo a nic algoritmicky nebo analyticky náročného na nich nebude. A teď nemám vůbec na mysli jen vzdělání. Ale to vzdělání je samozřejmě docela užitečná indicie, protože na solidní škole prostě musel řešit a vyřešit algoritmicky a analyticky netriviální problémy různé povahy, aby ji dokončil. Takže nejspíš bude vědět, že to není jen tak pracovat s čísly ve FP a je třeba si dát na pár základních věcí pozor, rozpozná v nějaké úloze grafařský problém a navrhne vhodný algoritmus, který nebude vyžadovat astronomická množství paměti a doběhne v rozumné době, zanedbatelné vzhledem k době existence Vesmíru atp. Přitom můžete mít 10 let praxe a v životě na FP nemáknout nebo v životě nepoužít rekurzi – jako talentovaní samouci.
Já se tu rozhodně nad nikoho nepovyšuji pokud jde o vzdělání. Jak už jsem napsal, nejsem žádný personalista, který by podle CV kontaktoval kandidáty. Maximálně jsem vedl technickou část pohovoru, kdy jsem zadal úkol a po uplynutí času si vyslechl řešení a položil případné doplňující otázky, ale na žádné vzdělání ani předchozí praxi jsem se neptal. To holky na personálním nezávisle na nás, technicích, nejspíš dospěly k závěru, že výtěžnost kandidátů bude vyšší, když budou formální vzdělání požadovat jako podmínku. Já osobně vůbec netuším, kolik kandidátů mnou (nebo jiným kolegou) označených za nevyhovující mělo jaké vzdělání a kolik jich vyhořelo na druhém kole s personalisty, ale výsledkem bylo, že v našem týmu nikdo bez VŠ nebyl. Po zavedení podmínky VŠ pouze došlo k poklesu počtu zájemců a zvýšení jejich kvality – čímž ovšem neříkám, že se mezi nimi nenašla žádná jelita.
Takže, jak znovu opakuji, chápu, proč kádrováci často trvají na VŠ, zvláště jde-li o pozice, kde se očekává vyšší zájem.
A taktéž znova opakuji, že to nejsem já, kdo tu vykřikuje "mám VŠ a to ze mě dělá mistra světa". To vy tu rozkřikujete, jak je vzdělání zbytečné a jak i bez něho jste mistři světa, protože jste se všechno naučili z praxe a všichni zaměstnavatelé, kteří vás odfiltrovali kvůli chybějícímu vzdělání, jsou vlastně hlupáci, kteří své práci absolutně nerozumějí, protože ve vás nevidí génia vzdělaného školou života.