Dva monitory alebo jeden široký (zakrivený)

kvas

• 126
    • Zobrazit profil
Dva monitory alebo jeden široký (zakrivený)
« kdy: 24. 02. 2024, 22:40:52 »
Ahojte, rozmyslam o tom, ze si kupim:

1) druhy monitor ku 24" Dell U2414H Ultrasharp , ktory aktualne pouzivam k spokojnosti
2) alebo jeden sirokouhly napr. od 40" vyssie

90% casu tam bude bezat IntelliJ IDEA + browser + server log z IDE v samostatnom okne. Mate niekto podobny setup, resp. na zaklade skusenosti by ste doporucili prvu alebo druhu moznost?  So zakrivenym nemam ziadne skusenosti, asi by bolo najlepsie ist niekde do showroomu si to vyskusat.

Este pripominam, ze to musi bez problemov fungovat na Kubuntu (od 22.04 hore)
Dedikovanu grafiku nemam, ani neplanujem kupit, fungujem na Ryzen 5700G, z casu na cas hravam hry iba z minuleho tisicrocia.

Dik za akekolvek tipy a rady.

« Poslední změna: 25. 02. 2024, 14:04:02 od Petr Krčmář »

alex6bbc

• 1 669
    • Zobrazit profil
Re:2 monitory alebo jeden široký (zakrivený)
« Odpověď #1 kdy: 24. 02. 2024, 23:06:16 »
cena je urcite jina v jednom zakrivenem, nebo dvou kombinovanych.

« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2024, 23:31:31 »
Ze svých zkušeností doporučím 2 monitory.

Od 2017 mám 100% home office, začínal jsem na dvou monitorech 22" FullHD. Po nějaké době jsem je vyměnil za 3x 24" FullHD. I tak se stane, že je mi to málo.
Zpracovávám technickou část elektro nabídek, při které mám každý výkres/technickou specku/excel/word/web/cojávím co ještě na různých obrazovkách. Nepřekrývá se mi to, co je potřeba vidět.

Zahnutému monitoru jsem nepřišel na chuť, i když je v kanclu někteří kolegové mají.

petersveter

« Odpověď #3 kdy: 25. 02. 2024, 00:17:27 »
Tiez som mal dlho dell 24" a tiez som chcel dalsi(ak som skusal rozne kombinacie s ntb displejom). Ale na koniec som zobral jeden 32" a popravde dva monitory mi pridu ako absolutna blbost, ak nejde o nejake monitorovanie alebo aby ti bezal film na pozadi. Cize urcite nejde o produktivitu, ak sa bavine o kodeni kde nemozes mat monitor dva metre od seba.

Zaobleny by som asi nebral, ale to je osobna preferencia a 40" uz bude na stol privela. Mne tato 32" pride tak akurat a ked si prisposobim DPI tak ono mi ani nepride ze mam o moc viacej priestoru na obrazovke oproti 24". Ale zase, osobna preferencia a mensie by som ale nechcel uz nikdy. Viem ze ludia beru LG TV 40", tiez som zvazoval, ale hovorim, 32" asi na zaciatok bude lepsia volba. Taktiez ak mozes, ber 16:10 a nie 16:9 lebo vyska je dolezitejsia nez sirka. Ale to je aj pri 24" takze to len tak ze treba na to mysliet.

« Odpověď #4 kdy: 25. 02. 2024, 02:49:47 »
Zrovna na intellij + browser se mi osvědčily tři monitory. Centrální velký se dvěma panely editorů (každou chvíli je třeba mít dva kódy vedle sebe, i třeba stejného souboru). Na jednom postranním monitoru pomocné (ale klíčové) panely IDE - search results, git changes, structure. Na druhém postranním monitoru browser a jeho devel tools (F12). Vše je potřeba vidět současně, bez přepínání nebo překlikávání.

To samozřejmě na jedné ploše, na ostatních plochách mail, weby, terminály atd. atd.

Nyní mám bohužel uzounkou pracovnu, kde se mi již třetí monitor nevejde a na produktivitě je to znát, není vidět celé okno browseru, devel tools se motají přes IDE.

alex6bbc

• 1 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 25. 02. 2024, 06:44:22 »
a co rikate na monitor na vysku?
nekteri kolegove maji jeden z monitoru na vysku na cteni dlouheho kodu.

« Odpověď #6 kdy: 25. 02. 2024, 09:00:00 »
resil jsem to same a zvitezila moznost C)

32" 4k ohnuty monitor - mista dost a nevyjde to draho.

Buldr

• 143
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 02. 2024, 09:18:36 »
Kdybych si měl znovu vybírat, jestli si dát na stůl 2x 27“, nebo 2x 32“, znovu bych si vybral 40“ zakřivený panel. Subjektivně mi po několika dnech používání zakřivené 40“ přišlo mnohem komfortnější a ergonomicky vhodnější řešení, než 2x 32“ co jsem měl doteď. Narovinu, HP Z40C G3 mám teprve od úterý (společně s pracovní stanicí) a zvykl jsem si na to okamžitě, stejně tak mi odpadl problém s dokováním (přepínáním panelů mezi notebookem a pracovní stanicí), které stále není na takové úrovni, aby to fungovalo hladce (problém je ve zvětšení a nastavení otevřených oken).

Nějaké velké úpravy v nastavování a rozložení rozhraní (UI) v Solidworks dělat nemohu, možností je opravdu pár a musím brát i ohledy na OpenGL, přes které Solidworks vykresluje. Tedy počiny grafiků Microsoft zpravidla končí tím, že Nvidia musí lepit ovladače, aby se to neroztrhalo vykreslení sestavy (horší než v dobách Aero - šlo vypnout). Což mě přivádí k předchozímu odstavci, protože není tak často potřeba zavírat a znovu otevírat spuštěné programy, pokud přepínám mezi panely NTB a stolní 40“, což dělám hodně často, pokud pracovní stanice přepočítává, analyzuje, … zkrátka je uživatelsky nepoužitelná. U dvou panelů je problémů mnohem, ale mnohem více (ani Outlook nezvládá úplně hladce přechod mezi panely a poměry stran/zvětšení). Windows, Mac, nebo Linux … problémy s tím jsou všude, u dvou panelů je toho dvojnásobek.   

S obřím širokoúhlým panelem místo dvou se připravíš o možnost rotovat s panelem, nicméně PIVOT už v podstatě vymizel.

Z vlastní zkušenosti raději jeden obří, než dva menší, ale třeba za půl roku změním názor, přece jen Z40C mám necelý týden.

// pardon, překlep samozřejmě 40 a nikoliv 42"
« Poslední změna: 25. 02. 2024, 09:20:34 od buldr »
Carpe diem

petersveter

« Odpověď #8 kdy: 25. 02. 2024, 09:42:50 »
Este doplnim ze nad 32" uz clovek najskor bude musiet krutit hlavou, takze zaobleny bude lepsi, i ked zalezi ako daleko je clovek od monitoru ale vecsina ludi ma skratka plytke stoly. Ale zase tie maju odlisne problemy s odleskom(samozrejme brat jedine matny, vzdy). A tiez zaoblene byvaju nizsie na vysku(16:9) takze mensi vyber. Problem nad 32" je aj to ze tie displeje nie su na takej urovni ako 32", 27" alebo 24". Uz popravde 32" su dost bieda. Jasne, ludia beru 40" telky ale proste ten displej je iny a vyber dobreho tam bude naozaj maly(LG C3 su asi najznamejsie).

« Odpověď #9 kdy: 25. 02. 2024, 10:35:39 »
Ono jde i o to, ze u 32" a vetsich je rozdil vzdalenosti monitoru od oci mezi stredem obrazovky a rohama tak velky, ze oci musi hodne preostrovat. Takze tyhle velky uhlopricky jedine ohnuty.

A ano, je to trochu o zvyku, trva to tak tyden, nez si clovek privykne.

« Odpověď #10 kdy: 25. 02. 2024, 11:44:28 »
Ahojte, rozmyslam o tom, ze si kupim:

1) druhy monitor ku 24" Dell U2414H Ultrasharp , ktory aktualne pouzivam k spokojnosti
2) alebo jeden sirokouhly napr. od 40" vyssie

90% casu tam bude bezat IntelliJ IDEA + browser + server log z IDE v samostatnom okne. Mate niekto podobny setup, resp. na zaklade skusenosti by ste doporucili prvu alebo druhu moznost?  So zakrivenym nemam ziadne skusenosti, asi by bolo najlepsie ist niekde do showroomu si to vyskusat.

Este pripominam, ze to musi bez problemov fungovat na Kubuntu (od 22.04 hore)
Dedikovanu grafiku nemam, ani neplanujem kupit, fungujem na Ryzen 5700G, z casu na cas hravam hry iba z minuleho tisicrocia.

Dik za akekolvek tipy a rady.

Cenově je mnohem lepší přikoupit druhý monitor. Pak si možná koupíš i třetí. V bazaru už se dá najít i Dell Ultrasharp 27" :).

Mám hlavní 32" a dva 27".
Vše mám ve 2K, takže mám 7500x1440 pixelů.
Hlavní výhoda oproti jednomu širokému je možnost nastavení virtuální plochy pouze na jeden a ten druhý nechat pořád se stejnou plochou. Přepíná se jen jeden. V mém případě ten prostřední.
Nevýhoda je, že kdybych chtěl mít v IDE třeba tři panely s kodem vedle sebe, tak to asi bude pohodlnější na 40".

Mlocik97

• 898
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 02. 2024, 11:59:26 »
Ono jde i o to, ze u 32" a vetsich je rozdil vzdalenosti monitoru od oci mezi stredem obrazovky a rohama tak velky, ze oci musi hodne preostrovat. Takze tyhle velky uhlopricky jedine ohnuty.

A ano, je to trochu o zvyku, trva to tak tyden, nez si clovek privykne.

Pravda... ak niekto kupuje 32" monitor tak zahnutie je žiadúce... otázka je ale prečo by niekto kupoval 32" monitor...

Osobne si myslím že rozhodne lepšie je kúpiť 2x malé monitory, ktoré si natočíš do "pohodlného" uhla. Trebárs 21.5", max 24". Vtedy očami ani moc nemusíš behať, a zároveň keď máš 2, prípadne aj 3 monitory tak máš priestor na obsah. A ešte jedna výhoda, môžeš hocikedy jeden monitor presunúť, a druhý nechať na mieste... polovicu veľkej obrazovky len tak nepremiestniš bez zvyšku (jedine ak by si monitor rozpílil). Zároveň môžeš jeden natočiť na Pivot režim keď je potreba, alebo rôzne usporiadať na stole. Ja som za 2-3 menšie monitory. Navyše tie zahnuté 32" sú v pomere strán, pre ktorý nie je moc obsah, a aplikácie tiež nie sú prispôsobené (dokonca veľa webstránok na nete nevyužíva ani 1080px na šírku, často skôr 500px toaleťákové weby, teda úzke a dlhé na scrollovanie, ako pre mobily). A keď si to rozdelíš na 2 monitory "virtuálne", tak neviem prečo to nemôžu byť už rovno 2 reálne monitory, čo je výrazne lacnejšie riešenie.
« Poslední změna: 25. 02. 2024, 12:01:54 od Mlocik97 »

« Odpověď #12 kdy: 25. 02. 2024, 12:11:05 »
Jeden monitor. Mám rovný 32" 4K a určitě lepší, než dva monitory vedle sebe, co máme v kanclu. Snad každý moderní OS umí rychle snapovat okna na půl/čtvrt monitor a podobně, takže rozdělní plochy je snadné. Většina monitorý umí i rozdělení mezi dva vstupy.

Dva monitory znamená mít před očima spoj, který nikdy nebude neviditelný ani přesně zarovnaný. Taky to znamená 2x  víc kabelů a bez použití držáku na dva monitory pak i 2x tolik místa na stole,

Pokud člověk nemá potíže se zrakem, může být přeostřování žádoucí, jako cvičení pro oči. Jinak by člověk mohl mít za chvíli potíže se zrakem...

mikrom

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 25. 02. 2024, 12:20:07 »
podla mna 2 x 27", je ovela praktickejsie ako mat jeden velmi velky

Re:Dva monitory alebo jeden široký (zakrivený)
« Odpověď #14 kdy: 25. 02. 2024, 20:31:31 »
Mám 2x27"(Dell S2721HS), a je mě to pohodlnější, než jeden velkej, už kvůli práci s oknama.
Živím to z RADEON RX 6700 XT 12G, dřív jsem něco podobnýho ale na menších úhlopříčkách živil grafikou v procesoru a v poho.
Kubuntu mám taky.