Geekovský dárek k letošním Vánocům

fish

Re:Geekovský dárek k letošním Vánocům
« Odpověď #90 kdy: 08. 12. 2014, 18:37:46 »
@fish: Nejde o alfa zareni, ale o o rentgenove paprsky. Ty asi Geiger nedetekuje. http://en.wikipedia.org/wiki/Tritium_illumination#Safety

Pravdu díš. Nijak jsem to tehdy nezkoumal (jen se naskytla příležitost změřit, tak jsem přiložil přívěsek).

hned první věta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Geiger_counter#Gamma_and_X-ray_detection

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 08. 12. 2014, 23:45:49 »
@fish: Takze zalezi na tom, jakou sondu jste mel na tom Geiger Mulleru.

MBig

« Odpověď #92 kdy: 09. 12. 2014, 01:18:25 »
MBig: Je to vidět ve dne, když to skryješ do dlaní? Já už XY měsíců přemýšlím o bílym... Bílej -> abych rozpoznal barvy na který bych "svítil".

Jo, když to skryješ do dlaní, je to vidět. Jinak na světle samozřejmě ne, maximálně když to postavíš do nějakýho stínu v místnosti, kam nejde světlo třeba z okna, tak je to taky lehce vidět. Asi bych si vzal teď tu ledově modrou... když sem to někomu ukazoval, tak řekl v prvním momentu, že to je jenom fosforeskující přívěšek.... ta modrá vypadá víc radioaktivně ;D (viz třeba modrá záře kolem demon core, nebo modře svítící cesium jak byla ta nehoda v Brazílii http://en.wikipedia.org/wiki/Goi%C3%A2nia_accident)

skrzjdouci

« Odpověď #93 kdy: 09. 12. 2014, 10:01:45 »
Taky jsem chtěl jít do modré, ale zarazilo mě tohle:
"Barvy a intenzita vyzařovaného světla se odlišují podle použité luminiscenční vrstvy. Míra intenzity vyzařovaného světla je odvozena od zelené barvy, která má intenzitu nejvyšší (100%).  Ostatní barvy mají intenzitu dle níže uvedené stupnice:
Žlutá: 80%
Bílá: 60%
Ledově modrá: 60%
Oranžová: 40%
Růžová: 40%
Fialová: 30%
Červená: 20%
Modrá: 15%

Zdá se mi, že už ta zelená svítí dost slabě, 60% modrá bude už dost bludička, ale zase machrindex je u modré jednoznačně vyšší, tak teď mám dilema co vzít

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #94 kdy: 09. 12. 2014, 10:47:36 »
Tritiový přívěšek vlastním a shodou okolností jsem se krátce po pořízení dostal k možnosti ho přeměřit Geigerem a nic se nenaměřilo.
Na stránkách prodejce bylo rovněž uvedeno, že energie záření je tak malé, že ani neprojde skrz plastový obal. Alfa záření neprojde už papírem, takže bych prodejci věřil.

Je to beta rozpad, tritium se mění na helium 3, elektron, který "svítí" na luminiscenční vrstvě a antineutrino. Co na tomhle asi tak chcete měřit geigerem? :o

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #95 kdy: 09. 12. 2014, 13:41:29 »
"Barvy a intenzita vyzařovaného světla se odlišují podle použité luminiscenční vrstvy. Míra intenzity vyzařovaného světla je odvozena od zelené barvy, která má intenzitu nejvyšší (100%).  Ostatní barvy mají intenzitu dle níže uvedené stupnice:

Zdá se mi, že už ta zelená svítí dost slabě, 60% modrá bude už dost bludička, ale zase machrindex je u modré jednoznačně vyšší, tak teď mám dilema co vzít
Růžovou! Růžovou!

Na machr index bych se já osobně vykašlal, proto bych vzal bílou. S ostatníma jsou naprd vidět barvy. Jinak ta zelená je i tak podle mě na machr indexu nejvejš. Kamarádům bych řekl, že jim to ukážeš, až půjdete v noci z hospody nebo někde při kempování. Pak se uvidí, jak budou vysvětlovat, že fosforeskuje i po X hodinách... :-)

« Odpověď #96 kdy: 09. 12. 2014, 15:42:30 »

Taky hraje svou roli jak jednotlivé barvy člověk bude vnímat. Například zde platí Purkyňův jev. Tyčinky jsou citlivější na kratší vlnovou délku než čípky což znamená že se bude za tmy modrá jevit jasnější než červená. Dobře by z toho měla vyjít už zmiňovaná zelená, koneckonců je to dominantní barva původního přirozeného prostředí člověka. Zajímal by mě duel zelená vs. ledově modrá  ;D

Chtěl jsem tu tritiovou serepetičku koupit ale odradila mě od toho omezená životnost deset let. Navíc nevím jaká je záruka že dostaneš nově vyrobený a že to nebylo rok dva někde ve skladu.
Bible Kralická, přísloví 26

3 Bič na koně, uzda na osla, a kyj na hřbet blázna.
7 Jakož nejednostejní jsou hnátové kulhavého, tak řeč v ústech bláznů.
14 Dvéře se obracejí na stežejích svých, a lenoch na lůži svém.
27 Kdo jámu kopá, do ní upadá, a kdo valí kámen, na něj se obrací.

Krleš!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #97 kdy: 09. 12. 2014, 16:13:43 »
Aha, zivotnpst _jen_ deset let! Kolik byste chtel? Tolik vam dnes nevydrzi ani pracka nebo lednicka, v lepsim pripade pak to vydrzi auto.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #98 kdy: 09. 12. 2014, 16:30:10 »
Páč o radiaci vim kulový, o poločasu rozpadu taky a navíc mi nevadí ze sebe občas udělat blbce...

Po deseti letech to přestane zcela svítit, protože všechno tritium se rozloží? Nebo tomu bude jen zvolna klesat svítivost a nikdy zcela nepřestane svítit? Nebo (a to je asi pravděpodobné) tomu bude zvolna klesat svítivost, dokud to maximálně za deset let zcela nezhasne?

Kolemjdoucí

« Odpověď #99 kdy: 09. 12. 2014, 16:40:02 »
Po 12 letech a 4 měsících bude tritiový zářič emitovat pouze polovinu elektronů oproti stavu na začátku, po 24 let a 8 měsících čtvrtinu oproti začátku, po 37 letech osminu oproti začátku, atd. atd.

Vzhledem k malé svítivosti již na počátku je to skutečně tak max. na 10 let.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #100 kdy: 09. 12. 2014, 17:29:08 »
Kolemjdoucí: Přesně tohle jsem si myslel, ale něco mi říkalo, že bych ze sebe mohl udělat blba, tak jsem to nenapsal...

Takže technicky vzato to vlastně nikdy nepřestane svítit. Baj voko to ale bude nazadek už po deseti letech...

w

« Odpověď #101 kdy: 09. 12. 2014, 18:16:28 »
technicky vzato to přestane svítit, až se rozpadne poslední atom tritia; prakticky vzato mnohem dřív, kdy to rozbijete nebo ztratíte.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #102 kdy: 09. 12. 2014, 18:24:38 »
w: No počkat. Když to ztratím, tak to přece nepřestane svítit... A navíc - když to ztratím, je jasný, ve kterou denní dobu to půjdu hledat ;D Ale mám na nalezení jenom cca 10 let.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #103 kdy: 09. 12. 2014, 19:58:04 »
technicky vzato to přestane svítit, až se rozpadne poslední atom tritia; prakticky vzato mnohem dřív, kdy to rozbijete nebo ztratíte.

Kdyz to rozbijete, zadrzte dech a utikejte.

« Odpověď #104 kdy: 09. 12. 2014, 21:38:20 »
A teď k těm skutečným problémům - co mám koupit manželce, vy chytráci?!

Až tuto otázku někdy vyřeším, pak se budu moci považovat za dostatečně znalého. Obávám se, že ani znalost teorie relativity, šesti OS, umění vyměnit mosfety, či složit zpět ze strouhanky rohlíky není dostatečné, abych zodpověděl zásadnější otázku lidstva.

Co koupit manželce k vánocům/narozeninám/svátku......

Co mne omlouvá je, že jsem ženat teprve 23-24 let.  ;D ;D ;D ;D
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---