Tohle jsou zcela užitečné znalosti pro ty, kteří implementují řídící obvody v mikrořadičích. Naprosto zbytečné pro lidi, kteří píší všechny možné OS, aplikační logiku - a kupodivu i zpracování dat apod. Fakt by se to měli učit všichni?
No a ty máš křišťálovou kouli, která ti v 18ti poví, čím se budeš do důchodu živit? V tom je právě ta podstata vysokoškolského vzdělání, že ti to otevírá cestu k různým zajímavým úkolům.
A proč se ITíci neučí latinu? Takhle dokážeš potřebu čehokoliv. Smysluplný argument je např. - na trhu je tolik a tolik lidí, kteří programují mikročipy, tolik a tolik lidí, kteří nikoliv, takže má třeba smysl vymyslet studijní obory, kde bude víc matematiky a jiné, kde jich bude méně. Ale to, že 1% lidí bude dělat tohle, a proto potřebují všichni 3 semestry numerických metod (a tím pádem se NEučit spoustu jiných věcí, které by užili) mi připadá jako slušná ztráta času všech zúčastněných.
Mimochodem, v jádru jednoho proprietárního embedded RT OS se momentálně hrabu teď (je třeba zoptimalizovat plánovač, momentálně O(n), prostoru pro pomocná data je ale velmi omezeně). Před dvěma lety jsem se hrabal v šifrách (k pochopení se mi hodilo to, že jsme měli algebru a v ní grupy) a před deseti lety jsem řešil zpracování signálu v embedded zařízení (o tom už jsem tu mluvil).
No vždyť to říkám - pokud chceš programovat řízení v mikročipech, tak je to smysluplné. Pokud chceš dělat něco jiného (což je obrovská část trhu), tak je ti to úplně na nic.
I programátor OS by měl být schopen zamyslet se nad tím, jak bude ten jeho OS využíván, jak vyladit sdílení času, jestli má cenu řešit detekce deadlocků nebo to v dané situaci je zbytečné, jak to asi bude s fragmentací paměti, jakou plánovací strategii zvolit, kde jsou kritické meze. A je docela vhodné to vědět ještě dřív, než se napíše první řádka kódu, nebo dokonce než bude zvolen konkrétní čip - takže nějaká simulace, výpočet...
Nebo je to taky příliš na inženýra?
Hmmm.. a k čemu je mi k tomu matematická analýza, lineární algebra a numerické metody? Že by vůbec k ničemu?