Kvalita ale nemusí vůbec být +- stejná. Kvalita v sobě nese desítky parametrů.
Napíšu (či chystam se) napsat něco v nějaký kvalitě. Takže vim, jaká je kvalita a můžu ji porovnávat s produkty kvality podobné. Je úplně jedno, na kolika parametrech je kvalita závislá, měřit lze.
To je pak na vyjednávání o ceně.
Vyjednávání o ceně v ideálním případě chápu já jako: mám představu, jaká je cena tohoto produktu. Snažím se přesvědčit klienta, že ta ena je opravdu taková (protože klient si v 99% myslí, že je daleko menší). Popř se s klientem snažím najít nějakej vhodnej kompromis mezi kvalitou a cenou.
Nikoli snažím se z klienta vytřískat, co jen jde.
Pokud si neumíš obhájit víc tak jistě.
Pokud napíši lepší produkt než programátor B, je zcela správné za ten produkt požadovat víc (samo ne vždy to je klioš ochotnej zaplatit). Pak jde opravdu o OBHÁJIT a nic proti tomu nemám.
Pokud ale nastřelím trojnásobnou cenu a čekám, jestli se klioš chytne, tak nejde o obhajobu, ale o oblbování a v podstatě podvádění klienta.
Pokud vím, tak se explicitně o běžné ceně hovoří ve vztahu k náhradám škod a daním. Rozhodně ne ke smluvním vztahům. Obdobně o dobrých mravech. Nic takového ve vztahu ke svobodně sjednané ceně.
Tak to víš špatně. :-) Např. tento rozsudek:
http://www.elaw.cz/cs/obcanske-pravo/282-nekolik-postehu-k-neplatnosti-kupni-smlouvy-podle-39-obcanskeho-zakoniku.html(důležitý je rozsudek, nikoli právníka pod ním)
Držte se kontextu. Takovéto odbíhání od tématu jen rozmělňuje diskusi.
To ale je k tématu. Ty jsi tvrdil, že danou věc máme posuzovat čistě dle zákona. Já tvrdím, že mimo zákonné hledisko (kdy např. dvojnásobně předražená smlouva by asi výše diskutovaným paragrafem napadnout nešla) je tu ještě hledisko morální, které je daleko závažnější - a danou situaci jsem dal jako příklad.
IMHO buďto pokládáš za bezúhoné lidi, kteří se podíleli na koncentrácích v Německu, nebo musíš opustit premisu: "je to dle zákona, tedy je to v pořádku".
Mně naopak přijde nemorální omezovat tímto způsobem jinak svobodný vztah mezi prodávajícím a kupujícím.
Takže zrušíme celý občanský a obchodní zákonník? Samé omezení svobodných vztahů
(z nemalé části mezi prodávajícím a kupujcím)?
BTW Já jsem jen napsal základní, obecně známou poučku o ceně, takže polemizovat o tom je ztráta času.
Chápu to správně, že obsahem té věty je: "to co jsem napsal je pravda, takže polemizovat o tom nemá smysl"? :-D Pokud ano, pak opravdu nemá smysl diskutovat - základním předpokladem k diskusi je ochota připustit možnost vlastního omylu.
mimo to:
1) asi by ses divil, kolik "obecně známých" pouček není pravda
2) i kdyby to teď tak platilo, ještě to neznamená, že je to správné. V 90% státních zakázek je nyní korupce - znamená to, že když se mě někdo zeptá, jak získat státní zakázku, tak je správné mu poradit: "musíš podmáznout správného úředníka"?