Co povazujes za prekazku zavedeni universalniho prijmu?
Pripadne za pricinu selhavani pokusu o zavedeni?
Nejsem ekonom, nemůžu říct. Často se ale zmiňuje, že není z čeho to zaplatit.
No psal si, ze by to bylo mimo jine nejlevnejsi....
... nejlepší (nejlevnější a nejspravedlivější) by byl univerzální příjem....
Takze bych cekal, ze zaplatit tu nejlevnejsi moznost by melo byt z ceho....
Me se idea univerzalniho prijmu libi... A moje konspiracni teorie proc uz davno vsude nefunguje je, ze je to moc jednoduchy a pruhledny. Takze politici a urednici by ztratili svou rozhodovaci moc a rozpocty... a hodne z nich i praci.
No a jelikoz jsou to oni kdo o tom rozhoduji tak si nebudou rezat vetev...
Jinak si nejsem moc jistej tim jak "socialni" je univerzalni prijem... Myslim, ze zrovna treba postizeni by na tom pravdepodobne byli hur nez ted (myslim v CR).
Když je UBI tak skvělá věc, proč si jej prostě nezavedete? Není snad problém se domluvit s dalšími lidmi, založit společný účet, tam přispívat a vzájemně si garantovat UBI. Nikdo vám nebrání si to vyzkoušet
Jinak UBI se nezavede proto, protože na to nemáme. Musely by se zrušit důchody, současné sociální dávky, podpory, prostě všechno co do teď funguje zrušit. A i tak by to vycházelo na nějakých cca 6 tis. měsíčně pro každého a to jsem ještě optimista. Možná ani ne.
Já ale moc nechápu, proč vůbec něco takového zavádět. Jednak tím činíme lidi závislými už od začátku na nějakých dávkách, lidé si budou už od začátku zvykat, že bez práce jsou koláče a budou chtít víc a víc. Problém je, že tyto věci maji tendenci se zvrhávat. V podstatě jakýkoliv systém má tendenci se zvrhávat. Obzvlášť, je-li to založeno na nějaké splečné hromadě, ze které si každý chce urvat co nejvíce.
Druhak to takto bohatá společnost v podstatě nemá zapotřebí. Přijde mi prostě paradoxní, že chceme zavádět zavádět takovéto věci u (relativně) bohaté společnosti, kde se ti lidé dokáží bez toho v pohodě obejít.