Kam na magisterske studium? (Informatika)

JurP

Re:Kam na magisterske studium? (Informatika)
« Odpověď #15 kdy: 10. 01. 2015, 22:24:35 »
hakuna:
Ja by som siel skor do Brna. V Prahe bude nakladnejsi zivot a je mozne ze dostanes za pracu zaplatene rovnako ako v Brne. Nemussi platit ze hlavne mesto, tym aj vacsi prijem.

Ano Bc je na VUT dost prakticke, a da velmi siroky prehlad. Ale aj to by sa mohlo upravit resp. rozdelit na nejake podobory - ale o tom potom. Ja som siel na MUNI kvoli tomu, ze uz som sa nechcel trapit s nejakou teoretickou informatikou a pod predmetmi. Chcel ziskat znalost aj v inom smere. Ale ako vidim, urobil som chybu, a uz som nemal pokracovat

txt

« Odpověď #16 kdy: 10. 01. 2015, 22:49:51 »
hakuna:
Ja by som siel skor do Brna. V Prahe bude nakladnejsi zivot a je mozne ze dostanes za pracu zaplatene rovnako ako v Brne. Nemussi platit ze hlavne mesto, tym aj vacsi prijem.

Ano Bc je na VUT dost prakticke, a da velmi siroky prehlad. Ale aj to by sa mohlo upravit resp. rozdelit na nejake podobory - ale o tom potom. Ja som siel na MUNI kvoli tomu, ze uz som sa nechcel trapit s nejakou teoretickou informatikou a pod predmetmi. Chcel ziskat znalost aj v inom smere. Ale ako vidim, urobil som chybu, a uz som nemal pokracovat
Jaký je tam poměr teorie:praxe. Studenti jsou motivovaní, nebo stádo? Pokud chceš být programátor / IT technolog tak budou vhodnější obory... Jakou nejužitečnější věc a jakou nej zbytečnost po vás chtěli?

hakuna

« Odpověď #17 kdy: 10. 01. 2015, 22:50:12 »
JurP
Nechcem velmi brat naklady do uvahy, hlavne aby som bol so skolou spokojny a neucil sa veci ktore nevyuzijem (musim pozriet sylabus poriadne) preto som chcel pocut nazor ludi ktory studovali na tychto skolach co na na to povedia ci bolispokojny a tak :)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 11. 01. 2015, 05:57:41 »
Pekny den prajem, koncim bakalara na FEI VSB a rozmyslam kam dalej pokracovat? Rad by som siel do nejakeho mesta kde je vyssia uplatnitelnost v tomto obore (Brno / Praha) rozmyslam nad FEL/FIT CVUT alebo FIT VUT ... viac ma laka skor ta Praha asi ... rad by som pocul vas nazor, mozno niekto mal podobnu dilemu ako ja, dakujem

Můžu doporučit MFF UK, člověk se tam hodně naučí a aspoň za mých časů byly poslední dva roky (čili Mgr.) fajn, učitelé se k nám chovali spíše jako ke kolegům (taky nás tam už moc nezbylo v ročníku). Jsou tam pěkné výběrové semináře a státnice nebyla nijak náročná.

Neználek

« Odpověď #19 kdy: 11. 01. 2015, 08:22:25 »
Můžu doporučit MFF UK, člověk se tam hodně naučí a aspoň za mých časů byly poslední dva roky (čili Mgr.) fajn, učitelé se k nám chovali spíše jako ke kolegům (taky nás tam už moc nezbylo v ročníku). Jsou tam pěkné výběrové semináře a státnice nebyla nijak náročná.

Já v zásadě souhlasím. Jen konkrétně na teoretické informatice bych si dal pozor na to, aby ses zaměřoval na jednu věc a snažil se zapojit do nějakých projektů. Já na to šel hodně ze široka a do projektů mě nakonec nikdo moc nenutil a teď mám pocit, že toho ve mě nezůstalo tolik, kolik by mohlo. Aneb diplom je jen papír a kolik si toho ze školy odneseš, záleží jen na tobě (a myslím, že z matfyzu se dá odnést hodně).

X86

« Odpověď #20 kdy: 11. 01. 2015, 09:51:55 »
Ohledně praktičnosti, jen aby to nebylo tak, že každý, kdo volal po praktickém zaměření školy, by nejradši dostával zápočty a zkoušky za to, co bastlí v nějaké firmě, kde pracuje při studiu. Tohle je fajn, ale na střední škole!

Vysoká škola má dát poznání, které přesahuje hranice takových firem a technologií, které se zrovna teď používají. Technologie je pro teď - mění se, ale teorie zůstává na věky.

V každém předmětu se to sice nepovede, ale super je, když se v rámci předmětu řeší reálný problém za pomoci netriviální (věčné) teorie, a kód (naprogramovaný současnou technologií) pak dává konkrétní výsledky. Zažito na FAV ZČU.

Přiliš teoretické nebo praktické zaměření by bylo na škodu, protože co pak bude výsledkem? V praxi nepoužitelný inženýr nebo průměrný programátor, zato s titulem?

hakuna

« Odpověď #21 kdy: 11. 01. 2015, 10:20:03 »
Pekny den prajem, koncim bakalara na FEI VSB a rozmyslam kam dalej pokracovat? Rad by som siel do nejakeho mesta kde je vyssia uplatnitelnost v tomto obore (Brno / Praha) rozmyslam nad FEL/FIT CVUT alebo FIT VUT ... viac ma laka skor ta Praha asi ... rad by som pocul vas nazor, mozno niekto mal podobnu dilemu ako ja, dakujem

Dakujem budem uvazovat aj o tejto skole, len sa trocha obavam, ci by mi nechybali nejake klucove znalosti ktore sa brali na MFF v bc ktore by nebolo tak lahko dohnat.

davkol

« Odpověď #22 kdy: 11. 01. 2015, 10:37:38 »
Proto tu několik lidí doporučovalo projít si sylaby (a pokud možno i studijní materiály).

Já se třeba vyčíslitelnost učil ze "skript" z matfyzu, ale když jsem si dohledával nějaké další příklady, všiml jsem si, že na bani snad měli tenhle předmět až na inženýrovi.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 11. 01. 2015, 10:56:13 »
Proto tu několik lidí doporučovalo projít si sylaby (a pokud možno i studijní materiály).
Presne tak, hlavne se zamer na ty studijni materialy (pokud nejsou verejne dostupne, tak zkusit najit "tajna" studentska fora).

Já se třeba vyčíslitelnost učil ze "skript" z matfyzu, ale když jsem si dohledával nějaké další příklady, všiml jsem si, že na bani snad měli tenhle předmět až na inženýrovi.
Na FIT VUT je TIN take az na mgr/ing.

JurP

« Odpověď #24 kdy: 11. 01. 2015, 11:41:38 »
Jaký je tam poměr teorie:praxe. Studenti jsou motivovaní, nebo stádo? Pokud chceš být programátor / IT technolog tak budou vhodnější obory... Jakou nejužitečnější věc a jakou nej zbytečnost po vás chtěli?

Myslis FIT ci FI?

FIT: no tu je hooodne praktickych veci. Vela sa programuje hned od zaciatku. Same projekty v C/C++. Cize to by som pokladal za prakticke. Matematiky tam bolo menej a bola taka easy, ale najdu sa tam taki kkti ucitelia, co to dokazu zneprijemnit. No a najzbytocnejsie mi prisla taka fyzika, co je uplne odveci na takejto skole, a potom HW predmety. Boli az 3x za Bc studium, co mi prislo dost prehnane. Podobne nejaky predmet Teoria obvodov co je tiez trochu odboku predmet.

FI: no tu je vela teoretickych veci, hlavne taka ta manazerska informatika. BPM, PMP, Service Science. Nieco malo z datoveho modelovania, programovanie to nestoji ani za rec. Proste ludia su tu kvoli titulu a zrejme aj z dovodu, aby boli manazeri a atd. :)

zemepisar

« Odpověď #25 kdy: 11. 01. 2015, 12:27:49 »
Přiliš teoretické nebo praktické zaměření by bylo na škodu, protože co pak bude výsledkem? V praxi nepoužitelný inženýr nebo průměrný programátor, zato s titulem?

Proč by to mělo být na škodu? Příliš praktické je pro lopaty a příliš teoretické pro špičky v oboru. Nevidím na tom nic špatného.

X86

« Odpověď #26 kdy: 11. 01. 2015, 12:56:41 »
Protože aby měl špičkový teoretický vynález reálnou užitnou hodnotu, musí být nakonec nějak uplatněný v praxi. Což teoretikovi, byť špičkovému, půjde špatně, bude-li odtržený od praxe.

zemepisar

« Odpověď #27 kdy: 11. 01. 2015, 13:03:37 »
Co je to za nesmysl? Jak jsi na to přišel? Pokud někdo vymyslí v laboratoři skvělý lék, tak je k ničemu?

Jemelin

« Odpověď #28 kdy: 11. 01. 2015, 13:05:40 »
FI: je to ovela viac matematiky (4 povinne oproti 3), vlastne to, co maji na FIT jako vnitrosemestralku zde maji jako pisemku na cviceni a to co maji na FIT jako zkousku zde maji jako zapocet. A to se jedna jen o tu lehci variantu matematiky, vzdy se najde par desitek blaznu, co si daji ten vyssi stupen matematiky.

No, je sranda bavit se s FITakem a zjistovat, ze to co jste meli v matematice v prvnim semestru maji oni zminkou az ve tretim. Treba pravdepodobnost nebo rozsireny vlastnosti mnozin. Transformacni matice se na FI berou v prvni matematice docela drsne a na FIT se je musej doucovat kvuli programovani grafiky.

FI je o matice, FIT o programovani, asi tak.

Jemelin

« Odpověď #29 kdy: 11. 01. 2015, 13:09:30 »
Proste si porovnejte zkousky pisemky, zapocty a zkousky z matematik, algoritmu, automatu a grafiky. Treba zkousky pro FITaky z grafiky stahnutou z netu bez pripravy odhadnete na 60%.