FIT ČVUT nebo FIT VUT?

Josef Šustáček

Re: FIT ČVUT nebo FIT VUT?
« Odpověď #165 kdy: 07. 06. 2011, 16:37:39 »
Tak zas nevím jestli je přesný výraz, že informatika vychází celkově z matematiky.
Rozhodně některé oblasti jako: kryptografie, překladače, verifikace, simulace, logické a funkcionální programování ..., jsou postavené na matematickém základu.

Ale takový bakalář se může živit programováním i bez větší znalosti matematiky. 

VUT FIT jde tímto směrem a bakalářské studium je: hafo praxe, méně matematiky, a magisterské je ještě víc praxe, hodně matematiky.

Což musím uznat, že je dost ideální přístup.

Na technikách vznikaly informatiky odštěpením z elektrooborů, kdežto na univerzitách (KU, MU) odštěpením od matematiky. Přesnou náplň oborů na technikách znám pouze z diskuzí s kamarády, ohledně FI je vliv matematiky vidět, i když postupně slábne.

Souhlasím, člověk se může živit programováním i bez větší znalosti matematiky. Stejně tak se může živit programováním bez vysoké školy. Pokud někdo již dopředu ví, že chce být programátor, pak pro něj nemá FIMU hodnotu, to je pravda, v tom případě je lepší volba VUT.

Vám připadá ideální jeden přístup, mě odlišný, to je v pořádku, nikomu svůj pohled nenutím. Jen jsem popisoval režim školy na FI a co mi dala do praxe.

Jmeno

Re: FIT ČVUT nebo FIT VUT ???
« Odpověď #166 kdy: 07. 06. 2011, 23:20:29 »
Rozhodně ČVUT oproti VUT.

Mohl bych se zeptat na důvod ?

Proc ? jednoduche ... Vagner, Tvrdik, Valenta, Kolar, Lorencz, Kubatova, Zahradnicky... je to v praze (kde se i obcas neco deje)

Jmeno

« Odpověď #167 kdy: 08. 06. 2011, 00:18:06 »
Takže dilema ČVUT vs. VUT je tím dané. (?)

Co myslíš tou morálkou?
Jo jo, to dilema je dané. Spíš teď váhám mezi FEKT Teleinformatikou a FIT Bakalář.... No, nemam prostě tu pražskou morálku rád. Většina lidí se tam snaží být strašně "světoví" a přitom ze sebe dělaj jen voly. Neříkám, že jsou v Praze všichni takoví. Mám tam taky pár přátel a jsou to normální lidi.. Takže nic proti ;-))

Jasny treba na Podolskych kolejich nebo Strahovskych tam az (10Gb/s do netu) je to samej prazak ...

StudentXXX

« Odpověď #168 kdy: 08. 06. 2011, 08:12:10 »
Josef Šustáček:

Citace
Na technikách vznikaly informatiky odštěpením z elektrooborů, kdežto na univerzitách (KU, MU) odštěpením od matematiky. Informatika celkově vychází z matematiky.

Ano, v tom s Tebou naprosto souhlasim.

Citace
Souhlasím, člověk se může živit programováním i bez větší znalosti matematiky. Stejně tak se může živit programováním bez vysoké školy.
Před nástupem jsem prakticky neměl zkušenosti s programováním, jen jsem tušil, co je PHP, C apod. Praxe mi dnes ukazuje, že jsem zvolil nadmíru dobře. Přes matiku jsem se k programování dostal, dneska již pár let vyvíjím v Java EE ve skvělé firmě (www.ibacz.eu) a nemůžu si na nic stěžovat. Škola mi dala maximálně použitelný základ do praxe (analytické myšlení, rozhled apod.).

Mozna sis rozvinul analyticke mysleni, ale podivej se na to, kde jsi to dotahl. Java patri mezi "nejjednodussi jazyky" a programuji v ni lide jiz na SS. Podle me jsou Java programatori takovy spise odpad, stejne tak jako webari. Je jen otazka casu, kdy v Jave bude programovat kazdy (tedy kazdy pofiderny absolvent VS - napriklad studenti VSB, OU a pod.) - konkurence bude vysoka a cena za tuto praci pujde rapidne dolu. Kdyz se na to podivas z druhe stranky, jsi jen Java vyvojar. Co tim chci rict? Studenti FITu jsou spise takovi hard-core vyvojari (programuji jadro, jaderne moduly, atd...) a studenti FI delaji spise weby, Java a podobone kraviny.

Jinak co se tyce analytickeho mysleni - studenti FIT si analyticke mysleni rozviji pri praci na projektech (programovani), kdyz resi slozitejsi problemy. Zrejme sis myslel, ze se na FITu uci jen programovat, ale to je naprosty nesmysl. Programovaci jazyk na FITu slouzi pouze jako vyjadrovaci prostredek k vyjadreni a otestovani spravnosti algoritmu, ktery vymyslel/aplikoval student. Druhou vyhodou tohoto pristupu je to, ze se nauci perfektne programovat (konkretne C/C++).
Jeste jiny pohled (napr.: formalni jazyky): Na FI se studenti uci definice nazpamet. Na FIT se taky uci definice, ale uz ne tak precizne. Misto casu straveneho pro memorovani si radeji napisou prekladac a overi si teoreticke poznatky v praxi.

m

« Odpověď #169 kdy: 08. 06. 2011, 09:56:23 »
Studenti FITu jsou spise takovi hard-core vyvojari (programuji jadro, jaderne moduly, atd...) a studenti FI delaji spise weby, Java a podobone kraviny.
....
Na FI se studenti uci definice nazpamet. Na FIT se taky uci definice, ale uz ne tak precizne. Misto casu straveneho pro memorovani si radeji napisou prekladac a overi si teoreticke poznatky v praxi.

Máte dost vtipnou představu o studiu na FI, řekl bych  :)

Lolo

« Odpověď #170 kdy: 12. 06. 2011, 22:57:46 »
Som prijaty na FIT VUT aj FI MUNI (pocitacove site a komunikace). Pytal som sa par kamaratov, aj som dost precital na inych forach a nikto teraz VUT neodporuca (zle vedenie, malo volneho casu).. viac menej som sa rozhodol pre MUNI. Ako si myslite, ze je to s uplatnenim v buducnosti? Najdem si z MUNI pracu rovnako lahko ako z VUT (a v podobnej platovej sfere :D ). A este jedna otazka. Na MUNI si na sitach mozem zvolit medzi teoretickym a praktickym zakladom. Co si myslite, ze je vyhodnejsie? Myslim, ze by ma bavili oba, ide mi vsak o prakticke vyuzitie a uplatnenie v buducnosti.

student

« Odpověď #171 kdy: 12. 06. 2011, 23:11:00 »
Mozna sis rozvinul analyticke mysleni, ale podivej se na to, kde jsi to dotahl. Java patri mezi "nejjednodussi jazyky" a programuji v ni lide jiz na SS. Podle me jsou Java programatori takovy spise odpad, stejne tak jako webari.

Z tveho postu nedokážu posoudit, jestli jsi čerstvě přijatý FIŤák, u kterého by se nadšení pro školu dalo vysvětlit, nebo obyčejný internetový troll, který o terciálním vzdělání sní u rodičů doma v pokydaném triku. Ovšem většina studentů jsou slušní lidé, takže to tipuju spíš na tu druhou možnost.

FI MUNI a FIT mají každá své pro a proti, nejsou vyjímkou lidé studující a vyučující na obou, nebo tací, kteří vidí lepší zázemí pro své zaměření na té druhé škole.

Anonymous

« Odpověď #172 kdy: 12. 06. 2011, 23:20:58 »
Som prijaty na FIT VUT aj FI MUNI (pocitacove site a komunikace). Pytal som sa par kamaratov, aj som dost precital na inych forach a nikto teraz VUT neodporuca (zle vedenie, malo volneho casu).. viac menej som sa rozhodol pre MUNI. Ako si myslite, ze je to s uplatnenim v buducnosti? Najdem si z MUNI pracu rovnako lahko ako z VUT (a v podobnej platovej sfere :D ). A este jedna otazka. Na MUNI si na sitach mozem zvolit medzi teoretickym a praktickym zakladom. Co si myslite, ze je vyhodnejsie? Myslim, ze by ma bavili oba, ide mi vsak o prakticke vyuzitie a uplatnenie v buducnosti.
Nazdár, ja som tiež prijatý na tieto dve školy - na FI MU dokonca aj na ten istý odbor - a rozhodol som sa ísť na MUNI. Lebo prax, ktorú ti dajú na FIT VUT, sa dá získať aj inak, než v škole, ale ten matematický základ, ktorý sa ti dostane na FI MU, tak ten sa už tak sám, resp. v práci nenaučíš. A myslím, že z dlhodobého hľadiska práve ten teoretický základ je väčšou výhodou, než to, že na FIT VUT ťa naučia nejaké súčasné technológie, ale tie technológie sa o 10-20 rokov môžu úplne zmeniť, viď, ako sa prešlo od sálových počítačov na dnešný typ počítačov. Matematický základ sa nezmení a ak ho ovládaš, môže to byť pre teba obrovská výhoda, teda ak nezaspíš na vavrínoch, ale to už nemá so školou veľa spoločného.

Anonymous

« Odpověď #173 kdy: 12. 06. 2011, 23:25:56 »
Myslím, že teoretický základ je lepší, teda ak si veríš ohľadom matematiky. Ja ešte neviem, keďže moje znalosti matematiky sú také všelijaké, keďže nie som gymnázista ani priemyslovák a celú stredoškolskú matiku nutnú na prijímačky, som sa učil sám s pomocou doučovania počas uplynulého roka, čo je dosť málo oproti 4 rokom intezívnej prípravy na gymku.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #174 kdy: 13. 06. 2011, 07:50:54 »
Mozna mi neco uniklo, ale muze mi nekdo vysvetlit, jak jste dosli k nazoru, ze je v oboru "pocitacove site a komunice" matematika tak dulezita?

fit

« Odpověď #175 kdy: 13. 06. 2011, 09:12:55 »
no flame ale jestli Smoofy "jsem sice Prazak," prazak jupi a "domu na vykendy nejezdi" jj, v Praze maji tvrdy vikendy. Abych ale prispel do diskuse, tak na FIT magistersky obor informacni systemy nas jde ze zhruba 150 na zacatku 30 ke statnicim bez toho aby rozvolnili, nebo byli vyhozeni

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #176 kdy: 13. 06. 2011, 11:25:52 »
Ty se musis hodne nudit nebo mnou bejt hodne posedlej :). Posli mi svuj email, budu ti preposilat vsechny svoje psane vytvory na korekci.

Btw. co znamena "rozvolnili"??

stewe

« Odpověď #177 kdy: 13. 06. 2011, 12:15:47 »
Ty se musis hodne nudit nebo mnou bejt hodne posedlej :). Posli mi svuj email, budu ti preposilat vsechny svoje psane vytvory na korekci.

spravili z troch rokov styri aby to prezili

stewe

« Odpověď #178 kdy: 13. 06. 2011, 12:16:53 »

spravili z troch rokov styri aby to prezili

z dvoch tri :)

zdenekT

« Odpověď #179 kdy: 13. 06. 2011, 12:22:14 »
to fit: Jsem na stejném oboru VUT-FIT-MIS a rozvolňuji (státnice až 3. rok), ale dobrovolně, nic neopakuji, tak není to přesně tím, jak říkáš. Někdo to dělá dobrovolně, aby mohl pracovat.

Osobně preferuji vyjít ze školy s titulem Ing. za tři roky a mít k tomu tři roky praxi,
než vyjít za dva roky bez praxe.

Citace
Lebo prax, ktorú ti dajú na FIT VUT, sa dá získať aj inak, než v škole, ale ten matematický základ, ktorý sa ti dostane na FI MU, tak ten sa už tak sám, resp. v práci nenaučíš. A myslím, že z dlhodobého hľadiska práve ten teoretický základ je väčšou výhodou, než to, že na FIT VUT ťa naučia nejaké súčasné technológie, ale tie technológie sa o 10-20 rokov môžu úplne zmeniť, viď,

Vcelku rozumná myšlenka, až na pár nejasností:
1) FI MUNI ti nedá matematický základ, ta ti dá mnohem víc než základ, otázka je jestli o to stojíš.
2) VUT FIT ti dá i ten matematický základ.
3) VUT FIT tě rozhodně neučí současné technologie, ale principy běžných technologií, abys byl schopen snadno přejít na nové technologie.
4) Jestli nemáš za sebou jiné praktické projekty, tak ti moc lidí nedá práci v brně (velká konkurence) a tak nebudeš mít tolik možností jak získat praxi jinak než ve škole (open source je správná volba).