Za mna:
+ richli
+ typovy system, generika, enumy
+ pametovo bezpecny
+ vie sa kompilovat do DLL-ky
+ po prekonani vstupnej barriery logicky jazyk
+ pouzitelne webassembly (dolezite je to slovo pouzitelne)
- jeden subor je jeden modul (maju to aj ine jazyky, ale je to taka strasna blbost)
- premature optimalization na UTF-8 stringy, to sposobiilo, ze sa zo stringami pracuje naozaj zle, a kcoli tomu ma Rsut sam o sebe prilis vela typov stringov (str, String, CStr,...)
- async/await len v preview
- Mozzila ma problemy, preto sa bojim o jeho buducnost
Za mna co sa tyka ucenia, Rust som zvladol za dva tyzdne, ideomaticky rust za dalsi tyzden a pol. Ano vstupna bariera je velka a clovek spocitaku naraza, ale ked pochopi principy borrowingu a vlastnenia hodnot, tak uz aj ostatne veci v jazyku zacnu davat logiku a pracuje sa v nom lahko a richlo.
Po tom co som sa ho naucil som lutoval, ze som kedysi stracal cas s Go.Rust ma vsteky veci, ktore cloveka napadnu vyrienie miliardukrat lepsie ako Go, je to asi ked sa porovnava krasokorculovanie (Rust) s neandertalcom (Go).
Osobne si nemyslim, ze Rust sa presadi pri mirkopoictaoch, na to v nich treba az prilis vela unsafe kodu, a hlavne problemi, ktore Rust riesi v nich niesu (ked robi clovek s mikropocitami, tak si vsteku pamet staticky alokuje dopredu).
Kde vidim buducnost su jednodoskove pocitace ale RPi, kde Rust dava perfektny zmysel.
Rust hadam nahradi veci, na ktore sa teraz pouziva Go, hlavne pre pametovo vytazene scenare.