Poskytuní vybavení živnostníkovi

peterTT

Poskytuní vybavení živnostníkovi
« kdy: 18. 02. 2015, 08:34:55 »
myslite si, ze by mala firma poskytnut zivnostnikovi vybavenie - napr. PC? v praci som dostal tak pomaly/shitovy stroj, ze nemam slov. A to pracujem ako vyvojar, ktory potrebuje rychlu masinu. Ja som pisal pred nastupom, ze ci si mam priniest svoj alebo mi daju, ale ze moj nie je tak vykonny, a dostal som vacsiu kraksnu, ako mam doma. teraz som poziadal projektaka, ci by mi nemohli dat novy komp a zatial nic. No asi je efektivnejsie robit na pocitaci, na ktorom mozno zacat robit az po 20min od startu. Pritom ide o spolocnost, ktora isto na  to ma, nakolko ma milionove STATNE zakazky a takto tuneluje stat.
« Poslední změna: 18. 02. 2015, 13:28:22 od Petr Krčmář »

t

Re:poskytnutie vybavenia zivnostnikovi
« Odpověď #1 kdy: 18. 02. 2015, 08:50:06 »
Myslím si, že by měl živnostník používat vlastní vybavení. Z popisu to vypadá spíš na závislou práci, než živnost. Nebo za ten pronájem vybavení firmě platíš nějakou domluvenou částku?

peterTT

« Odpověď #2 kdy: 18. 02. 2015, 08:54:49 »
nie, neplatim nic. ja som ako zivnostnik pracujuci vo firme, nie vo vlastnych priestoroch. Firma si  ma prenajala a robim od nich.
Potom ale, by som si musel doniest vlastny stol, stolicku, platit im za elektrinu, za vsetko, nie? A firma vyzaduje, aby som bol u nich v kancli

« Odpověď #3 kdy: 18. 02. 2015, 09:01:33 »
Pokud tak cinis v CR tak konas v rozporu se zakonem. Firma riskuje mastnou pokutu, ty riskujes pokutu.

(o nespravnosti tech zakonu nepolemizuji, jen konstatuju fakta)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

peterTT

« Odpověď #4 kdy: 18. 02. 2015, 09:04:35 »
preco pokutu? v com je problem, ked si firma objedna prace u OSVC? a robim na SR. nejak mi nejde do hlavy v com je to v rozpore so zakonom.

fredy

« Odpověď #5 kdy: 18. 02. 2015, 09:11:29 »
Švarc systém je zakázaný aj v SK...
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0varc_syst%C3%A9m

Daňový úrad tam jednoducho dokáže že sa nejedná o podnikanie...

t

« Odpověď #6 kdy: 18. 02. 2015, 09:11:45 »
preco pokutu? v com je problem, ked si firma objedna prace u OSVC? a robim na SR. nejak mi nejde do hlavy v com je to v rozpore so zakonom.
No, když si domů pozveš malíře, máš pro něj už připravené barvy, žebřík, štětce a válečky? Nebo tak nějak očekáváš, že si donese svoje nářadí?

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 18. 02. 2015, 09:12:22 »
Víš, co je to druhé písmenko v té zkratce OSVČ? No, tak ty jseš tak "samostatný" že tady hekáš, že jsi od zaměstnavatele dostal pomalý počítač, přičemž ten tvůj je na tvoji "samostatnou" činnost taky zjevně nepoužitelný.

P.S. A ano, pronájem toho kanclu by sis měl platit.

j

« Odpověď #8 kdy: 18. 02. 2015, 09:14:50 »

Easy, znakem prace OSVC je to, ze pracuje sam, nema zadne "nadrizene" a pouziva k tomu vlastni nastroje. Pokud tvoje prace jevi znaky zavisle cinnosti (coz je trebas firemni PC/telefon/urcena pracovni doba/urcene misto...) tak jde o tzv "svarcsystem" a tvuj "zamestnavatel" za to muze dostat flastr do 1M Kc (a min nez 100k to rozhodne nebude) a ty tusim 100kKc.

j

« Odpověď #9 kdy: 18. 02. 2015, 09:17:48 »
Edit: tak jeste lip, zamestnavatel az 10M, min 250k

http://www.podnikatel.cz/specialy/svarcsystem/sankce-a-kontroly/

peterTT

« Odpověď #10 kdy: 18. 02. 2015, 09:25:47 »
Nejak nerozumiem. Ved to robi tak X tisic ludi, ak by to bolo az tak nezakonne, tak by lietali same pokuty, nie? Nie je to jedno, ze kancel mi poskytne firma?

peterTT

« Odpověď #11 kdy: 18. 02. 2015, 09:35:05 »
Citace
racující osoba zde nemusí odvádět tu část sociálního pojištění, kterou v případě zaměstnanců platí zaměstnavatel,
ja si platim socialku.

Citace
Pokud pracovníkovi zajišťuje prostředky pro práci firma, dochází pak často fakticky k dvojímu vykázání nákladů, jednou v účetnictví firmy a podruhé procentem na straně pracovníka
nevykazujem si ziadne naklady, ze mi firma poskytla vybavenie.

fredy

« Odpověď #12 kdy: 18. 02. 2015, 09:38:33 »
Tomuto sa vraví právne bezvedomie  ;D

t

« Odpověď #13 kdy: 18. 02. 2015, 09:40:48 »
Edit: tak jeste lip, zamestnavatel az 10M, min 250k

http://www.podnikatel.cz/specialy/svarcsystem/sankce-a-kontroly/
Ta minimální výše pokuty byla v roce 2014 zrušena (viz tu). V roce 2015 začala platit novela, která snižuje minimum na 50k. Jestli je i ta protiústavní není jasné.

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 18. 02. 2015, 09:44:03 »
Ja bohuzel/bohudik neznam presnou definici svarcova systemu, ale v praxi bych to videl takto:

pokud sis nasel kseft, spocivajici ve vyvoji sw pro nejakou firmu a je vhodne, aby jsi se ucastnil vyvoje primo u nich (specialni hw, spoluprace atd.), pak ti nikdo nemuze asi nic rict, pokud tam ovsem nechodis uz 3 mesice v kuse, kazdy den na 5 a vice hodin a nemas i jine ksefty.

Tak jak to popisujes, tak je neco spatne uz v tom, ze pises, ze jsi osvc, ale _zamestnavatel_ ti nechce dat pc. Bud jsi zamestnanec nebo si osvc je to tvuj zakaznik, ktery ti muze a nemusi poskytnout nejake nastroje/prostory/sw atd. v zavislosti na tom, jak se dohodnete. Budes-li delat sw pro rizeni tryskoveho motoru, tak ti zrejme nebude nikdo vycitat, ze nemas vlastni tryskovy motor a zkusebnu. Ale tvarit se jako osvc a pochtivat zakladni vyrobni prostredek jakym je PC/notebook, mi prijde divne, az neslusne. To je opravdu jako by po tobe malir chtel, abys mu laskave dodat vetsi kybl, jinak to bude trvat dele a bude to drazsi.