Je matematika využitelná v praxi?

bohumil

Re:Je matematika využitelná v praxi?
« Odpověď #45 kdy: 18. 06. 2015, 15:59:01 »
Asi takhle: čím víc matematiky umíš tím větší máš šanci, že nebudeš psát na root příspěvky typu "já teda při kódování 854. verze frontendu místního bezvyznamneho webu matiku rozhodně nepotrebuju"

(´・ω・`)

« Odpověď #46 kdy: 18. 06. 2015, 16:49:42 »
Tu je to odpovězený celkem dobře... https://stackoverflow.com/questions/157354/is-mathematics-necessary-for-programming ... teda otázka je trochu jiná, ale to na odpovědích moc nemění...

By mě jinak zajímalo co z matematiky má pan Ph.D. OMGr. Velký Odborník CSs. vystudováno, že mu to přijde zcela zbytečné...

Peter Fodrek -unlogged

« Odpověď #47 kdy: 18. 06. 2015, 17:23:14 »
Cim bude menej matematiky, tyum bude viac generacie Y, cim bude viac generacie Y, tym castsjesie budu priekaky typu

Pozor na Delete. Vojenské lietadlo údajne havarovalo pre vymazané súbory

Publikované pred 2 dňami: 16.06.2015 /  Redakcia ,  čítaní: 1151

Má­jo­vú ha­vá­riu vo­jen­ské­ho lie­tad­la v Špa­nielsku prav­de­po­dob­ne spô­so­bi­lo ná­hod­né vy­ma­za­nie pot­reb­ných sú­bo­rov na ria­dia­cich po­čí­ta­čoch troch zo šty­roch vr­tu­ľo­vých mo­to­rov. Vý­rob­ca lie­tad­la Air­bus po ne­ho­de ob­ja­vil nez­rov­na­los­ti v úda­joch pro­to­ko­lov lie­tad­la A400M, kto­ré naz­na­čo­va­li sof­tvé­ro­vú chy­bu.

Špa­nielski vy­šet­ro­va­te­lia to inter­pre­to­va­li tak, že chý­ba­jú­ce sú­bo­ry bo­li od­strá­ne­né omy­lom pri ich čí­ta­ní. V dôs­led­ku to­ho sa pos­tih­nu­té mo­to­ry pra­co­va­li príl­iš po­ma­ly. Lie­tad­lo ha­va­ro­va­lo ne­ďa­le­ko Se­vil­ly po­čas skú­šob­né­ho le­tu 9. má­ja, o ži­vot priš­li šty­ria čle­no­via po­sád­ky.

Vy­šet­ro­va­te­lia sa naz­dá­va­jú, že sú­bo­ry zná­me ako „pa­ra­met­re ka­lib­rá­cie krú­tia­ce­ho mo­men­tu" bo­li omy­lom od­strá­ne­né po­čas pro­ce­su in­šta­lá­cie sof­tvé­ru pred pr­vým le­tom lie­tad­la.

http://www.itnews.sk/spravy/bezpecnost/2015-06-16/c169573-pozor-na-delete.-vojenske-lietadlo-udajne-havarovalo-pre-vymazane-subory

Znalost  diskretnej matematiky(teorie grafov) by nedovolila vzniku tohto problemu

Nezanalost numerickej mateiky a bitoveho obmedzenia (co je de facto zase diskretna mat,) by zabranila

Boeing 787 Dreamliner software glitch causes plane engines to SHUTDOWN
A SOFTWARE glitch in the Boeing 787 Dreamliner triggers a complete engine SHUTDOWN, experts have warned.
PUBLISHED: 17:10, Fri, May 1, 2015

The software bug cuts power to the engines if the plane has been left turned on for more than 248 days, the US Federal Aviation Administration has cautioned.

When the glitch activates – the electrical generators within the Boeing 787 will go into failsafe mode and pilots immediately 'lose control' of the plane.

"If the four main generator control units (associated with the engine-mounted generators) were powered up at the same time, after 248 days of continuous power, all four GCUs will go into failsafe mode at the same time, resulting in a loss of all AC electrical power regardless of flight phase."
http://www.express.co.uk/life-style/science-technology/574372/Boeing-787-Dreamliner-Software-Glitch-Bug-Planes-Fall-Sky-Drop-Lose-Power

Programátorské schopnosti absolventov klesajú, problémom je Java

Publikované pred 7 rokmi: 17.01.2008

Dva­ja pro­fe­so­ri z New York Uni­ver­si­ty sa v ob­šír­nej­šej roz­pra­ve za­obe­ra­li prob­lé­mom, kto­rý trá­pi mno­hých za­mes­tná­va­te­ľov v IT prie­mys­le: prog­ra­má­tor­ské schop­nos­ti no­vých ab­sol­ven­tov po­čí­ta­čo­vých vied sa pos­tup­ne zni­žu­jú.

V pr­vom ra­de sa v jed­not­li­vých štu­dij­ných prog­ra­moch pre štu­den­tov zni­žu­jú po­žia­dav­ky na ma­te­ma­tic­ké vzde­la­nie. Vý­voj prog­ra­mo­va­cích schop­nos­tí vo via­ce­rých ja­zy­koch po­tom štu­den­tov učí auto­ma­tic­ky pou­ží­vať veľ­ké kniž­ni­ce a špe­ciál­ne ba­lí­ky s kó­dom, ako­by prog­ra­mo­va­li z pred­prip­ra­ve­né­ho re­cep­tu[ku­chár­skej kni­hy]. Vý­sled­ným ne­ga­tí­vom pre sof­tvé­ro­vý prie­my­sel je ne­dos­ta­toč­ná zruč­nosť, naj­mä pre bez­peč­nos­tné a ochran­né úče­ly, kto­rá je na­vy­še prak­tic­ky na úrov­ni to­ho, čo po­nú­ka out­sour­cin­go­vý prie­my­sel. Skrá­te­ne sa to dá po­ve­dať tak, že vy­so­ké ško­ly (zo za­me­ra­nia dvoch pro­fe­so­rov vy­plý­va, že te­da naj­mä ško­ly v USA) tré­nu­jú ľah­ko nah­ra­di­teľ­ných IT pro­fe­sio­ná­lov. Prob­lé­my so stup­ňom prog­ra­má­tor­skej vy­spe­los­ti ab­sol­ven­tov už na­vy­še naz­na­ču­jú aj za­mes­tná­va­te­lia.

Prog­ra­má­to­ri ge­ne­rá­cie Y

Vý­ber Ja­vy za zá­klad štú­dia prog­ra­mo­va­nia to­tiž pod­ľa dvoch pro­fe­so­rov pria­mo os­la­bu­je prog­ra­mo­va­cie schop­nos­ti štu­den­tov, čo sa po­tom od­rá­ža na ich vý­ko­ne v kur­zoch oh­ľa­dom sys­té­mov a ar­chi­tek­tú­ry. Navr­hu­jú pre­to vzde­lá­va­nie štu­den­tov pod­po­riť sko­rým pred­sta­ve­ním for­mál­nych me­tód na za­čiat­ku štú­dia, kde zá­ro­veň prog­ra­mo­va­cie ja­zy­ky ma­jú cen­trál­nu úlo­hu pri vzde­lá­va­ní no­vých IT od­bor­ní­kov.

Sta­lo sa tak az­da nás­led­kom zní­že­nia do­py­tu po vzde­la­ní po­čí­ta­čo­vých prog­ra­má­to­rov me­dzi ma­tu­ru­jú­ci­mi stre­doš­ko­lák­mi; Ja­va má spra­viť prog­ra­mo­va­nie väč­šou zá­ba­vou a hlav­ne ho zjed­no­du­šiť. Pro­fe­so­ri z NYU však va­ru­jú, že ten­to prís­tup má pre štu­den­tov vý­raz­ne ne­ga­tív­ne nás­led­ky. V pr­vom ra­de sa sa štu­den­tom ťaž­ko pí­šu prog­ra­my, kto­ré ne­ma­jú žiad­ne gra­fic­ké roz­hra­nie; ďa­lej ne­ma­jú po­cho­pe­nie pre vzťah me­dzi zdro­jo­vým kó­dom a tým, čo har­dvér do­ká­že sku­toč­ne spra­viť. Na­ko­niec, vô­bec ne­ro­zu­me­jú sé­man­ti­ke uka­zo­va­te­ľov (resp. smer­ní­kov), tak­že ma­jú nes­kôr prob­lé­my s C pri sys­té­mo­vom prog­ra­mo­va­ní.

http://www.itnews.sk/spravy/software/2008-01-17/c87894-programatorske-schopnosti-absolventov-klesaju-problemom-je-java

Closing The Computer Science Gap, From Classroom To Career
Posted Feb 1, 2015
y twins will turn four in 2015, and they know more about computers now than I did when I took over as president and CEO of Silicon Valley Education Foundation (SVEF) in 2003. And it’s a good thing because currently there are more than 75,000 open jobs in computing in California and only 4,324 computer science graduates to fill them.
http://techcrunch.com/2015/02/01/integrate-california-schools-with-computer-science/

Ano VS v Kalifornii naplnia potreby trhju na 5,77% (v SR som to pocial na 5,88 a niekde som cital, ze v Ceskej republike je to 14%, ale aj tak su to hrozitanske cisla)

j

« Odpověď #48 kdy: 18. 06. 2015, 18:05:54 »
Vědátoři na VŠ si ten složitý popis nevymýšlejí proto, aby vyšachovali všeobecnou populaci, ale proto, že chtějí mít ten popis zcela přesný. ...

Mas nejakou predstavu o elektronice? Uzasny veci ... spousty vypoctu ... schemat ... a vsechno khownu. Doslova a dopismene. Protoze realnej obvod se spocitat neda. Vsechny ty vypocty totiz pocitaji s idealnimi prvky, ktere ale neexistuji, s primitivnim zapojenim, ktere je ale knicemu. Jsou kolem toho hromady krasnych teorii ... a ve finale vis jak to vypada? Prijde pan vedator, tri tituly pred jmenam a dva za nim, a neni schopen zprovoznit ani krystalku. A pak prijde manik, kterej se sotva vyucil, dela mu problem i nasobeni a z hlavy bez pocitani nasazi soucastky a na prvni dobrou to funguje.

Zkus si postavit specielne neco vysokofrekvencniho ... zalezi na kazdym ohnuti kusu dratu.

Kolemjdoucí

« Odpověď #49 kdy: 18. 06. 2015, 18:17:27 »
Znalost  diskretnej matematiky(teorie grafov) by nedovolila vzniku tohto problemu

Motor neměl jít bez souboru nahodit, příslušná binárka měla zahlásit chybu a na to jistě žádná velká matematika není potřeba.

Nezanalost numerickej mateiky a bitoveho obmedzenia (co je de facto zase diskretna mat,) by zabranila

Bitové omezení 8 16 32 64 bitů se dá plně pochopit selským rozumem, kromě zbytkových tříd ale to není tento případ.

Kafemlejnek

« Odpověď #50 kdy: 18. 06. 2015, 18:40:02 »
Inteligentni clovek se porad opakuje v prednaskove hale, opravuje pisemky, nadava, jak jsou ti studenti blbi, ze maji chyby, chlemta kafe v kubiku a obcas udela zakazku nebo ma firmicku. Z hlavy odrika definice a teorie kdejake sracky.

Blbec co nedodela VS ma nekolik korporaci, lita tryskacem na Maledivy, snupe koks a chodi s vasema matkama. Na vse mu staci selskej rozum a kupecke pocty.

(´・ω・`)

« Odpověď #51 kdy: 18. 06. 2015, 19:12:02 »
Inteligentni clovek se porad opakuje v prednaskove hale, opravuje pisemky, nadava, jak jsou ti studenti blbi, ze maji chyby, chlemta kafe v kubiku a obcas udela zakazku nebo ma firmicku. Z hlavy odrika definice a teorie kdejake sracky.

Blbec co nedodela VS ma nekolik korporaci, lita tryskacem na Maledivy, snupe koks a chodi s vasema matkama. Na vse mu staci selskej rozum a kupecke pocty.
Otázka není "jak zbohatnout" ale "Je matematika využitelná v praxi?". Např. Edison na "vykrádání" cizích myšlenek moc pokročilé matematiky taky asi nepotřeboval... nakonec bez CRC nebo efektivní video komprese bychom se taky nějak obešly, ale protože to je užitečný, tak když člověk podobný věci umí vymyslet, platí to celkem dobře.

JardaFanta

« Odpověď #52 kdy: 18. 06. 2015, 21:59:00 »
Vědátoři na VŠ si ten složitý popis nevymýšlejí proto, aby vyšachovali všeobecnou populaci, ale proto, že chtějí mít ten popis zcela přesný. ...

Mas nejakou predstavu o elektronice? Uzasny veci ... spousty vypoctu ... schemat ... a vsechno khownu. Doslova a dopismene. Protoze realnej obvod se spocitat neda. Vsechny ty vypocty totiz pocitaji s idealnimi prvky, ktere ale neexistuji, s primitivnim zapojenim, ktere je ale knicemu. Jsou kolem toho hromady krasnych teorii ... a ve finale vis jak to vypada? Prijde pan vedator, tri tituly pred jmenam a dva za nim, a neni schopen zprovoznit ani krystalku. A pak prijde manik, kterej se sotva vyucil, dela mu problem i nasobeni a z hlavy bez pocitani nasazi soucastky a na prvni dobrou to funguje.

Zkus si postavit specielne neco vysokofrekvencniho ... zalezi na kazdym ohnuti kusu dratu.

Já si myslím, že by ten pan vědátor rozhodně nedokázal vykopat ani jámu v zemi tak rychle jako Váš maník! Mimochodem, kde ten maník bere součástky? Vyrábí mu je jiný maník, taky jen tak z hlavy, bez počítání?

lisper

« Odpověď #53 kdy: 18. 06. 2015, 22:14:57 »
Jak se kdysi říkalo, programátor potřebuje tolik matematiky, kolik ji umí.

Říkat se to může, třeba takovou Teorii Množin nepotřebuješ celý život.

No teorie mnozin se bude hodit az se budes snazit pochopit teorii kategorii. A ta se zase v programovani hodi.

Kolemjdoucí

« Odpověď #54 kdy: 18. 06. 2015, 23:25:26 »
No teorie mnozin se bude hodit az se budes snazit pochopit teorii kategorii. A ta se zase v programovani hodi.

Už jsem o programování slyšel opravdu hodně, ale o teorii kategorií ještě nikdy :) Jakékoliv využití v programování je mi tak záhadou.

Teoretik

« Odpověď #55 kdy: 18. 06. 2015, 23:50:37 »

Už jsem o programování slyšel opravdu hodně, ale o teorii kategorií ještě nikdy :) Jakékoliv využití v programování je mi tak záhadou.

Proto je to teorie, tedy neoverena.

Ja

« Odpověď #56 kdy: 19. 06. 2015, 00:26:37 »
Zajimava diskuze.
Pro mne je to zajimava diskuze, protoze podobne otazky jsem si daval pred 18 lety na FJFI.
Za sebe muzu rict, ze jsem rad, ze jsem si matematikou prosel. Sice uz nedelam v IT, ale potkavam lidi, kteri v IT delaji a vidim na nich, jak jim matematika chybi (presneji receno komplexni mysleni a schopnost presne popsat a vyresit problem).
Hodne lidi si mysli, ze bez matematiky dokazou naprogramovat vse, ale vubec nevidi, ze jim to trva mnohem delsi cas. Proste busi do klavesnice od nekam do nekam a kdyz to nefunguje, tak busi znovu.
Mam zkusenosti z vyrobni firmy, kde je nekolik lidi zodpovednych za to, jak a co se vyrabi a ostatni plni prikazy.
Podobnou strukturu jsem videl i ve velkych SW firmach.
Komu staci plnit prikazy a delat to, co mu ostatni reknou, tak ten nepotrebuje matematiku (a otazka je, jestli potrebuje VS).
Kdo se dostane k reseni slozitych samostanych ukolu, jednou na matematiku narazi. A to nejen v IT. Napriklad statistika uz je dnes ve vyrobnich podnicich na kazdem kroku a zpracovani obrazu zaziva velky rozmach (a nemusi jit o programovani, bez znalosti problematiky nebudete schopni popsat, co chcete vyresit). Nikdy jsem netusil, kolik dat je vedlejsim produktem pri vyrobe jednoduchych veci.
Trochu to zobecnim. Snazte se VS vyuzit k tomu, ze uslysite o hodne ruznych vecech. I kdyz si zapamatujete jen desetinu nebo setinu, tak v hlave vam zustanou stripky, ktery se muzou v budoucnu vybavit a pomoci najit reseni problemu. Cim lepe neco pochopite na VS tim snaze se k tem vecem budete vracet v budoucnu. V zamestnani uz nebudete mit nikdy tolik casu jako na VS.

Teoretik

« Odpověď #57 kdy: 19. 06. 2015, 00:44:38 »
Aha, takze jen blbci plni prikazy jak opice a ti chytri dostavaji ukoly.

Citace
Kdo se dostane k reseni slozitych samostanych ukolu, jednou na matematiku narazi.

Ukol = prikaz, je ti receno, co delat.

Radek Miček

« Odpověď #58 kdy: 19. 06. 2015, 00:52:55 »

Z teorie kategorií se v programování používají například monády (algebraické efekty, například nedeterminismus, asynchronní vstup a výstup, výjimky, ale i nealgebraické efekty), funktory (různé datové struktury), přirozené transformace (polymorfní funkce), volné objekty (oddělení deklarace od interpretace), F-algebry (optimalizace kódu, například fúze).

Díky teorii kategorií pak můžete některé věci definovat obecně - například schémata rekurze jako katamorfismus nebo anamorfismus - viz Functional Programming with Bananas, Lenses, Envelopes and Barbed Wire.

Teoretik

« Odpověď #59 kdy: 19. 06. 2015, 01:16:05 »
To je hezke, ze tim dokazete vymyslet neco, co pak muzete davat do testu studentum ale jak na tom vydelam miliardy?