FIT ČVUT nebo FIT VUT?

iwtu

Re: FIT ČVUT nebo FIT VUT?
« Odpověď #150 kdy: 03. 06. 2011, 16:18:22 »
Mně fakticky jen děsí to, že příjdu na fakultu a hned druhý den nám zadají nějaký projekt v nějakém jazyce a já nebudu mít tušení, o co tady vlastně jde, jelikož nějaké C jsem v životě neviděl. Nedělá mi ani tak problém se něco naučit, ale nejlepší je, když mi to někdo vysvětlí. Proto jestli se na přednáškách to či ono téma probere a pak se to má aplikovat v projektu, tak to je celkem v cajku. Ale pokud dostanem projekt a já nebudu mít tucha, co na něj použít, protože to nebylo probíráno na přednáškách, tak to bude zlý... Toho se asi nejvíc bojim :-)

Milý Matej. Ahoj! je super, že sa snažiš a chceš ísť na VŠ so skutočným záujimom. Ak sa najviac bojíš C, nevidel by som to ako problém. C nie je ťažký jazyk, teraz máš prádniny, ak na 2 týžne poriadne sadneš nad nejakú knihu, tak si myslím, že budeš si budeš mať dostačnú istotu, aby si prekonal ten strach :)

C fakt nie je ťažký jazyk, ak začnes s nejakou normálnou knihou. Ono ľudia majú pred ním rešpekt, lebo sa v ňom dajú robiť riadne zverstvá, ale dá sa s ním začať aj úplne v pohode.

Prajem veľa zdaru :)

student

« Odpověď #151 kdy: 03. 06. 2011, 19:43:46 »
Já teda nečetl všechny příspěvky, ale ještě pro doplnění. Na FEKT VUT Brno chtějí zavést jen 2 pokusy na zkoušku, tzn. 1.termín řádný a jeden opravný. Nevím jestli je to jen na FEKTu, ale je dost možné, že i na FITu to zavedou.

Na FI MUNI to tak funguje, není to žádný med :\ Dostaneš jen tolik třetích termínů, kolik roků standartně má tvoje studium (což je většinou 3). Ony by dva termíny i stačily, kdyby vyučující vypisovali termíny i o prázdninách nebo v září. Jenže často se stává, že termínů je vypsáno celkově málo v krátkém časovém rozpětí a jsou problémy s kolizemi termínů. Je to bohužel daň za masovost a mezinárodní kreditový formát výuky. Jestli nevyhnutelná, nebo zbytečná, neumím posoudit. Každopádně osobnější přístup by neuškodil.

Bubak

« Odpověď #152 kdy: 03. 06. 2011, 22:03:54 »
ad třetí termíny
původně to bylo zakořeněný v předpisech samotnýho VUT BR, od tam to ale už vypadlo, nebo vypadne. takže rušení třetích termínů lze očekávat po celým VUT BR. oproti MUNI by nebyl ani omezenej počet třetích termínů

zdenekT

« Odpověď #153 kdy: 06. 06. 2011, 11:00:14 »

Na FI MUNI to tak funguje, není to žádný med ... Jenže často se stává, že termínů je vypsáno celkově málo v krátkém časovém rozpětí a jsou problémy s kolizemi termínů.

Kámo na magistrovi na FIT VUT je to tak, že když máš smůlu tak během 2-3 dní můžeš mít i 5-7 zkoušek. Co jsem slyšel největší extrém, tak 7 zkoušek během 2 dnů.

designerrr

« Odpověď #154 kdy: 06. 06. 2011, 21:05:52 »
Tak pozitri jdem na to, co  :) .

« Odpověď #155 kdy: 07. 06. 2011, 09:23:54 »
Diskusia je zaujímavá, ale prakticky sa tu nevyskytla ešte jedna škola - matfyz (Matematicko-fyzikální fakulta UK). Čo si o ňom myslíte?

sparrow

« Odpověď #156 kdy: 07. 06. 2011, 09:26:45 »
Kámo na magistrovi na FIT VUT je to tak, že když máš smůlu tak během 2-3 dní můžeš mít i 5-7 zkoušek. Co jsem slyšel největší extrém, tak 7 zkoušek během 2 dnů.

No asi proto mají ty třetí termíny, že? :)

zdenekT

« Odpověď #157 kdy: 07. 06. 2011, 11:52:55 »
Jasně, ale i proto je chtějí rušit, aby se mohli jen dva termíny rozhodit do celého zkouškového a tím eliminovat kolize.

zdenekT

« Odpověď #158 kdy: 07. 06. 2011, 11:56:54 »
Diskusia je zaujímavá, ale prakticky sa tu nevyskytla ešte jedna škola - matfyz (Matematicko-fyzikální fakulta UK). Čo si o ňom myslíte?

Matfyz ten je přece nejlepší, čti zde  ;) ;D ;D

Ale to ti řeknou jen noviny.

« Odpověď #159 kdy: 07. 06. 2011, 12:32:44 »

A práve preto ma zaujíma, čo si o ňom myslia ostatní, resp. prečo o ňom (ne)uvažujú.

alefo

« Odpověď #160 kdy: 07. 06. 2011, 13:38:59 »
Pockaj, kym pride pouzivatel iwtu :-)

Josef Šustáček

« Odpověď #161 kdy: 07. 06. 2011, 13:45:53 »

A práve preto ma zaujíma, čo si o ňom myslia ostatní, resp. prečo o ňom (ne)uvažujú.

Ahoj,

informatika celkově vychází z matematiky. Na MFF UK je té matiky hodně, každému to nemusí vyhovovat. Na FI MU je matiky tak akorát, poslední dobou jí spíš (bohužel) ubývá -- nastupoval jsem 2003 a se současnou úrovní se to nedá srovnat. FI MU jsem zvolil právě kvůli matice, která mi docela šla.

Před nástupem jsem prakticky neměl zkušenosti s programováním, jen jsem tušil, co je PHP, C apod. Praxe mi dnes ukazuje, že jsem zvolil nadmíru dobře. Přes matiku jsem se k programování dostal, dneska již pár let vyvíjím v Java EE ve skvělé firmě (www.ibacz.eu) a nemůžu si na nic stěžovat. Škola mi dala maximálně použitelný základ do praxe (analytické myšlení, rozhled apod.).

Na (Č)VUT je myslím větší důraz kladen spíš na technickou stránku věci, takže víc fyziky, protokoly ze cvičení, měření a apod. Takže k programování se dostaneš nejspíš od HW a elektriky.

adam

« Odpověď #162 kdy: 07. 06. 2011, 14:14:34 »
Na FITe je iba 1 semeter fyziky kde su 4 protokoly, inak za cele studium nic, a programovania je tam 10 krat viac ako na FI, takze analytickeho myslenia a skusenosti do praxe nieje nedostatok

zdenekT

« Odpověď #163 kdy: 07. 06. 2011, 14:16:52 »
Tak zas nevím jestli je přesný výraz, že informatika vychází celkově z matematiky.
Rozhodně některé oblasti jako: kryptografie, překladače, verifikace, simulace, logické a funkcionální programování ..., jsou postavené na matematickém základu.

Ale takový bakalář se může živit programováním i bez větší znalosti matematiky. 

VUT FIT jde tímto směrem a bakalářské studium je: hafo praxe, méně matematiky, a magisterské je ještě víc praxe, hodně matematiky.

Což musím uznat, že je dost ideální přístup.

Josef Šustáček

« Odpověď #164 kdy: 07. 06. 2011, 16:26:57 »
Na FITe je iba 1 semeter fyziky kde su 4 protokoly, inak za cele studium nic, a programovania je tam 10 krat viac ako na FI, takze analytickeho myslenia a skusenosti do praxe nieje nedostatok

4 protokoly v jednom semestru fyziky je více než 0 v 0 na FI, takže to platí :-)

Podle mě programování != analytické myšlení. Tím že budu mít 2 semestry programování v C, pak 2 C++, potom 2 v Javě a nakonec 2 v Smalltalku se analyticky myslet myslím nenaučím.

Informatika není zdaleka jenom programování.