1/ Myslím si, že jsou zcela zásadní. Dokonce mnohem zásadnější než si dovedeš představit, a Bible to děsně řeší.
Ano "Bible to děsně řeší", ale od toho se teď odprosti. Možná bude lepší když si budeš představovat, že Bůh existuje, ale neexstuje žádná svatá kniha (vím, že to pro tebe bude těžké, ale zkus to). Je nějaký důvod domnívat se, že stvořiteli bude záležet na našich morálních hodnotách? Jaký to pro stvořitele má smysl hodnotit nás podle morálky? Zkoumá stvořitel ze stejného důvodu i morální hodnoty atomů, molekul, galaxií, genů, mravenců, delfínů...? Pokud možno neodpovídej citátem z Bible. Zkusme se nad tím zamyslet čistě logicky.
A kdyby ses od Bible nedokázal odprostit, a chtěl odpovídat podle ní, tak proč "to Bible děsně řeší" a neřeší místo toho třeba stravovací návyky, jak používat příbor, jak jíst zdravě, co přesně jíst atd.? Dalo by se říct, že je to v Bibli, protože Bůh nechce, abychom si ubližovali nebo, že základní vlastností Boha je láska, tak nám stanovil láskyplné pravidla, ale to je hrozně obecné, pojďme více do hloubky. Proč křesťanský Bůh nechce, abychom si ubližovali, jaký to pro něj má smysl? Bojí se Bůh, že se mu bez morálních zásad "rozbijeme" nebo mu "rozbijeme" vesmír? O co mu jde z jeho pohledu?
Snažíš se vyjadřovat k Bibli, ale přitom o ní vůbec nic nevíš. Kritizuješ ji, kritizuješ Jeho, tvrdíš něco o mě. To je takové ...
2/ My dva si nemůžeme moc dobře povídat o Bibli, z toho prostého důvodu, že ji prostě neznáš.
Myslel jsem, že si primárně povídáme o Bohu a né o Bibli. Vyrůstal jsem v křesťanské Evropě, takže Bible mě také provázela. To, že v Bibli nejsem "potopen" považuji za výhodu, abych se na věci mohl dívat s nadhledem. Jinými slovy jsi popsal náš spor "Bible od Boha/lidí". Tebe také nediskvalifikuje z diskuze o Bohu, že jsi nepřečetl všechny
Svaté knihy. V mém pojetí je svatá kniha každá co napsali lidi, když tak to rozepíšu jestli to v diskuzi zapadlo. No a jelikož jsi nepřečetl všechny knihy, tak by tě to tuplem diskvalifikovalo z diskuzí o Bohu (a mě taky).
Nemá smysl, a taky to nebudu diskutovat s někým, kdo nereflektuje moje odpovědi (jak to právě tento tvůj příspěvek s Koperníkem jasně dokazuje).
Taky mám chvílemi pocit, že nečteš co píšu. Já se ti snažím odpovídat, abych ti dovysvětlil když něco ode mne nechápeš. Ty to většinou ukončíš se slovy "Nebudu odpovídat, nečteš". Skoro to vypadá, že nemáš protiargumenty. Příklad s Koperníkem se mi zdá skvělý. Jasně ukazuje, že bychom měli přemýšlet o věcech, o kterých jsme už přemýšleli a nabyli jsme pocitu, že jsme odpověď našli a v naší hlavě to považujeme za uzavřené, 100% pravdivé. Jsi ochoten připustit, že Bůh existuje, ale Bible je jen souhrn příběhů a bájí co si vymysleli lidi? Pokud to připouštíš a v naší diskuzi jsem to přehlédl, tak se omlouvám a můžeme popojed dál. Já třeba připouštím, že je Bible od skutečného Boha. Neříkám, že souhlasím, ale připouštím to jako jednu z variant.
Takže pokud bychom připustili, že i "morální hodnoty" jsou bezvýznamné jako příbor, tak vidíš mezi námi nějaký další zásadní spor?
Asi se neshodneme ve více věcech. Napadá mě třeba:
Tvrdíš, že věříš v Boha, ale všechno co jsi zatím napsal tak ukazuje na opak. To mám raději ateisty. Tam je to alespoň jednoduchý.
Bůh není jednoduchý, takže hledat co nejjednoduší diskuze o Bohu je cesta opačným směrem. Já bych řekl cesta k uzavřené nesvobodné mysli
Takže jo, vypadá to, že řešíme 3 neshody: Bůh existuje/neexistuje; Bible je od Boha/lidí; morální hodnoty (náš největší spor co se táhne celou diskuzí, takže je na čase to rozpitvat, proč tobě, mně i Bohu přijdou tak moc důležité - viz otázky v úvodu).
Chtěl jsem ti odpovědět na otázky z
předešlého příspěvku, znovu připomenout v jakého Boha věřím, hlavně reagovat na tvoje body 1-3 (bůh neexistuje/dobrý/zlý), ale pokud Boha neustále zavíráš do malé krabičky jménem Bible a nebudeš ochoten o věcech přemýšlet více do hloubky, tak nevím jestli to mám vůbec rozepisovat.