Take jsem zacinal v IT jen s vyucnim listem, ale postupne jsem si tu maturitu dodelal (dalkove studium a byla to jedna z prvnich statnich zkousek), bylo to o to vic narocne, protoze jsem se musel ucit veci, o kterych jsem uz tehda vedel, ze je v zivote nepouziju, ale papir je papir. Nikdo to po me ani nevyzadoval a nebylo to ani podminkou zamestnavatel, ale delal jsem to pro svuj dobry pocit. Soucasne s jsem pritom pracoval v jedne IT firme, jako linux junior sysadmin a pred tim jako "network admin" a vse jsem se ucil samostudiem. Nasledne jsem pak absoloval i VS, ale tu jsem uz nedokoncil, protoze pri praci a detech uz se to dela fakt tezko a penize jsou penize a uz v te dobe jsem mel dobre placenou praci i bez VS. Nicmene maturita je zaklad, jo jde to i bez ni, ale ta pozice pri vyjednavani je potom slozitejsi a je to pak uz opravdu o schopnostech uchazece, zda opravdu neco umi, nebo ne.
Osobne bych se fakt pripravil na tu maturitu, abych ji uspesne dokoncil. Nikdo uz nebude resit, zda byla dokoncena na prvni pokus nebo az treti, ale prijde mi fakt skoda jentak zahodit ty 4roky, co tim clovek stravil. A delal jsem taktez didakticky test z CJ a AJ a vim, ze pripravit se na to da i pri praci. Jo a paradoxne, AJ jsem se zacal ucit az s nastupem na matritni obor a tehda mi ucitelka AJ rikala, abych to velmi dobre zvazil, protoze v pripade maturity z jazyka to pro me muze byt hodne slozite. Nakonec odmaturovano za 2 a pri dokonceni ustni zkousky byla prekvapena, ze jsem to zvladnul bez sebemensich problemu.