@ Jardo P
Vy svět vidíte příliš kolektivisticky, korporativně, neexistují žádní protestanti, ale jen lidé, kteří budou spaseni a kteří ne. Je to čistě individuální záležitost, nemá na to žádný vliv, ke kterému společenství patříte. A tento etický základ vybudoval nejskvělejší civilizaci jaká tu kdy byla.
Paradoxně, aniž byste si to uvědomoval, sám se taky i přes svou marxistickou úchylku v mezích této etiky stále ještě pohybujete. I vy jste z ní vyrostl.
Někdy mám pocit, že identita jako vy nemůže existovat, a jediné, co mi dává smysl je, že jste ruský troll.
Vy tedy předpokládáte, že neexistují a nebo dokonce, že neexistovali lidé, kteří věří ve věčný život?
Jinak vyhlídky Evropy do budoucnosti nejsou příliš růžové, co podle vás nás může ještě zachránit v době, kdy bude třeba konat velké osobní oběti, aby naše civilizace přežila.
Nebo vy si myslíte, že si zde budeme žít tak jako doposud, pracovat a splácet hypotéky spokojeně až do důchodu? Je možné aby dále pracoval úřednický aparát v Bruselu stejně jako doposud? Kam to povede?
Opravdu by mě zajímal váš názor. Nebo si takové otázky nekladete a nikdy jste o tom nepřemýšlel?
Znám lidi, jak z katolické církve, tak protestanty a ačkoliv věří, v to co věří, jsou v obraze. Žijete si ve svém světě, který s tím tady nemá skoro nic společného - a asi Vám nevyhovuje - stejně jako komunistům, jehovistům, anarchistům, .. je hromada sekt .. svět není ideální, a nikdy nebyl, ale zase, když se podívám do historie, tak to bylo vždycky mnohem horší. Brusel je to poslední, čeho se racionálně myslící člověk může obávat.
Už jsem tady a na jiných místech zmiňoval, že tenhle svět asi čekájí bouřlivé časy - Fukuyamův "Konec dejin" určitě nebude. Důvodů je hodně, ať už to, že končí unipolární, bipolární svět, že ekonomický růst se zastavuje - a tím přestává fungovat sociální výtah, že skončila globalizace a začíná deglobalizace, končí éra benzínu .. asi zažijeme zajímavé časy - nemám křišťálovou kouli, abych dokázal tipnout, jestli si užiju důchod nebo ne. Popravdě řečeno - když nastanou nějaké velké problémy, tak ten důchod bude pro mne a pro další milióny to poslední, co nás bude zajímat.