technickými obory projdou i lidé s určitou mírou sociopatie. Ty školy je netvoří - a vyselektovat je není jejich úkolem. Spousta špičkových vědců, které potřebujeme, měla takové potíže.
Myslím, že tady mícháte dohromady dvě věci. Můžu být extrémní samotář a podivín a přesto můžu velice dobře rozumět dynamice procesů, pomocí kterých se dostal Hitler k absolutní vládě.
Absolventi technických oborů mají opravdu často takové podivné postižení, že si myslí, že všechno můžou vyřešit nějakou abstraktní analýzou. A docházejí pak k absurdním nebo nereálně idealistickým závěrům. Protože prostě společenské věci do velké míry stojí na znalosti nějakých empirických fakt. Takový technik potom někdy, když mluví o právu, psychologii nebo sociologii, působí až směšně, protože vystupuje velmi sebevědomě a přitom mele nesmysly. Jeden můj kamarád soudce mi vyprávěl, jak zoufalé je jednat s techniky, kteří trvají na tom, že se u soudu budou hájit sami, protože "na tom přece nic není"
(Osobně to třeba pozoruju v oblasti kryptoměn, v relativně vysoké podpoře anarchokapitalismu apod. - ale to už je čistě můj osobní, subjektivní názor, se kterým nemusí každý souhlasit.)