czberg: na rozdiel od tu prítomných kuvikov, ja som miliónové projekty vytvoriť skúsil. Zakaždým to zabralo mesiace a mesiace neplatenej programátorskej práce a stálo to dohromady dobre cez milión korún v priamych nákladoch.
Na prvýkrát to nevyšlo, ale veľa som sa naučil (nie o programovaní, ale o právnom systéme a zákazníkoch) a spoznal niekoľko dôležitých osôb (účtovník, právnik, patentový zástupca, exekútor, ...). Súdne spory z tej doby sa ťahajú dodnes.
Druhýkrát to bolo lepšie, tam som sa dočkal aj vyplácania nejakých tých ziskov, aj keď boli skôr symbolické. Ale veľa som sa naučil o tom aké nevďačné je mať zamestnancov.
Tretíkrát som spravil menej chýb a mal aj viac šťastia, projekt sa ujal a každoročne vyrába zopár miliónov čistého zisku bez vynaloženia veľkej námahy. Narazil ale na obmedzenia trhu a momentálne stagnuje. Už v ňom ani nie je tá energia čo na začiatku a očakávam, že postupne bude chradnúť.
A tak momentálne hľadám čo by som rozbehol ako ďalšie.
A čo by som poradil? Nenechaj sa odradiť nekonečným davom negativistov, vrátane tých, ktorí to s Tebou myslia "dobre". Skúšaj veci a vzdelávaj sa nielen v programovaní. Musíš veriť, že to dokážeš a potom to raz naozaj dokážeš. Analyzuj neúspechy, pouč sa z nich a potom začni znova.
Doporučená literatúra:
Duncan Bannatyne: 43 chyb v podnikání
Napoleon Hill: Přemýšlej a zbohatni
Robert Kiyosaki: Bohatý táta, chudý táta