IDE pro nové C++14

nula

IDE pro nové C++14
« kdy: 06. 02. 2015, 08:18:26 »
Už tady nedávno proletěla otázka na IDE pro webové technologie. Rozhořel se tam docela flame, ale nezaznělo tam to, co bych se fakt moc rád dozvěděl.
Používá někdo nějaké opravdu funkční IDE pro c++(použitelné pro nové c++14)?
Může to být teda i ucelená sada pluginů pro nějaký editor, pokud bude umět vše co je potřeba. Rád bych ovšem něco, kde si ty pluginy nebudu muset napsat sám.
Představoval bych si, že by to mělo umět alespoň:
  • minimálně nějaká základní správa projektu(no aspoň združení souborů náležících k projektu)
  • autocomplete
  • označování chyb přímo v kódu
  • goto declaration/definition
  • najít všechny použití daného identifikátoru(funkce, proměnné, třídy) v projektu
  • refactoring(když už nic, tak alespoň přejmenování) v celém projektu

Co bych si přál:
  • Zabudování buildicího systému. Kéž by taky uměl buildit přes remote.
  • Nějaké vizuální zabudování debuggeru. Který funguje nejlépe i remote.
  • preview window
  • Spolupráce s verzovacími systémy

Další požadavky si už radši ani nedovolím napsat :)
« Poslední změna: 06. 02. 2015, 08:28:39 od Petr Krčmář »

fe

Re:IDE pro nové C++14
« Odpověď #1 kdy: 06. 02. 2015, 08:33:24 »
Ano. Třeba Xcode tuším od verze 6.1 ;)

ava

« Odpověď #2 kdy: 06. 02. 2015, 08:35:16 »
Všechno z toho umí Netbeans C/C++ bundle. Asi dva roky jsem v tom dělal, a na to, že to bylo C++, se v tom dalo docela dělat.

nula

« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2015, 08:54:49 »
Ano. Třeba Xcode tuším od verze 6.1 ;)

Sakryš o tom jsem už slyšel, bohužel nemám maca, abych si to vyzkoušel  :(

Všechno z toho umí Netbeans C/C++ bundle. Asi dva roky jsem v tom dělal, a na to, že to bylo C++, se v tom dalo docela dělat.

Pokud vím, tak netbeans nezvládá c++14

linux_noob

« Odpověď #4 kdy: 06. 02. 2015, 09:10:20 »
Z vlastni zkusenosti - podpora pro C++ je v netbeans primo nuzna a to ani nemusim mluvit o C++14. Jinak takove IDE by se mi taky libilo, ale minimalne na linux snad nic takovyho ani neni uz kvuli tomu, ze na linux pokud vim neni ani zadnej pouzitelnej debugger (pokud nekdo o nejakym pouzitelnym vi, tak se rad necham presvedcit). Osobne pouzivam vim+YouCompleteMe, zvlada to napovidani na takovy urovni, ze vedle toho netbeans vypada jak poznamkovej blok, a chyby v kodu to taky oznacuje, spoluprace s gitem taky neni problem (tusim fugitive). Co se ostatnich bodu tyce tak na nektery mozna neco bude, ale pochybuju, ze to bude tak pohodlny jako ve slusnym IDE.

nula

« Odpověď #5 kdy: 06. 02. 2015, 09:25:01 »
Osobne pouzivam vim+YouCompleteMe, zvlada to napovidani na takovy urovni, ze vedle toho netbeans vypada jak poznamkovej blok, a chyby v kodu to taky oznacuje, spoluprace s gitem taky neni problem (tusim fugitive).

Presne toto(vim+ycm) pouzivam ted taky, coz je ve svem oboru(autocomplete, errory, castecne goto(obcas nefunguje)) spicka, ovsem, uz v samotnych editacnich schopnostech uz vim zacina pokulhavat(treba mutlicursor(spousta bohuzel polofunkcnich pluginu)), a zbytek uz vubec nedava.
Fugitive jsem zkousel, bohuzel mne to vim hrozne zalagovalo, vim, ze je to problem asi spise site a pomaleho gitu - nicmene kdyz tim trpi samotny editor, ze cekam na git, tak je to nanic(jak ze starych dob jednothreadovych dosovych programu)).

linux_noob

« Odpověď #6 kdy: 06. 02. 2015, 09:33:22 »
Tak editacni schopnosti jsou snad zrovna ta nejsilnejsi stranka vimu ne?  :P To spis ty vymozenosti IDE jako refactoring tomu chybej. Jinak teda ja ten fugitive mam jenom abych videl, ktery radky jsem pridal/zmenil, na ovladani gitu pouzivam terminal. Jeste bych zminil plugin ctrlp pro fuzzy vyhledavani souboru, je to hodne pekna vec.

ava

« Odpověď #7 kdy: 06. 02. 2015, 09:40:13 »
Z vlastni zkusenosti - podpora pro C++ je v netbeans primo nuzna a to ani nemusim mluvit o C++14. Jinak takove IDE by se mi taky libilo, ale minimalne na linux snad nic takovyho ani neni uz kvuli tomu, ze na linux pokud vim neni ani zadnej pouzitelnej debugger (pokud nekdo o nejakym pouzitelnym vi, tak se rad necham presvedcit). Osobne pouzivam vim+YouCompleteMe, zvlada to napovidani na takovy urovni, ze vedle toho netbeans vypada jak poznamkovej blok, a chyby v kodu to taky oznacuje, spoluprace s gitem taky neni problem (tusim fugitive). Co se ostatnich bodu tyce tak na nektery mozna neco bude, ale pochybuju, ze to bude tak pohodlny jako ve slusnym IDE.

Já už chvála bohu v C++ nedělám, tak jen co si vzpomínám. Je pravda, že s C++14 jsem Netbeans nezkoušel, dělal jsem jen s C++98. Doplňování bylo OK, i když YouCompleteMe vypadá super. Debugger byl taky docela v pohodě, ale debugger MSVC 2010 se mi líbil víc (jako asi jediná věc na MSVC, jinak bylo MSVC 2010 hrozný IDE). Co se mi docela líbilo na Netbeans byl náhled expanze maker. Refaktoring (alespoň to pitomý přejmenování :) fungoval. A celkově to bylo svižný.. (i když vim bude rychlejší, to je jasný :) Integrace s VCS byla super.

Sám jsem tedy zvědav, jak to dopadne, jestli už je nějaké slušné IDE..

Shin

« Odpověď #8 kdy: 06. 02. 2015, 09:40:42 »
Za mně určitě KDevelop. Myslím že to umí to co píšeš - poskytuje i nádstavbu pro gdb.
C++ 14 to umí perfektně (aspoň si teď nejsem vědom žádné chyby)
Verzovací systém bych tam ale nepoužíval. Radši se s tím nauč v terminálu, budeš nad tím mít lepší kontrolu.

Shin

« Odpověď #9 kdy: 06. 02. 2015, 09:42:58 »
Pokud se učíš, doporučuji se vyhnout MSVC. Neumí to všechno, a tuším, že tam byly rozdíly oproti standardu.

linux_noob

« Odpověď #10 kdy: 06. 02. 2015, 09:55:30 »
Za mně určitě KDevelop. Myslím že to umí to co píšeš - poskytuje i nádstavbu pro gdb.
A o to prave jde: je gdb pouzitelny debugger pro c++? Z me (kratke) zkusenosti i co jsem tak cetl po netu je odpoved NE.

nula

« Odpověď #11 kdy: 06. 02. 2015, 09:59:02 »
Tak editacni schopnosti jsou snad zrovna ta nejsilnejsi stranka vimu ne?  :P To spis ty vymozenosti IDE jako refactoring tomu chybej. Jinak teda ja ten fugitive mam jenom abych videl, ktery radky jsem pridal/zmenil, na ovladani gitu pouzivam terminal. Jeste bych zminil plugin ctrlp pro fuzzy vyhledavani souboru, je to hodne pekna vec.

No ja vim, ze riskuju ukrizovani, kdyz to pisu na rootu, ale bejvavalo. Nedavno jsem delal vetsi projekt v IntelliJ a zvykl jsem si behem par dnu na jejich editor vice, nez na vim, za predchozich 10 let. A ted uz mi nektere veci ve vimu chybi(treba zmineny multicursor - jsou na to pluginy, ale nak poradne nefunguji). nejak ve vimu nepouzivam veci, ktere by nesly pouzit i jinde a naopak mi tam chybi veci, ktere jinde jsou.

Verzovací systém bych tam ale nepoužíval. Radši se s tím nauč v terminálu, budeš nad tím mít lepší kontrolu.
Opravdu? a jaka verze? KDevelop 5ka by mela umet c++14, ale ta jeste moc k dispozici neni nikde, nebo sis ji kompiloval sam? Jeste pred par mesici jsem mel nekonecny problem, pac to chtelo Kde frameworks a Qt jeste nevydanych verzi... a po nekolikahodinovych(dennich) pokusech to vsechno dokompilovat jsem to vzdal. Nebo i nizsi verze zvladaji c++14? Mas ji nainstalovanou? Mohl bys neco ozkouset?

.. Je pravda, že s C++14 jsem Netbeans nezkoušel, dělal jsem jen s C++98. Doplňování bylo OK, i když YouCompleteMe vypadá super. ...

Sám jsem tedy zvědav, jak to dopadne, jestli už je nějaké slušné IDE..
No to je prave problem temer vsech IDE ktere jsou pro c++(neumi c++14).
Jo to mne taky by zajimalo, jestli se neco najde. :-)

Pokud se učíš, doporučuji se vyhnout MSVC. Neumí to všechno, a tuším, že tam byly rozdíly oproti standardu.
Neucim, ale taky se mne moc do neho nechce protoze prave, ma nejake rozdily. A uplne vsechno taky nepodporuje(zkousel jsem preview 2015 ted). Podporoval toho dost, ale taky ne vsecko(i kdyz vice nez cokoli jinyho, vyjma YouCompleteMe).

Shin

« Odpověď #12 kdy: 06. 02. 2015, 10:05:23 »
Opravdu? a jaka verze? KDevelop 5ka by mela umet c++14, ale ta jeste moc k dispozici neni nikde, nebo sis ji kompiloval sam? Jeste pred par mesici jsem mel nekonecny problem, pac to chtelo Kde frameworks a Qt jeste nevydanych verzi... a po nekolikahodinovych(dennich) pokusech to vsechno dokompilovat jsem to vzdal. Nebo i nizsi verze zvladaji c++14? Mas ji nainstalovanou? Mohl bys neco ozkouset?

Mám KDevelop 4 a nepřišel jsem na problém zatím. Určitě, zkus poslat.

Shin

« Odpověď #13 kdy: 06. 02. 2015, 10:05:59 »
A o to prave jde: je gdb pouzitelny debugger pro c++? Z me (kratke) zkusenosti i co jsem tak cetl po netu je odpoved NE.

Já ho párkrát použil a přišlo mi to v pohodě.

Worker

« Odpověď #14 kdy: 06. 02. 2015, 10:09:18 »
A EMACS by ti nestacil? :-)
Realne ma napada QT developer. Dlho som ho nepouzival a nepotreboval som tolko ficur ako ty, ale skus sa pozriet na ich stranku co to ma teraz.