Jestli jsi OSVČ, tak jaké "požádat o zvýšení hodinovky"? Prostě zákazníky informuješ o nové sazbě. Všichni naši dodavatelé letos posílali nové ceníky, mnozí několikrát, ve stavebnictví jsme jednu dobu přeceňovali zakázky co druhý týden.
Jestli chceš odhadnout nějakou pro zákazníka přijatelnou cenu, tak se podívej na mzdy jejich HPP lidí (word of mouth, nebo třeba z jejich inzerátů), vypočítej z toho reálné náklady, a tref se někde do podobných čísel.
Tak asi všichni víme jak to s OSVČ v IT je
Zas mám placenou dovolenou, protože i tak se to firmě vyplatí... Smluvně nejsem nijak vázán, v podstatě to je všechno na dobrý slovo a jelikož to funguje tak pracuju, posílám faktury. Kdyby si to nějak zadrhlo tak se zvednu a odejdu.
Za tu dobu znas firmu, projekt = jsi efektivnejsi. urcite ses i neco noveho naucil = mas vetsi hodnotu na trhu prace. Firma te zna a ma k tobe duveru = zvysije efektivitu. Diky tomu mas vetsi hodnotu pro firmu i kdyby z fleku sehnala nekoho noveho.
Tohle si říkám taky... Ale samozřejmě to na nejistotě neubírá...
Podařilo se mi získat víc peněz jen když jsem chtěl odejít. Tvoje hodnota není o tom, kolik si se toho naučil za poslední rok, ale jak rychle business něco chce a kolik k tomu stojí zdroje, tedy tvůj čas, na trhu práce. Musíš to samozřejmě nějak umět, ale reálně to má dopad jen při pohovoru. Pokud chceš přidat na jistotu, projdi si pár pohovorů a když budeš mít na stole lepší nabídku, tak se zeptej, tam kde teď pracuješ, jak to vidí. Když víc nedají a ta nová firma ti sedne, tak tam běž.
jenom jeste vic zduraznim, zeptej se jen a jen az budes mit neco na stole. Jinak se muzes velmi spalit.
Podařilo se mi získat víc peněz jen když jsem chtěl odejít. Tvoje hodnota není o tom, kolik si se toho naučil za poslední rok, ale jak rychle business něco chce a kolik k tomu stojí zdroje, tedy tvůj čas, na trhu práce. Musíš to samozřejmě nějak umět, ale reálně to má dopad jen při pohovoru. Pokud chceš přidat na jistotu, projdi si pár pohovorů a když budeš mít na stole lepší nabídku, tak se zeptej, tam kde teď pracuješ, jak to vidí. Když víc nedají a ta nová firma ti sedne, tak tam běž.
A tohle je samozřejmě taky správná myšlenka. Jen se mi nechce při všech starostech a povinnostech co mám běhat po pohovorech, abych je pak odmítl, protože mi firma přidá a já jinam nepůjdu. To je plýtvání časem obou stran.
Vidím, že názory na tohle jsou velmi různé. Stalo se někomu, že by s vámi chtěli ukončit spolupráci potom, co jste si řekli o víc peněz? Volba by pak sice byla jasná, ale byl by to další stres. Asi nezbývá než to zkusit a věřit, že ve mně vidí dostatečný přínos... Nejraději bych to udělal písemně, protože se potkáváme se šéfem naživo jen občas, ale to je asi blbé, že?