Volba HW serveru

Re:Volba HW serveru
« Odpověď #15 kdy: 13. 11. 2014, 21:27:56 »
Zatím OP nedodává žádný informace, na základě kterých by se dalo radit, takže to beru jako plkárnu... Takže pár plků přidám :)
Prosím omluvte mou možná hloupou otázku, ale nebylo by levnější si ten server pronajmout v cloudu ?
Když vlastně "nevíte" co potřebujete ?  [...] Pak se zjistilo, že za stejné, ne-li menší, peníze se server mohl provozovat na HW daného datacentra.
Bez jakékoli urážky mám trochu obavu, jestli si tazatel prozkoumal dnešní možnosti, který jsou fakt enormní, přinejmenším:

1. vlastní hw na vlastní lince ve vlastní serverovně
2. vlastní hw v cizím DC
3. pronájem hw v DC (tip: hetzner.de)
4. pronájem virtuálu ala "mám jedniu svoji VPSku"
5. pronájem virtuálu ala IaaS (OpenStack apod.)
6. PaaS (OpenShift apod.)
7. managovaný server

Vzhledem ke znění dotazu si vůbec nejsem jistej, jestli je 2 pro něj správná volba... A volba konkrétního hw je celkem až poslední a celkem nedůležitá věc...
Mám v tomto stejný názor.
Starat se o svůj HW v cizím prostředí. Mě připadá jako iracionální myšlenka.

Ne že bych to ve své minulosti nezkusil, ale právě že jsem to byl nucen zkusit, tak vím, že toto není cesta. A zvláště, když vlastně nevím co potřebuji.

Teď mám v dikci 3 servery. Všechny jsou ale pouze pro místní potřebu (i když se na ně leze i z venku ale pouze firemně) a tak jsou umístěny v prostorách firem.

Ostatní servery, které potřebují klienti pro svou práci, a kde jedou databáze, ke kterým je vícenásobný přístup, všechny jsou pronajaté  cloudu (VPS).
Ano platí se nájem. Ale s prominutím (že to tak říkám po selsku)  ale je tento nájem směšný v porovnání s náklady na vlastní server vč. nákladů na provoz a servis.
A ani to umístění do DC + konektivita není zadarmo.

Pro začínající je podle mého názoru výhodnější vzít si VPS a až nebude provoz VPSky ekonomický, pak uvažovat o nákupu vlastního HW, a nejlépe stavbě vlastního DC.

Vždyť jsem právě z důvodu ekonomičnosti zrušil i vlastní server. A věci co potřebuji hostuji jinde. Ty poplatky měsíčně/ročně jsou směšné.
A neřeším na čem to běží. Když to běží. A když to náhodou neběží, tak to řeší jeden telefon. Nemusím se starat, jestli to je HDD č. 1 nebo č. 2, jestli se zasral ventilátor, zdechly kondenzátory. A jestli jak píše Trupik, ještě na to jsou náhradní díly.

V podstatě v těch místních serverech, se buď mění server před ukončení záruky (a nejsou drahé, jen kolem 50tis Kč) komplet výměnou, a nebo se děsím.
Mám dva servery starší 5 let.... jeden už nemá původní zdroj, je "polorozebraný" a čekám kdy z něj vyletí čmoudíci. Pak se všechno prevede na VPS, a mám klid.
Ten druhý je vyřazený z firmy která po 5ti letech obnovuje. A je na dožití.

Tolik zkušenosti s vlastním server HW.

Ano Mirku, zatím to je plkárna.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #16 kdy: 13. 11. 2014, 21:39:14 »
Chlapek co dela v jednom stredne velkym centru mi rikal, ze energie a klimatizace jim pry delaji ~75% vsech nakladu...
Mam pocit, ze jsem cetl, ze u nejakyho fakt velkyho datacentra to bylo snad kolem 90%. Nedavno nekdo (google nebo facebook nebo apple nebo tak neco) prisli s tim, ze v evrope budou stavet v severskych statech protoze tamni studeny vzduch co? No lepe chladi soudruzi!
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #17 kdy: 13. 11. 2014, 21:58:13 »
Mám v tomto stejný názor.  Starat se o svůj HW v cizím prostředí. Mě připadá jako iracionální myšlenka.
Já jsem to takhle úplně nemyslel :) Nejsem nekritický nadšenec do cloudů, ono to tam s těmi náklady taky není tak růžový, jak tvrdí marketing jejich provozovatelů ;)  Sám jsem nedávno přešel z VPSky na vlastní server v cizí serverovně a jsem mimořádně spokojený.

Chtěl jsem jenom říct, že jsou dneska fakt hrozně široký možnosti a některý špatný rozhodnutí v počátku se pak blbě (-> draze) napravují, páč to má dopad na architekturu a řešení se musí volit se znalostí věci a nějakou vizí...

Kdybych já dneska stavěl nějakou službu pro koncáky, u které bych si předem nebyl jistej provozem a ekonomikou a neměl vlastní infrastrukturu, tak bych se asi úplně vykašlal na nějaký ladění SQLka, šel do PaaS, zvolil bych něco trochu inteligentnějšího než PHP, naklikal bych si tam jednu automagicky škálující SQL databázi, k ní jeden automagickej webserver a místo nějakýho ladění RAIDů bych se věnoval core businessu...

A až bych věděl, o čem vlastně mluvím, tak bych si spočítal, jestli se mi nevyplatí převíst celej ten cirkus k hetznerovi.

j

« Odpověď #18 kdy: 13. 11. 2014, 22:19:31 »

Jiste, ale muze byt v situaci, kdy ma dodavatele SW, ten dava nejaky garance, ale vyhradne pokud ... a jednou z podminek je provoz na vlastnim HW. Zkus se nekdy dohadovat s nekym, u koho si platis supervyhodnou VPS za pade, na tema ze ti to uz tejden nejede, a prisel si o 10M.

Dtto, muze chtit mit v databazi pomerne privatni data, a tudiz naprosto neprichazi v uvahu, aby se povalovala na cizim/sdilenem HW.

Chlapek co dela v jednom stredne velkym centru mi rikal, ze energie a klimatizace jim pry delaji ~75% vsech nakladu...
Mam pocit, ze jsem cetl, ze u nejakyho fakt velkyho datacentra to bylo snad kolem 90%. Nedavno nekdo (google nebo facebook nebo apple nebo tak neco) prisli s tim, ze v evrope budou stavet v severskych statech protoze tamni studeny vzduch co? No lepe chladi soudruzi!
Nekde po netu se soudruhu valej obrazky z datacentra, ktery je komplet chlazeny vodou. Ma to sice ponekud vyssi pocatecni naklady (precijen rackmout stroje s trubkama se nevalej na kazdym rohu), ale podle vseho se to vyplati.

« Odpověď #19 kdy: 13. 11. 2014, 22:26:04 »
Nekde po netu se soudruhu valej obrazky z datacentra, ktery je komplet chlazeny vodou. Ma to sice ponekud vyssi pocatecni naklady (precijen rackmout stroje s trubkama se nevalej na kazdym rohu), ale podle vseho se to vyplati.
Voda je nuda, lepší je tohle: http://green.blogs.nytimes.com/2012/09/06/cooling-a-computer-server-with-mineral-oil/?_r=0 :)

Kolemjdoucí

« Odpověď #20 kdy: 13. 11. 2014, 22:31:26 »
To je staré, chlazení počítačů kapalinou je tady 30 let  :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Cray-2

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 13. 11. 2014, 23:49:17 »

Jo, tady treba, jak chladi ve Verizonu v NY: http://www.datacenterknowledge.com/wp-content/uploads/2012/10/verizon-sandy_flood.jpg

Tady zase chladi i kabely: http://blog.netzpfa.de/wp-content/uploads/2007/07/sysadminday.JPG

« Odpověď #22 kdy: 14. 11. 2014, 07:41:08 »
Mám v tomto stejný názor.  Starat se o svůj HW v cizím prostředí. Mě připadá jako iracionální myšlenka.
Já jsem to takhle úplně nemyslel :) Nejsem nekritický nadšenec do cloudů, ono to tam s těmi náklady taky není tak růžový, jak tvrdí marketing jejich provozovatelů ;)  Sám jsem nedávno přešel z VPSky na vlastní server v cizí serverovně a jsem mimořádně spokojený.
Taky mám k VPS a cloudům critický pohled, byť je využívám ke plné mé spokojenosti.

Vycházel jsem z tazatelova vyjádření, že neví co vlastně potřebuje. V takovém případě si pořizovat vlastní HW a dávat jej do DC je podle mého uvážení opravdu nesprávná cesta.

Ty jsi ale přešel z VPSky na vlastní HW v DC až když jsi věděl co potřebuješ. Že ?
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #23 kdy: 14. 11. 2014, 07:44:42 »

Jiste, ale muze byt v situaci, kdy ma dodavatele SW, ten dava nejaky garance, ale vyhradne pokud ... a jednou z podminek je provoz na vlastnim HW. Zkus se nekdy dohadovat s nekym, u koho si platis supervyhodnou VPS za pade, na tema ze ti to uz tejden nejede, a prisel si o 10M.
Pokud by ale měl dodavatele SW, který dává garance pouze při provozu na vlastním HW, pak přeci musí vědět co potřebuje, jaký výkon a pod. Pak má analýzy.
A tedy by neplatilo tazatelovo vyjádření "nevím přesně co potřebuji", protože takový dodavatel SW dává přesné specifikace jaký HW je nutný pro běh jeho SW.
Nemyslíš ?

Dtto, muze chtit mit v databazi pomerne privatni data, a tudiz naprosto neprichazi v uvahu, aby se povalovala na cizim/sdilenem HW.
Ano souhlasím. Ale v případě takových privátních datech, bych měl docela obavu dávat takový HW i do toho DC.
Takové servery mám v dikci 3, a proto jsou umístěny přímo ve firmách. Nikoliv v DC.

« Odpověď #24 kdy: 14. 11. 2014, 09:46:32 »
taky v Casablance maji s vodnim chlazenim nejakou zkusenost... ;D
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #25 kdy: 14. 11. 2014, 10:10:44 »
Ty jsi ale přešel z VPSky na vlastní HW v DC až když jsi věděl co potřebuješ. Že ?
Jo. A taky ja neprovozuju sluzby pro jednotlivy koncovy zakazniky, takze provoz na tom serveru ma uplne jinej charakter.

« Odpověď #26 kdy: 14. 11. 2014, 10:47:50 »
Jo. A taky ja neprovozuju sluzby pro jednotlivy koncovy zakazniky, takze provoz na tom serveru ma uplne jinej charakter.
Takže jsme technologicky zpět u otázky, jaké má na server požadavky a nároky. Dokud to nebude vědět, je neekonomické pořizovat vlastní HW. Tedy alespoň v cenách vyšších než 1-3 tisíce Kč.

Možná by bylo pro jejich start lepší se podívat po nějakém starším serveru.

...

« Odpověď #27 kdy: 14. 11. 2014, 12:00:41 »

no jo, ale najdi slusnou konektivitu nekde, kde je modroseda a neni tam zakaz stavebni cinnosti z nejakeho duvodu.
http://www.ovocnarska-unie.cz/sispo/?str=klima-mapa

Unknown

« Odpověď #28 kdy: 14. 11. 2014, 17:26:43 »

Proc ne v Kanade? Tam je taky dost zima....

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 14. 11. 2014, 18:02:59 »
Protoze v huste osidlenem uzemi, rekneme napr.: Toronto - Montreal zase takova zima neni. Ano, bezne tu mame z zimnich mesicich i -32°C, uz bylo i -43.7°C, ale porad se tu teploty zase tak neodlisuji (ocean). Ve vnitrozemi jsou ty vzdalenosti tak rozsahle (pro predstavu: V CR za 8 hodin projedete stovkou vesnic a mest, u nas jste stale v tom lese/lanech) a infrastruktura take neni zadny med, tak by investice byla asi hodne vysoka.