Poskytuní vybavení živnostníkovi

podlesh

Re:poskytnutie vybavenia zivnostnikovi
« Odpověď #30 kdy: 18. 02. 2015, 10:44:12 »
nad takymi vecami som ani nerozmyslal. naco? skor mi prislo to, ze budem mat vacsi prijem ako zamestnanec. o ine som sa nezaujimal :)
Oblíbený bývá také sběr barevných kovů. Pravda, v jiných společenských vrstvách, ale princip je stejný :-)

Daemon

« Odpověď #31 kdy: 18. 02. 2015, 11:01:52 »
to viem, ze mam podavat danove priznanie. taketo veci su mi jasne. aj ze mam platit odvody. teda az po prvom roku podnikania. ale o hentom som neuuvazoval

Výborně, takže ještě pouvažuj o výkazech pro statistický úřad, právníkovi, který Ti bude kontrolovat smlouvy, pojištění odpovědnosti za škody, smlouvě na odvoz odpadu (na tom Tě obecní úřad může dostat) a teď nevím čem ještě. Vycházím teda z českých předpisů, ale na Slovensku to asi nebude moc jiné. A taky se zamysli, co budeš říkat, až Tě předvolá na kontrolu živnostenský úřad. Oni budou šňupat ve Tvých fakturách, dodacích listech, smlouvách a pokud budou mít podezření, že podnikáš v rozporu se zákonem (skrytý pracovní poměr) tak se podle toho zachovají.
Jo, podnikání není žádná legrace...

t

« Odpověď #32 kdy: 18. 02. 2015, 11:13:45 »
to viem, ze mam podavat danove priznanie. taketo veci su mi jasne. aj ze mam platit odvody. teda az po prvom roku podnikania. ale o hentom som neuuvazoval
Pro jistotu se zeptám. Víš, že budeš muset ty odvody tak jako tak zaplatit zpětně a budou ti dopočítány na základě příjmů za ten první rok? To abys pak nebyl překvapen, že ten první rok nebyl zdarma, jako ochutnávka :P   

Není třeba

« Odpověď #33 kdy: 18. 02. 2015, 11:33:02 »
Pracuji už nějaký rok na volné noze (OSVČ), kdy nedodávám služby koncovým zákazníkům ale velkým systémovým integrátorům. Nicméně:
- používám vlastní hardware a software, služby operátorů
- hradím si sám školení
- nefakturuji jednomu ale více zákazníkům
- jsem plátcem DPH
- v místě sídla parnerů vykonávám minimum činností

Samozřejmě veškeré náklady mám započítané v MD sazbě.

To co zde popisujete spíše zavání v Čechách de fakto nelegálním způsobem zaměstnávání an živnost, kdy se firmy brání odvodům sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance. To že to tak funguje u spousty lidí neznamené, že je to v souladu s platnou legislativou.

Nechápu pokud jste na volné noze (freelancer, OSVČ), proč řešíte jestli Vám musí kontraktor poskytovat vybavení, nemusí a ani by neměl, protože pokud budete používat jeho prostředky a sedět setrvale v jeho prostorách, tak v Čechách toto bude zavánět porušováním legislativy na což by jste doplatil i vy ve formě tučné pokuty.

Jinak nevím jak to funguje na Slovensku, ale v Čechách od doby kdy začnete podnikat jako OSVČ, musíte začít platit minimální zálohu na zdravotní a sociální pojištění a jednou za rok podat přehled příjmů a doplatit v závislosti na hospodářském výsledku nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění. Daň z příjmu je možné hradit zálohově nebo jednou ročně.

t

« Odpověď #34 kdy: 18. 02. 2015, 11:39:03 »
Jinak nevím jak to funguje na Slovensku, ale v Čechách od doby kdy začnete podnikat jako OSVČ, musíte začít platit minimální zálohu na zdravotní a sociální pojištění a jednou za rok podat přehled příjmů a doplatit v závislosti na hospodářském výsledku nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění. Daň z příjmu je možné hradit zálohově nebo jednou ročně.

Pravda, zálohy v prvním roce (v ČR) není třeba hradit jen v případě, že jde o vedlejší činnost. Typicky třeba u studentů. Tak či tak se ale odvody dopočtou podle skutečné výše po podání přehledu příjmů. A je tedy dobré předem si odkládat peníze stranou, aby pak člověk nebyl zaskočen.

abflmpsvz

« Odpověď #35 kdy: 18. 02. 2015, 11:48:29 »
peterTT:
Kamarade jestli podnikas v Bratislave, pujdes na Danovy urad a narazis tam na nejakou Ing. (uz si nepamatuju jak se jmenuje, ale sedi hned vedle podatelny na Radlinskeho) a predvedes tam to co si predvedl tady (znalost/neznalost), tak pamatuj, ze posledni slova pri kterych nebudes citit z jejich ust pohrdani ve smyslu ze jsi absolutni kreten ze to nevis, budou "Dobry den". ;D
Osobni zkusenost a to jsou moje znalosti reguli na myslim vyssi urovni nez tvoje. Bez urazky;)

Je ti taky doufam jasny, ze zatim co jako zamestnanec mas narok na min. 4 tydny placene dovolene (predpokladam, ze ti neni vic nez 33), tak jako samostatno zarobkova osoba nemas na nic takoveho narok a musis si to napracovat? Mas nejakou rezervu pro pripad nemoci, protoze to od tveho jedineho zakaznika/kontraktora (nepisu zamestnavatele) nic nedostanes? Je ti jasne, ze jako OSVC budes mit vetsi problem treba pri hypotece, protoze jedine co banky uznavaji je danove priznani a mnohe ho chteji za posledni 2 zdanovaci odobi. Vis, ze penize co ti prisly nejsou jenom tvoje, ale cast z nich budes muset dat statu? Ja jen abys nezil od proplaceni faktury do nuly na uctu a pak se divil, ze mas najednou treba pulku vyplaty doplatit na danich, zdravotnim atd...
Jen doufam, ze sis to dobre spocital kdyz ses pro to rozhodl.

DPH se delat nemusi pokud ma OSVC prijmy do 1 mil. rocne (jako OSVC ne jako soucet vsech prijmu). Pokud ma vic, tak se delat musi. (snad se teda nic nezmenilo)
Zaloha na dan se plati s ohledem na minule zdanovaci obdobi (pololetne, ctvrtletne...) a to oznami dopisem. Pokud se posle cestne prohlaseni, ze prijmy budou nizsi nez za minule obdobi, tak se da pozadat o vraceni zalohy, ale na konci roku to pak stejne dopoctou, takze smysl to ma asi spis jen, kdyz ty prijmy fakt klesnou a mel bys preplatek (proc tam maj ty penize lezet, kdyz mi je stejne vrati).

tm

« Odpověď #36 kdy: 18. 02. 2015, 11:52:22 »
Pro jistotu se zeptám. Víš, že budeš muset ty odvody tak jako tak zaplatit zpětně a budou ti dopočítány na základě příjmů za ten první rok? To abys pak nebyl překvapen, že ten první rok nebyl zdarma, jako ochutnávka :P
Na Slovensku živnostníci sociálne odvody prvý rok neplatia, ročné zúčtovanie sa týka len zdravotných. Aspoň teda zatiaľ.

peterTT

« Odpověď #37 kdy: 18. 02. 2015, 12:04:26 »
presne odvody sa prvy rok neplatia od zalozenia zivnosti, pretoze ti nemaju z coho vypocitat, ake budes platit. povinna je minimalna zdravotka. Ale tu neplatim, nakolko som student. je mozne, ze mi pride doplatit nejaku cast. Toto vsetko ovladam ;) . To, ze je na hrane zakona robit priamo u zakaznika (jeho vybavenie atd), neviem a je mi to jedno, nakolko to robia tisicki ludi. A odvody sa zacinaju platit az nasledujuci rok niekedy od cervna, cervence.
Je to mozno ine ako u vas, ale u nas je to takto ;)

Jimm_neprihlaseny

« Odpověď #38 kdy: 18. 02. 2015, 12:28:40 »
Ten clovek me uz rozciluje... Proboha dostal jsi i odkazy, nedelas to naschval, nebo jsi vazne uplne mimo?
Nejak nerozumiem. Ved to robi tak X tisic ludi, ak by to bolo az tak nezakonne, tak by lietali same pokuty, nie? Nie je to jedno, ze kancel mi poskytne firma?

peterTT

« Odpověď #39 kdy: 18. 02. 2015, 12:46:31 »
ako je to  na hrane zakona, ale su nejake tresty? padli nejake tresty u nas, ci u vas?

« Odpověď #40 kdy: 18. 02. 2015, 12:48:51 »
ty jsi programator nebo tam mas kontrakt jako hajzlbaba?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jimm

« Odpověď #41 kdy: 18. 02. 2015, 12:59:04 »
Zde toho co předvedl je b) správně...

Není třeba

« Odpověď #42 kdy: 18. 02. 2015, 13:00:13 »
Pokud tuto činnost vykonáváte na Slovensku pro slovenskou firmu, je irelevantní jestli v Čechách padly nějaké sankce (ano, padly a ne jedna, konroly se u nás na to zaměřují. Pokud v Čechách splňujete definici studenta je OSVČ bráno jako vedlejší činnost nikoliv hlavní činnost. Nicméně jak to je na Slovensku si musíte vyřešit Vy.

Co se týče Vašeho původního dotazu, zda musí být živnostníkovi poskytnuto dostatečně výkonného vybavení, nemusí. Co máte v kontraktu na papíře to máte. Dokonce Vám nemusí poskytnout nic pokud to nemáte výslovně uvedeno a nedojednal jste si to. Na živnostníky se nevztahuje (v ČR) zákoník práce, který zavazuje zaměstnavatele poskytnout adekvátní pracovní prostředky pro výkon práce (i když to si každý vysvětluje jinak). Vždy platí, ať už dohaduji jakoukoliv formu spolupráce, si ve fázi dojednávání vyjasnit i pracovní prostředky, aby nebyl člověk nemile překvapen.   

Vertex

« Odpověď #43 kdy: 18. 02. 2015, 13:14:31 »
Mňa by zaujímalo, prečo sa vôbec niekto rozhodne žiť ako OSVČ, keď to podľa toho, čo sa tu píše ma iba samé nevýhody? Alebo žeby predsa ste všetci do jedneho robili daňové "optimalizácie" a pritom sa tvárite, že peterTT je Satan lebo ojebáva štát (aj keď uznávam, že je idiot, že o tom takto verejne píše a nič si o tom poriadne nenaštudoval). Pokrytectvo je hnus.

Btw. Ojebávanie štátu je podľa mňa občianská povinnosť každého príčetného človeka. Štát nás okráda od narodenia do smrti, tak prečo si nevziať späť to, čo je aj tak moje?

« Odpověď #44 kdy: 18. 02. 2015, 13:22:04 »
Pro me osobne OSVC znamena hlavne SVOBODU. Predevsim casovou. Nemusim se nikoho ptat jestli mi v lete zacne vikend ve stredu, nemusim se nikoho doprosovat ze si potrebuju zajit dopoledne na urad nebo vyzvednout dite driv ze skolky. Kdyz mam rano kopr a udelam to vecer tak to nikomu nevadi.

Dane apod nehralo v mem rozhodovani jit na volnou nohu ZADNOU roli. Tu roli ohledne financi tam hrala moznost vydelat si penize podle schopnosti, to ano - ale to nesouvisi s danema.

Kdybych chtel chodit nekam do haku na osmicku denne tak budu radsi zamestnanec a mit nohy v teple.
Děkuji za možnost editace příspěvku.