To sa nezistí tak ľahko. Popísaný bug s floatami je príkladom - tam to na prvý pohľad musí konvergovať, ale vďaka implementácii floatu to tak nemusí byť (ale pri vhodných hodnotách to niekedy môže fungovať, čo je skoro najhoršie pri hľadaní chyby). A programátor to mohol ľahko brať tak, že to konverguje - v každom kroku sa mala hodnota znížíť o niečo kladné.
Aha, tak to jsme si nerozuměli, myslel jsem kontrolu konvergence v průběhu běhu programu. Pár stránek zpátky jsem dával za příklad neuronky - to je asi ten nejhorší představitelný algoritmus, protože nic přímo nepočítá podle zadaného postupu, ale jenom tak nějak zvláštně těká stavovým prostorem

No a v praxi? Řešení se zlepšuje a zlepšuje - ze začátku rychle, potom pomaleji, osciluje to kvůli uvíznutí v lokálním minimu. Můžu to nechat běžet do nekonečna a nikdy nevím, jestli už jsem našel optimum nebo ne. Cha! A máme neřešitelný problém!
Prdlajs. Prostě si zvolím, jak moc dobré řešení chci, sleduji, jestli to ještě konverguje, zvolím časové omezení apod. A basta šmitec. Žádný HP pohopitelně neřeším, protože nejsem blázen.
To platí pre stálu veľkosť pamäti. Problém je, že ak dnes sa vyrábajú nejaké pamäti, tak zajtra už sa môžu vyrábať väčšie.
No já bych spíš řekl, že velikost paměti, kterou potřebuju k vyřešení HP pro FSM je spíš funkcí velikosti toho FSM, který řeším... Každopádně ale nevím, kam míříš. Chceš pořád ještě obhajovat tezi, že znalost důkazů vlastností TM je nutná?
A napríklad zistenie takej ekvivalencie programov by bola veľmi dobrá vec, ak by som to dokázal automaticky otestovať pre všetky PC. Už len na zjednodušenie života - k optimalizovanému algoritmu bežne píšem aj pár riadkový exponenciálny, kde je hneď vidieť, že funguje. A potom obyčajne testujem oproti sebe nejaké malé vstupy a výstupy. Keby som mal program, čo dokáže moju hypotézu o správnosti preveriť pre všetky vstupy, tak by som mal aj praktickú záruku, že všetko funguje ako má.
No to já bych zase chtěl mít robota, který by za mě pracoval. Já totiž obvykle pracuju, takže kdyby ten robot pracoval za mě, tak já bych pracovat nemusel.
A říct jsi tím chtěl teda co?

Podľa mňa to nie sú fyzikálne obmedzenia - keby boli fyz. obmedzenia menšie, tak to stále nebudeme vedieť riešiť, lebo by sa zväčšila aj množina stavov a boli by sme tam kde predtým. Keby tu neboli ani minimálne fyzikálne obmedzenia, tak by sme už ako PC mohli mať rovno TS a je tu pôvodný problém.
Tady jsme si asi taky nerozuměli. Řešit problém zastavení FSM s 1B paměti (256ti stavy) umíme prakticky. S 1GB paměti už neumíme, protože bysme potřebovali stroj s moc velkou pamětí, kterou teď prostě fyzicky k dispozici nemáme. Ale teoreticky ten problém řešitelný je, pouze jsme limitovaní tím, co máme k dispozici (fyzickými limity našich strojů).