Muj pohled:
- samozrejme, ze casto plati cim vic RAM tim mene diskovych operaci => rozdily se smazavaji pri dlouhych intervalech mezi restarty, ale u widli treba s 2-4GB je rozdil HDD-SDD brutalni.
ANO i ne. Rozdíl tam je... ale pouze pokud se jedná o čtení z disku. Avšak v okamžiku kdy ti LED od disku nebliká a točí se a točí a točí, a ty čekáš až se ty Windows rozmyslí....
- nemyslim, ze by SSD melo byt ciste na system, to by byl zbytecny a drahy spas. osobne tam mam vse u ceho ocekavam pristup aspon 1x za mesic - fotky, vyber z hudby, veskery podklady na projekty cca za posledni rok. na HDD
Není to drahý špás pokud je k tomu sladěn zbytek HW. Stejně tak může to být zbytečně drahý špás a daň za luxus, pokud zjistíš, že 128GB je málo, 256GB je málo..... a 500GB stojí 9-10tis
Je pravdou, že při disciplíně se dá množství dat redukovat. Ale představa, že potřebuji sebou data ve velikosti 300GB a musím kvůli tomu tahat další elementy.....
jen filmy (krome tech ktery jsem stahnul v posledni dobe, ty jsou samozrejme na SSD) a zalohovani. nesnasim ten hnusnej zvuk HDD. kdyz uz funguje vetsinu casu notes bez vetraku tak nevidim duvod se mucit hlukem z HDD.
Ano u desktopu mne někdy "vyděsí" startující HDD, když na něm dlouho nepracuji. Nicméně ventilátory zbytku stroje dělají větší hluk
- SSHD je siditko, mozna zrychli nacitani systemu a par nejpouzivanejsich programu, ale jinak je to pomaly a hlucny
No považuji to za kompromis rychlosti a velikosti prostoru. Ale o hlučnosti bych si dovolil polemizovat. Jsou to 5400ot/min disky, a uvnitř je GREEN technology, takže hluk to fakt nedělá, ani vibrace.
- nemit DVD mechaniku v notebooku je naprosto rozumne a standardni reseni poslednich 5 let...
Ano, máš pravdu. u netbooků je to standart, u 13" laptopů a slim taky. A v okamžiku kdy potřebuješ použít DVD, či vytvořit DVD je absence fatální. A nebo zase musíš tahat další komponent.
Je velký rozdíl, pokud máš laptop položený doma na stole, a nikde ho nenosíš. A když jej denně 20x vytáhneš z batohu, a potřebuješ mít AllIN, komplexní pracovní nástroj bez omezování.
- resit "rychlosti" SSD a "rychlosti" SATA je blbost, na tenhle parametr se vubec nedivej, je jedno jaka verze SATA. U SSD je "rychlost" sekvencniho jednovlaknoveho cteni/zapisu ten nejmene zajimavy parametr.
Jistě. A proto jej uvádí každý prodejce jako hlavní informaci.
Ale jinak s tebou zcela v tomto nesouhlasím.
Je rozdíl zda máš SATA I, II, III .... ano vždy bude ten SSD rychlejší než 5400ot/min HDD, ale rozdíl poznáš evidentně jen na SATA III, na I to zase takové ferrari nebude.
Nebudu však jakkoliv odporovat odborníkům. Je rozdíl dávat SSD do rok, dva roky, 5 let či 10 let starého laptopu.
A taky je rozdíl jak je ten laptop používán.
PS: Nejlepší příklad byl požadavek klienta, dejte mi do mého ASUS EEE PC SSD, psali na Google, že to excelentně zrychlí celý laptop, ...
na otázku kolik tam má teď disk, a kolik dat odpověděl mám tam 500GB a je z 90% plný.
Na odpověď že Intel SSD 730 Series 480GB OEM stojí jen něco přes 9tis se mne zeptal jestli jsem se nezbláznil.....
A když jsem mu navrhnul řešení 128 GB SSD za 1600Kč + 1TB externí HDD za 1900Kč odpověděl, že nechce sebou tahat dvě věci.
A pak si vyber.
BTW: u tohoto fakt ani SSD neudělá zázraky.