Využití počítačů za studené války

peter

Re:Využití počítačů za studené války
« Odpověď #60 kdy: 09. 11. 2014, 17:55:35 »
D á sa toto ešte považovať za urban legend? Nezničiteľné diskety ktoré udržali údaje neobmedzene dlhú dobu. A obsah sa nedal zlikbidovať inak ako vymazaním. Bežné skartovanie s trochou benzínu a iskrou tomu nedokázalo ublížiť.
Opravdu to nebyly soňácké 3,5" disky, ale mnohem kvalitnější 3" DD diskety. Nižší hustota záznamu má delší trvanlivost - sám jsem předloni otevíral originálku hry Zork na 8" SS/SD disketě pro CP/M (1979) a byla po těch letech (33?) perfektně čitelná (vůbec mi 8" a 3" diskety vycházejí jako jedno z nejspolehlivějších magnetických médií).
Proč to neskartovali, nevím.
Ovšem ani 3" disketa by v ohni nevydržela.
Základná otázka je, prečo to neskartovali. Časti armády pracujúce s týmito tyomi údajov skartovali aj kopiráky do písacieho stroja. Takže neverím že to nezlikvidovali len kôli absencii mechaniky  ..

No, speciálně toto mě vůbec neudivuje - vojenská logika má svá pravidla, civilistům nepochopitelná. Vezměte si ten kopírák - každý rozumí tomu, že se z něj dá zjistit původní text (doufám, že mladší generace ví, o co jde :-)), takže se není problém předpisem specifikovat, jak jej po použití zlikvidovat; koneckonců jde o papír. Ovšem počítač západní provenience se do armády pravděpodobně dostal cestou zvláštního dovozu, tedy nešel obvyklými zásobovacími cestami a nebyl ani standardně/centrálně  evidován (už jen proto, že tehdy asi chyběla příslušná kolonka). Při drastických změnách struktury armády po roce 1990 včetně dělení republiky atd. tudíž nikomu nechyběl.
Bol som v armáde, a mal som česť také dokumenty hodiť priamo do varného kotla v papierni. A nezdá sa mi, že by v armáde boli ľudia s podobným IQ akým sa prejavili niektorí tunajší diskutéri. V armáde ľudia vedeli že bežný plast neprežije stret s horiacim benzínom, a vedeli kde sa zaškrtáva kolónka "fyzická likvidácia".

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 09. 11. 2014, 18:44:20 »
V armáde ľudia vedeli že bežný plast neprežije stret s horiacim benzínom, a vedeli kde sa zaškrtáva kolónka "fyzická likvidácia".

Tak oni sice kolonku mozna nekde zaskrtli. Nekdo pak ukol splnil tak, ze fyzicky zlikvidoval manika, ktery ty diskety prinesl na likvidaci a ty pak vyhodil i s mrtvolou na skladku. Pri tom, co se v armade vychlastalo, je mozne vsechno.

strepty

« Odpověď #62 kdy: 09. 11. 2014, 19:34:28 »
V armáde ľudia vedeli že bežný plast neprežije stret s horiacim benzínom, a vedeli kde sa zaškrtáva kolónka "fyzická likvidácia".
Tu disketu som nevidel a ak to bol plast tak to horelo asi dobre, ale su aj technologie ked platna je sklenna ( http://www.hoya.co.jp/english/ar/products/memory_disk/index.html ), taky disk maju napriklad konzoly sony.

peter

« Odpověď #63 kdy: 09. 11. 2014, 19:42:45 »
Tu disketu som nevidel a ak to bol plast tak to horelo asi dobre, ale su aj technologie ked platna je sklenna ( http://www.hoya.co.jp/english/ar/products/memory_disk/index.html ), taky disk maju napriklad konzoly sony.
Rád by som vedel čo má spoločného disketa s pevným diskom. Ale v diskusii sa dajú nájsť aj lepšie perly.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 09. 11. 2014, 19:43:36 »
Nicmene i skleneny disk s magnetickou vrstvou bude demagnetizovan pri zahrati na dostatecnou teplotu.

peter

« Odpověď #65 kdy: 09. 11. 2014, 19:45:03 »

Tak oni sice kolonku mozna nekde zaskrtli. Nekdo pak ukol splnil tak, ze fyzicky zlikvidoval manika, ktery ty diskety prinesl na likvidaci a ty pak vyhodil i s mrtvolou na skladku. Pri tom, co se v armade vychlastalo, je mozne vsechno.
Nejaké detaily, alebo ťa chráni služobné tajomstvo?

Bla

« Odpověď #66 kdy: 09. 11. 2014, 19:46:28 »
Nicmene i skleneny disk s magnetickou vrstvou bude demagnetizovan pri zahrati na dostatecnou teplotu.

Asi každý magnetický materiál bude zahřátím demagnetizován bez ohledu na to, kde je nanesen.

strepty

« Odpověď #67 kdy: 09. 11. 2014, 19:55:57 »
Rád by som vedel čo má spoločného disketa s pevným diskom. Ale v diskusii sa dajú nájsť aj lepšie perly.
No ste si na 100 % isty z coho sa vyrabali diskety pred 30 timi rokmi? Rozobrali ste ich a skusili skrabat po povrchu? Vas maly rozhlad je tiez perla. Plasty vtedy este nedosahovali take vlastnosti ako teraz, celkom lahko si viem predstavit ze disk bol z nejakej priciny sklenny pripadne keramicky.

peter

« Odpověď #68 kdy: 09. 11. 2014, 20:33:00 »
No ste si na 100 % isty z coho sa vyrabali diskety pred 30 timi rokmi? Rozobrali ste ich a skusili skrabat po povrchu? Vas maly rozhlad je tiez perla. Plasty vtedy este nedosahovali take vlastnosti ako teraz, celkom lahko si viem predstavit ze disk bol z nejakej priciny sklenny pripadne keramicky.
Vieš si predstaviť že niektorí pamätníci majú doma tie 3d ikonky save? Hovorilo sa im diskety. A ešte stále mám okrem toho aj osem palcovú disketu. Tvoje predstavy nemusia súvisieť s históriou, skôr súvisia s tvojou fantáziou.

strepty

« Odpověď #69 kdy: 09. 11. 2014, 20:40:01 »
Asi každý magnetický materiál bude zahřátím demagnetizován bez ohledu na to, kde je nanesen.
Ano pri 570 skupnoch. Ked nedavno skartovala Ukrajinska tajna sluzba dokumeny v Donbase tak ich palila na takom ohniku 1x1 meter na nadvori (odkaz na fotku bohuzial neviem najst a keby som sem dal nieco podobne nasli by sa jedinci ktory by sa pytali co to ma spolocne zo skarovanim). Tam si viem predstavit ze by taku teplotu nemuseli dosiahnut.

Bla

« Odpověď #70 kdy: 09. 11. 2014, 20:42:30 »
celkom lahko si viem predstavit ze disk bol z nejakej priciny sklenny pripadne keramicky

Tak to je opravdu jen tvoje představivost  ;D
Diskety byly plastové, ostatně keramický nebo skleněný disk by se při té tloušťce zlomil.
Popravdě, silonky jsou cca poválečný hit  ;D
http://cs.wikipedia.org/wiki/Silon
A Němci měli poměrně dobře zmáknutý i bakelit podstatně dříve.

Mimo to, sklo a keramika je poměrně nepraktické materiál, protože v případě rozbití disku bys rozbil i mechaniku.

A jako poslední, před třiceti lety jsem u toho už byl, takže buď v klidu, existovaly dokonce už kazety do magnetofonu a páska uvnitř taky nebyla ani skleněná ani keramický  ;)

Bla

« Odpověď #71 kdy: 09. 11. 2014, 20:44:27 »
Voe, lezou ze mě slova jako z Google překladače  :o

strepty

« Odpověď #72 kdy: 09. 11. 2014, 20:50:55 »
Vieš si predstaviť že niektorí pamätníci majú doma tie 3d ikonky save? Hovorilo sa im diskety. A ešte stále mám okrem toho aj osem palcovú disketu. Tvoje predstavy nemusia súvisieť s históriou, skôr súvisia s tvojou fantáziou.
Tak by se mohol tu disketu odfotit a zavesit na ulozto a dat sem link. Hned bude jasnejsie o com diskutujeme. Mozme zistovat ci to je to co si pametame alebo nieco ulpne ine, ci to medium vyzera na plast alebo na nieco ine. Moje predstavy su dane niecim co som nasiel pri debordelizacii kancelarie a nikto nevedel co to je a kedy sa to pouzilo. Malo to tvrdy palstovy kryt asi ako obal CD, dvierka to malo plechove a vnutri to vyzeralo na sklenny disk.

M.

« Odpověď #73 kdy: 09. 11. 2014, 20:58:47 »
Moje predstavy su dane niecim co som nasiel pri debordelizacii kancelarie a nikto nevedel co to je a kedy sa to pouzilo. Malo to tvrdy palstovy kryt asi ako obal CD, dvierka to malo plechove a vnutri to vyzeralo na sklenny disk.

Záleží na provedení, mohlo jít o WORM disk (1x zapsat a pak jen číst), magnetooptiku, PD disk nebo DVD-RAM v ochranném pouzdře.

strepty

« Odpověď #74 kdy: 09. 11. 2014, 21:01:11 »
A este na tom boli anglicke napisy :-) a tusim ze tam bolo SONY, takze to neboli asi tie diskety co spominate.