SSD do notebooku místo mechaniky

j

Re:SSD do notebooku místo mechaniky
« Odpověď #105 kdy: 25. 03. 2015, 19:53:17 »
... Nevím ale, jestli bych mohl reklamovat notebook i se změněným hardwarem, nebo jestli bych to musel před reklamací uvést do původního stavu.

Soukrome nevim, firemni HW pod NBD = je jim to uzadeke. Stejne jim prevazne nareportujem co je presne v hajzliku, takze servisak prijede, vymeni, vyzkousi a odjede. Dell + Lenovo. Pokud se parkrat resilo, ze si notes bral na servis, tak se vzdycky daval bez HDD, a nikdy s tim zadnej problem nebyl.

« Odpověď #106 kdy: 25. 03. 2015, 19:55:51 »
V tuxovi tohle BFUcku klidne predhodis jako "tuhle mas adresar fotky, tak do nej davej ty fotky" a BFUcku je uzadeke jestli je to dalsi disk v PC nebo nejaky FTPko nebo jeste neco dalsiho.
Nechám stranou komentář o zabezpečení FTP. Se síťovými disky jsou ale problémy:
* Pokud uživatel nevím, že je to síťový disk, může to být někdy pomalé.
* Pojede vlakem a bude si chtít prohlížet fotky. Co se asi stane?
* Někdy je problém s reconnecty, i když to není neřešitelné.

Já bych si teda nelajznul někomu říct „sem ukládej fotky“, aniž bych mu vysvětlil, že se to neukládá na disk, ale přenáší někam posíti.

Nox

« Odpověď #107 kdy: 25. 03. 2015, 20:02:22 »
Dell je v tomhle zlatej, jenze to zrovna neni to, co si lide kupuji domu. Pred casem jsem se bavil s Lenovem a nejakym jeho prodejcem - SSD Vam do notebooku nedame, hezky berte co je. Nebo to od nas zacnete brat po paletach, jinak se s Vami nebudeme bavit. Pokud si chcete SSD nainstalovat, tak hezky u nas za tucny poplatek jako bonus k tomu, ze platite nepotrebny HDD a jeste SSD.

Rozdeleni disku na OS a Data je sice taky problem, ale kupodivu uz se mi to podarilo par lidem vysvetlit. Samozrejme ostatni maji nejlip vsechno na Plose. A ono to deleni podle me melo vyznam v dobach, kdyz se Windows instalovaly z normalniho CD. Dneska so to dela vselijakym obnovovacim smejdem od vyrobce notebooku a ten klidne premaze i disk D: . Vetsi problem mam s tim, naucit lidi zalohovat.
Jinak jeste jako bonus dodam, ze kdyz BFU dojde misto na disku, tak to zacne rozstrkavat na flashdisky. Takze jich ma nekolik a nevi co kde je. To by se clovek zblaznil.

« Odpověď #108 kdy: 25. 03. 2015, 20:10:19 »
Můžu se zeptat, kolik zhruba za to v Lenovu chtěli?

Nox

« Odpověď #109 kdy: 25. 03. 2015, 20:45:49 »
Omlouvam se za mirnou nepresnost, ale dohledal jsme ten e-mail a napsali toto:
Vymenou HDD za SSD o zaruku neprijdete, ale vymenu musi provest autorizovany servis Lenovo. Instalacni media pokud by jste je nemel dodané pri koupi, je mozne je objednat zvlast.
Ale pochybuji, ze to bude za 100 Kc. Kdysi nekde psali, ze instalacni media stoji nekolik stovek za stazeni a jeste vice za fyzicke DVD. Uz to bohuzel nedokazu vyhledat, tusim to byl lenovoblog.cz. Takze clovek je plati a plati, protoze vyrobce na zakaznika kasle.

linux_noob

« Odpověď #110 kdy: 25. 03. 2015, 20:49:19 »
HP mi poslalo na pozadani instalacni dvd zdarma, ani postovny nechteli :) Obdoba superfishe na nem snad taky pribalena nebyla ::)

j

« Odpověď #111 kdy: 25. 03. 2015, 20:57:47 »
Můžu se zeptat, kolik zhruba za to v Lenovu chtěli?

Vymenit HDD za SSD nam odmitli uplne, a dokonce tvrdili, ze to nebude fungovat, protoze ty "jejich" SSD (za 10k+) jsou "specialni". A to jsme se byli ochotni smirit s tim, ze calnem i ty HDD navic.

Za instalacni placky chteli tusim 800. Download nevim. Instalujem nacisto ze zkontrolovany (sedi hash) warez verze ... (a podotykam, ze zcela legalne, licence na tom notesu samo je), s nekterejma modelama je ale problem, ze po nakopirovani dat nenastartujou s hlaskou, ze v systemu neni hdd.

Mimochodem, v lenovu trebas nefungujou jine, nevyjmenovane wifi karty, byt jde o zcela standardni konektor. Opet ovsem model od modelu. Klidne nemusi fungovat wifina orig od lenova v jinym modelu. Proste se k ni stavi jako by tam vubec nebyla. Tyka se predevsim modelu z poslednich par let, starsi kousky (natoz IBM) zadny podobny moresy nemely. Dalsi bonus - u poslednich modelu mensich rozmeru (12") je problem stim, ze do notesu se nevejde disk standardni vysky (jsou tam konektory, takze s palici dovnitr ano, ven uz nikoli).

Nox

« Odpověď #112 kdy: 25. 03. 2015, 21:00:19 »
To me HP taky, ale porad tvrdim, ze kdyz platim za licenci, mel bych dostat nejake pouzitelne instalacni medium, kdyby po zaruce klekl disk. Asus mi kdysi umoznost stahnout instalacni DVD... k netbooku bez mechaniky.

« Odpověď #113 kdy: 25. 03. 2015, 21:17:15 »
ne to lenovo s tema wifinama to chce prozkoumat biosmod forum, tam je odstraneni whitelistu tuny

CesareBorgia

« Odpověď #114 kdy: 25. 03. 2015, 21:19:24 »
Jen bych tu chtěl popsat své zkušenosti s nekompatibilitou SSD a základní desky (bohužel jsem měl tu smůlu).

Kupoval jsem SSD ADATA (250GB; typ už nevím) do svého staršího notebooku ASUS X5DIN (K50IN). Nekompatibilita se projevila tím, že rychlost byla snížena ze SATA II na SATA I (notebook podporuje jen SATA II). Něco jsem o tomto problému vyčetl, obecně to způsobuje kombinace řadiče SSD od firmy SandForce ve spojení s čipovou sadou Nvida Nforce (konkrétně asi jen u Nvidia MCP79, ale nevím jistě).
SSD jinak fungoval, ač občas nebyl viditelný při instalaci Windows (stačilo dát obnovit), leč Win jsem nainstaloval. Po instalaci mi to hodilo 2x modrou obrazovku smrti ale to je nic oproti tomu, co pak přišlo s jiným SSD...

Prodejce byl ochotný to celé vyzkoušet a vyměnit to za jiný SSD (za to jsem vděčný). Leč celá zkoušecí operace mu trvala asi 3 týdny (tu dobu jsem byl bez notebooku), nevím kolik SSD vyzkoušel či s čím vším čaroval, ale nakonec to vyměnil (za drobný příplatek) za jiný SSD od firmy Corsair...konkrétně Corsair force LS, 240 GB.
Že já vůl si nenechal ADATA, ten alespon fungoval, byť na SATA I. Už při prvním namontování Corsair se Windows začalo sekat (spouštěl jsem z HDD) a vytvoření oddílů ani rychlý formát se nezdařil. Stejně tak instalace Windows přímo z bootovacího DVD neproběhla (chyba již při vytváření oddílů atd). Když jsem v BIOSU přehodil režim práce SATA z Enhanced na Compatible, podařilo se alespon vytvoření oddílů a instalace Win nastartovala. Mezitím jsem šel do hospody, vrátil se asi po 6ti hodinách a instalace byla na 20%, takže zase nic.
Samozřejmě jsem zkoušel více verzí Windows-7,8,8.1, asi i XP, pořád to stejné. Zajímavé bylo, že Linux (Ubuntu) se podařilo nainstalovat (šla i práce s SSD když jsem Ubuntu spustil jako live z DVD), ale nešlo pak nabootovat (už jsem zvažoval že kvůli tomu na ten linux fakt přejdu).
SSD jsem pak zkoušel na jiném, stolním PC, kde to Ubuntu v pořádku nabootovalo, stejně tak se pak podařila instalace Windows 7 i spuštění. SSD jsem pak přenesl do noteeboku, kde Windows samozřejmě nenastartovalo.
Upgrade firmwaru SSD jsem zkoušel, je aktuální.

Na nervy mi spíše leze to, zda-li mne prodejce chtěl schválně podvést, či SSD s mým notebookem otestoval pouze povrchně (na první pohled v linuxu spuštěném z USB vážně funguje, lze jej pak i nainstalovat ale ne nabootovat), nebo si ze mne dělá srandu:)
Pokud mu to zase vrátím, beztak budu zase měsíc bez notebooku a pochybuji, že něco vyřeší. Navíc už je to pár měsíců zpět, nevím zdali to vezme, takže bude nejlepší SSD asi někde prodat. Někde jsem četl, že by s Nvidia MCP79 mohly fungovat SSD Crucial s řadičem Marvell, ale nevím zda-li to riskovat. Tím jsem se zároveň chtěl zeptat, zda-li o tomto neví někdo z vás více...

« Odpověď #115 kdy: 25. 03. 2015, 22:05:54 »
ALE tvrdím, že při následné práci v těchto programech se diskových operací dělá MINIMUM, pokud se nejedná o programy, které prioritně pracují s daty na disku.

Mám permanentně spuštěné zobrazení využití prostředků v laptopu (i desktopu) a na rovinu říkám, že pokud zrovna nekopíruju nějaký ten soubor sem tam, tak můj disk v podstatě čte něco kolem 150kB/s sem tam.... a jednou za nějakou chvíli díky skype, i trochu více.
stale nechapes, ze rychlost v bajtech za sekundu je nepodstatna. pristupova doba a IOPS jsou podstatna zmena proti HDD.
A treba prohlizeni webu je na HDD vs SSD rozdil jak prase.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 25. 03. 2015, 22:34:58 »

Zajimave. Ja mam HDD a pri prohlizeni webu moc diskove aktivity nevidim, ledaze bych vycerpal pamet. Cim mi to SSD jako ma zrychlit?

Kolemjdoucí

« Odpověď #117 kdy: 25. 03. 2015, 23:10:52 »
Jistě, v desktopu mám 16GB RAM, ale využiju je snad jen u Windows, a to jen při hraní her, .... nepodařilo se mi ani virtualem spotřebovat více jak 60% tohoto prostoru. Asi nemám žravé programy...

Prakticky celá volná RAM se defaultně využije jako disková cache a je to znát.

Zkus BFUcku disk rozdelit na system a data ... To mu nikdy nevysvetlis, ze ty svoje sragory ma davat na "Dcko".

Hezky uděláš na ploše tři zástupce na adresáře Fotky, Filmy, Hudba a i 80-ti letý důchodce to zvládne tam přetahovat myší.

Jen když se načítá Chrome do RAM, pak je to +- stejné.

« Odpověď #118 kdy: 26. 03. 2015, 09:20:51 »

Zajimave. Ja mam HDD a pri prohlizeni webu moc diskove aktivity nevidim, ledaze bych vycerpal pamet. Cim mi to SSD jako ma zrychlit?
zkus to na kompu s 4GB RAM a trochu pracovat s par otevrenyma programama (cili scenar vycerpani pameti dnes v mainstream strojich zdaleka neni necim vyjimecnym)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #119 kdy: 26. 03. 2015, 09:48:34 »
Pokud je málo RAM, je většinou účinnější i levnější dokoupit RAM, než si pořizovat SSD na swapování :) Ledaže by deska více RAM už nepobrala.

Při prohlížení webu ale 4GiB jen tak nevyčerpám. (Čímž neříkám, že nejsem schopen vyčerpat 8GiB. Ale při jiných aktivitách.)