Volba HW serveru

Ladislavbohm

Volba HW serveru
« kdy: 13. 11. 2014, 17:18:50 »
Ahoj, se spolužákem si chceme nechat umístit server do datacentra a rozmýšlíme se, jaký HW koupit. Je nám celkem jedno, jestli to bude tower či rackmount, ale jinak s HW nemáme moc zkušeností.

Na serveru budeme chtít provozovat:
   - webový server
   - databázi
   - DNS
   - FTP

Chci se zeptat na vaše zkušenosti se servery s více CPU, jak byste zhodnotili nárůst výkonu například v MS SQL či v php? Jde mi o to, jestli se shánět po jednom výkonnějším CPU, nebo radši dvou méně výkonných CPU. Jako příklad bych mohl uvést třeba tyto dva servery (stejná cena):

1CPU

http://www.ebay.de/itm/HP-ProLiant-DL360-G6-Rack-Server-1x-E5520-8-GB-P410i-2x-PSU-/261498012479?pt=DE_Computing_Server&hash=item3ce27f033f

a 2CPU

http://www.ebay.de/itm/HP-Proliant-DL360-G5-2x-Quad-Core-E5420-Xeon-2-5GHz-144GB-HDD-8GB-RAM-/151153507468?pt=DE_Computing_Server&hash=item2331737c8c

A máte nějaké zkušenosti s nákupem použitých serverů například z ebay?

Ladislavbohm

Re:Volba HW serveru
« Odpověď #1 kdy: 13. 11. 2014, 17:21:51 »
Hledal jsem rychle příklad a nevšiml jsem si DDR2 u prvního serveru, ale dotaz je i tak stejný.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 11. 2014, 17:28:47 »
Jak chcete, aby vam nekdo poradil, kdyz nepopisette, co chcete delat? Ono by vam take mohlo stacit i Raspberry Pi. DNS, mala databaze, FTP, webserver s deseti lehkymi strankami, na ktere se kazdy mesic podivaji tri uzivatele.... Proc ne?

Ladislavbohm

« Odpověď #3 kdy: 13. 11. 2014, 17:52:08 »
Na začátek by se tam migrovaly 4 weby s denní návštěvností cca 200.

Chceme ale na tom rozjet databázi zhruba pro 10 tisíc uživatelů, na kterou bude navázaná webová aplikace, psaná v php. Na databázi bude spíše velké množství "malých" dotazů, proto se třeba bojím volby SSD (možná neoprávněně).

Běžet také budou nějaké cron scripty, ale jejich náročnost zatím neumím odhadnout.

« Odpověď #4 kdy: 13. 11. 2014, 18:08:09 »
Na začátek by se tam migrovaly 4 weby s denní návštěvností cca 200.

Chceme ale na tom rozjet databázi zhruba pro 10 tisíc uživatelů, na kterou bude navázaná webová aplikace, psaná v php. Na databázi bude spíše velké množství "malých" dotazů, proto se třeba bojím volby SSD (možná neoprávněně).

Běžet také budou nějaké cron scripty, ale jejich náročnost zatím neumím odhadnout.

Prosím omluvte mou možná hloupou otázku, ale nebylo by levnější si ten server pronajmout v cloudu ?
Když vlastně "nevíte" co potřebujete ?

Já nevím vlastní servery v datacentru jsem měl před několika lety, bylo to super, až na dvě maličkosti. Platilo se nájem že to tam bylo, a ještě se musel platit vlastní HW vč. oprav.
Pak se zjistilo, že za stejné, ne-li menší, peníze se server mohl provozovat na HW daného datacentra. A ještě jsem se nemusel starat o ten HW.

Fakt nedělám chytrého, ale kupovat HW, když nevím co potřebuji, a dávat ho do datacentra mi připadá neekonomické.
Ale nevím, za kolik ten HW skutečně koupíte, a kolik bude stát ten pronájem v datacentru.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Ladislavbohm

« Odpověď #5 kdy: 13. 11. 2014, 18:22:59 »
V našem případě se nám právě housing finančně vyplatí, proto musíme řešit nákup vhodného HW.

« Odpověď #6 kdy: 13. 11. 2014, 18:44:28 »
Tohle je nesmysl. Netusis ani radove potrebny vykon. Nahod si pro zacatek www.vpsfree.cz , dej tam aspon munin, loguj webserver a za mesic se muzem bavit normalne s nejakyma relevantnima datama. Na tohle je nesmysl cpat nekam svuj server. Co budes delat kdyz v nem neco klekne? Co na to reknou alieni? Jestli ma neco smysl tak je to delani vlastniho byznysu a ty blbosti okolo si nechat zajistit tim kdo to umi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

j

« Odpověď #7 kdy: 13. 11. 2014, 19:14:16 »
Zase vpsku necapne a neodnese jinam, ono mit vlastni server prinasi i jiny benefity. Dalsi vec je, zda je treba ho davat do datacentra, slusna linka "domu" (do fimy) unese lecos.

Co se SQLka tyce, zalezi kolik IO to bude generovat. Rekneme ze do beznyho 1U se daji dat 4 disky, pro ostry nasazeni pak budou nejspis v R10, tudiz to da max neco kolem 800/400 R/W. Pak zalezi na velikosti databaze, pokud se vejde cela do pameti, disky jsou celkem nepodstatny.

A mimochodem M$ SQL je pro podobny ucely jedna z nehorsich moznych voleb vubec. A to jak vykonostne, tak licencne.

K dotazu vlastnimu, tyhle veci obecne lze velmi slusne paralelizovat, tzn cim vice CPu tim lepe. Je ovsem otazka, co realne je treba a co treba neni. Vyhoda druheho fyzickeho CPU muze byt i v tom, ze pokud jeden umre, jeste stale je tam druhy (ale za poslednich 15 let sem snad mrtvej CPU nevidel).

Ladislavbohm

« Odpověď #8 kdy: 13. 11. 2014, 19:38:44 »
Zase vpsku necapne a neodnese jinam...

Díky za reakci k věci, tohle jsou věci, které potřebuji vědět.

vana-hbx

« Odpověď #9 kdy: 13. 11. 2014, 19:50:31 »
Vyhoda druheho fyzickeho CPU muze byt i v tom, ze pokud jeden umre, jeste stale je tam druhy (ale za poslednich 15 let sem snad mrtvej CPU nevidel).
Dávat do serveru druhý drahý CPu jako záložní? Jednak neni jistota že server poběžní s chybným pcu a pak u většiny ostatních komponent je mnohem větší šance na selhání ... to může mít rovnou záložní server.

Nevíš co tam vlastně poběžíš, plánuješ 10k uživatelů a zatím 200 přístupů denně. Takových jako ty (nemyslim to špatně) už bylo spousta. Kup si VPS a uvidíš jak to půjde.

« Odpověď #10 kdy: 13. 11. 2014, 19:54:52 »
Obecne mam vsude problem spis s pameti nez s CPU.
1) pred apache frknu proxy (varnish nebo nginx) a ten mi odbavi spoustu statickeho obsahu z RAMky
2) nejdulezitejsi vykonostni parametr z hlediska PHP je pouziti opcode a hlavne aby mela nastavene vice mista nez kolik potrebuje
3) do nejrychlejsi mozne cache(v mem pripade na PHP 5.3 je to stejne jako v bode 2 APC) nacpu config, locales apod
4) bud taky do APC nebo treba do memcached ci MongoDB nasypu tam cachovane fragmenty obsahu ruzne urovne ( http://www.zdrojak.cz/clanky/granularita-kesovani/ )
5) hodne se da vytunit MySQL. Rozhodne nepouzit tu od Oracle - bud MariaDB nebo Percona. Kdyz se podivate na buffery a caches v my.cnf tak tam je to vsechno strasne nizko nastaveny. MySQL ma dokonce vychozi nastaveni optimalizovany snad jen na 32MB RAM.
6) vyhledavani resit pres Solr

Samozrejme vyse jmenovane pada pokud je primarne na serveru provozovano CRM apod...

Ale opakuji: planovat HW server bez jakychkoliv znalosti z EXAKTNIHO mereni provozu je o nicem.

Mimochodem, VPS čapne a odnese mnohem snadneji nez HW server. A taky když to nebude stačit tak objedná další jednu VPS aplikační a další jako loadbalancer a pak jen přidává další a další.. A je to tak easy, stačí pár kliknutí! Žádný chození do obchodu apod.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #11 kdy: 13. 11. 2014, 20:09:53 »
Zatím OP nedodává žádný informace, na základě kterých by se dalo radit, takže to beru jako plkárnu... Takže pár plků přidám :)

Chci se zeptat na vaše zkušenosti se servery s více CPU, jak byste zhodnotili nárůst výkonu například v MS SQL či v php?
Záleží samozřejmě na aplikaci. Pokud máš aplikaci, která většinu času čeká na disk, tak tam můžeš mít CPU klidně deset a nic z toho.

Víc CPU znamená samozřejmě větší příkon a tím vyšší cenu v DC.

A máte nějaké zkušenosti s nákupem použitých serverů například z ebay?
Dobré. Ale tak to je samozřejmě kus od kusu. Je to jakoby ses ptal, jakou máme zkušenost s jabkama ze supermarketu a ani neřekl kterýho...

Na databázi bude spíše velké množství "malých" dotazů, proto se třeba bojím volby SSD (možná neoprávněně).
Irelevantní. Pokud se DB vejde do paměti a bude převládat čtení, tak se na disk skoro ani nešáhne. Když koupíte jánevím 32GB RAM, tak se vám tam většina každé běžné databáze vejde.

Vygoogli si, na jakým hw běží celý stackoverflow, garantuju ti, že budeš silně valit voči :)

Prosím omluvte mou možná hloupou otázku, ale nebylo by levnější si ten server pronajmout v cloudu ?
Když vlastně "nevíte" co potřebujete ?  [...] Pak se zjistilo, že za stejné, ne-li menší, peníze se server mohl provozovat na HW daného datacentra.
Bez jakékoli urážky mám trochu obavu, jestli si tazatel prozkoumal dnešní možnosti, který jsou fakt enormní, přinejmenším:

1. vlastní hw na vlastní lince ve vlastní serverovně
2. vlastní hw v cizím DC
3. pronájem hw v DC (tip: hetzner.de)
4. pronájem virtuálu ala "mám jedniu svoji VPSku"
5. pronájem virtuálu ala IaaS (OpenStack apod.)
6. PaaS (OpenShift apod.)
7. managovaný server

Vzhledem ke znění dotazu si vůbec nejsem jistej, jestli je 2 pro něj správná volba... A volba konkrétního hw je celkem až poslední a celkem nedůležitá věc...

Kolemjdoucí

« Odpověď #12 kdy: 13. 11. 2014, 20:52:48 »

Pokud nevíš plánovaný počet requestů za sekundu a jejich strukturu čtení vs zápis, nemá cenu vůbec diskutovat.
Abys neřekl že jsme ti nic neporadili, tak první nástřel je 16 vláken, tedy jeden silnější CPU, 32 GB RAM, 4x HDD RAID 10, pochopitelně bez jakékoliv záruky.

Rhinox

« Odpověď #13 kdy: 13. 11. 2014, 21:05:34 »
Misto HDD v raid10 bych radsi skusil na zacatek SSD v raid1. To pravdepodobne pomuze serveru lip, nez druhe CPU. Samozrejme, nacpat pameti kolik to unese (bezne desky by tech 32GB mely zvladnout).

Krom toho by druhe CPU taky zvedlo spotrebu (i kdyby bylo nevytizene) a zrovna tohle si v housingovejch centrech dost vsimaji. Chlapek co dela v jednom stredne velkym centru mi rikal, ze energie a klimatizace jim pry delaji ~75% vsech nakladu...

Trupik

« Odpověď #14 kdy: 13. 11. 2014, 21:18:25 »
Máme z minulosti asi tucet vlastných serverov, ale odkedy sme objavili hetzner.de, tak nové si už len prenajímame. Vyjde to lacnejšie a je to menej pracné. Napríklad také hľadanie náhradných dielov do tri roky starého značkového serveru je nočná mora. Taktiež je riziko, že kúpiš server v cene menšieho auta a potom zistíš, že jeho výkon nepotrebuješ. V hetzner.de si proste naklikáš slabší, premigruješ tam dáta a ten pôvodný im vrátiš. Ale keď máš vlastný server, tak si utopil peniaze, ktoré sa Ti nikdy nevrátia.