Notebook pro manželku, která už nechce Windows

tt

Re:Notebook pro manželku, která už nechce Windows
« Odpověď #90 kdy: 12. 04. 2018, 11:04:37 »

Stále je to HW bez systému. Win ani Linux nevyladíte tak aby byli spolehlivé jako MacBook stroje. To je prostě fakt. A na mě ten stroj stějne působí plastově a to tam může být karbonu a hliníku kolik chce :D

Hm, a že ho Dell nabízí i s Ubuntu včetně podpory (ProSupport). Sákryš :)

Jo kdyby to ubuntu bylo odladěno a Dell ho upravil tak, aby tam fungovala třeba gesta jako v MacBooku ... no to bych ani nepípl. Jinak je to prostě jen HW s nainstalovaným Ubuntu/Win a žádná přidaná hodnota. Vzhledem k tomu, že to je za stejný prachy jako MBP, tak proč to vůbec kupovat?

Souhlasim)) Chromebook nebo MBP kdyz je treba prace s grafikou na vyssi urovni)) Linux - vela prace, Win - vela problemu)) Takze chromebook nebo MBP ma vecsi hodnotu v pomeru cena/efektivita.

dustin

« Odpověď #91 kdy: 12. 04. 2018, 12:31:55 »
To já bych se načekal i po ethernetu. Ale jako správný vizionářský jablíčkář mám naštěstí Thunderbolt externí disky :D

Jako normální uživatel mám gigabit a ve stolním kompu několikaTB disk.

MasoxCZ

« Odpověď #92 kdy: 12. 04. 2018, 12:50:37 »

Stále je to HW bez systému. Win ani Linux nevyladíte tak aby byli spolehlivé jako MacBook stroje. To je prostě fakt. A na mě ten stroj stějne působí plastově a to tam může být karbonu a hliníku kolik chce :D

Jo kdyby to ubuntu bylo odladěno a Dell ho upravil tak, aby tam fungovala třeba gesta jako v MacBooku ... no to bych ani nepípl. Jinak je to prostě jen HW s nainstalovaným Ubuntu/Win a žádná přidaná hodnota. Vzhledem k tomu, že to je za stejný prachy jako MBP, tak proč to vůbec kupovat?

gesta? na co to je? než přehmátnu a namaluju gesto, mám odmáčknuté tři klávesové zkratky.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #93 kdy: 12. 04. 2018, 12:52:20 »
absence ethernetu ja fail kdykoliv se prenasi vic nez jen par set megabajtu ... apple to mel vyresit a vyvest nekudy port byt by to bylo treba neesteticke, zadne dongly za tisice kupovat nebudu

ja na sve 100 mbit wifi dosahuji stezi 4  MB/s takze plnotucny 1 gbit se po siti rozhodne hodi, MBP mam a zadne thunderbolt predrazene disky kupovat nebudu

aby macbooky nebyly vyladenejsi (stejne tak iphony) nez win/lin (android) je jasne kdyz apple ma pod palcem hw (jednotky hw konfiguraci) zatimco win/lin android je koncipovan aby to bezelo na vsem, to je logicke

nicmene u mne to neospravedlnuje cenovou politiku Applu (pri vedomi jake marze maji z kazdeho macbooku, iphonu ..)

navic Apple nikdy v historii nebyl a nebude konkurenci pro low cost notebooky a phony kdyz oboji lze poridit jiz kolem 5000,- Kc se slusnymi parametry (nebo z importu repase)

ja jsem s win nikdy nemel problem, nevim co delate nebo na cem to provozujete ze mate neustale problemy, a to pouzivam vylozeny low cost hw

to ze si Apple produkty vic drzi cenu pri prodeji jako pouzitem mne nebere (o to priznivejsi ceny pak maji top modely lenovo, dell, hp ..neapple laptopu z importu), kupuji veci tak ze je mam dokud nezhebnou nebo totalne neztrati moralni zivotnost

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #94 kdy: 12. 04. 2018, 12:53:25 »
absence ethernetu ja fail kdykoliv se prenasi vic nez jen par set megabajtu ... apple to mel vyresit a vyvest nekudy port byt by to bylo treba neesteticke, zadne dongly za tisice kupovat nebudu

ja na sve 100 mbit wifi dosahuji stezi 4  MB/s takze plnotucny 1 gbit se po siti rozhodne hodi, MBP mam a zadne thunderbolt predrazene disky kupovat nebudu

aby macbooky nebyly vyladenejsi (stejne tak iphony) nez win/lin (android) je jasne kdyz apple ma pod palcem hw (jednotky hw konfiguraci) i sw, zatimco win/lin android je koncipovan aby to bezelo na vsem, to je logicke

nicmene u mne to neospravedlnuje cenovou politiku Applu (pri vedomi jake marze maji z kazdeho macbooku, iphonu ..)

navic Apple nikdy v historii nebyl a nebude konkurenci pro low cost notebooky a phony kdyz oboji lze poridit jiz kolem 5000,- Kc se slusnymi parametry (nebo z importu repase)

ja jsem s win nikdy nemel problem, nevim co delate nebo na cem to provozujete ze mate neustale problemy, a to pouzivam vylozeny low cost hw

to ze si Apple produkty vic drzi cenu pri prodeji jako pouzitem mne nebere (o to priznivejsi ceny pak maji top modely lenovo, dell, hp ..neapple laptopu z importu repase), kupuji veci tak ze je mam dokud nezhebnou nebo totalne neztrati moralni zivotnost
« Poslední změna: 12. 04. 2018, 12:55:52 od Lojza »

MasoxCZ

« Odpověď #95 kdy: 12. 04. 2018, 12:58:06 »
Zrovna nedávno jsem dával ženy ntb do servisu a potřeboval jsem po síti zazálohovat celý disk. Přes wifi bych se načekal... Jsem rád, že ještě žiju v minulém tisíciletí.

To já bych se načekal i po ethernetu. Ale jako správný vizionářský jablíčkář mám naštěstí Thunderbolt externí disky :D

Hm, za zlomek ceny externích TB disků mám o dvě patra níž v místnosti s rozvaděčem NASko s osmi šachtami, a co potřebuje běžet trvale, běží tam. Na stole nic nehučí, netočí se, nevrtí a nevibruje, nemůže to spadnout ani schytat zásah kafem, případný lupič to neukradne, a hlavně se na volném stole připojuje a odpojuje JEDEN konektor; a to USB3 do dokiny, ze které GLAN leze do zdi a nemusí se na to sahat.
Ale chápu, že někoho holt asi baví cpát někomu cizímu do chřtánu balíky peněz které nepotřebuje a vlastní děti si je nezaslouží. Budiž přáno.

Boo

« Odpověď #96 kdy: 12. 04. 2018, 13:08:08 »

Vzdyt to vyresil :-) Z pruzkumu mu vyplynulo, ze tuhle funkcionalitu je potreba malokdy. Trapit to bude akorat tak strihace videa a ti maji nejaky TB dock is ethernetem tak jako tak.

ja na sve 100 mbit wifi dosahuji stezi 4  MB/s takze plnotucny 1 gbit se po siti rozhodne hodi

Ja bezim wifi na AC a 50M dam v pohode, zrejme to jde i rychleji jen muj Synology NAS vice pri write neda. Pokud potrebuji neco zalohovat na plne koule tak USB3 - tam narazim na rychlost magnetickeho disku (cca 260M) nebo TB3 se SSD (pres 600M), opet brzdou bude spise m2 disk v te krabicce.

jablon

« Odpověď #97 kdy: 12. 04. 2018, 13:47:51 »

gesta? na co to je? než přehmátnu a namaluju gesto, mám odmáčknuté tři klávesové zkratky.

K čemu to je? No je to rychlejší, než použít klávesovou zkratku a hlavně máte prst/prsty na jednom místě. Malým pohybem uděláte cokoliv. K tomu to je. Příjde mě, že tu porovnávate neporovnatelné. Ok Win vs Linux to ještě jde. Ale Win/Linux vs OSx? Vždyť ten systém je roky vzdálený.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #98 kdy: 12. 04. 2018, 14:01:48 »
roky vzdaleny neni, pokud jde o retinu win10 uz nyni umi 4K i u starsich aplikaci (mimochodem spousta aplikaci nema verzi pro mac os, zejmena tech drazsich a specializovanejsich)

dalsi killer feature je trackpad s gesty protoze hw (ovladace) funguje na principu touch displeje, proto je tak presny a reaguje okamzite bez prodlevy a je proste vyborny

microsoft prisel s radou laptopu co maji precision touchpad ktery by dle reklam mel byt stejne dobry jako trackpad od macbooku

force touch gesta jsou sice hezka ale obejdu se bez nich, ostatne nepouzivam ani trackpad ale mys, jsem na ni zvykly

cili momentalne co ma mac os a nema microsoft s w10 je rozpoznavani ceskeho mluveneho slova coz je stejne jen otazka penez za licencovani externiho dodavatele, coz apple udelal a microsoft dosud ne, kdo to na win chce poridi si newton dictate nebo novavoice od cc novasoft, pokud mu nestaci rozpoznavani na androidu

poradne linguisty a AI pro vsechny mozne svetove jazyky ma jen google
« Poslední změna: 12. 04. 2018, 14:05:52 od Lojza »

qwertz

« Odpověď #99 kdy: 12. 04. 2018, 17:03:58 »
No schvalne, zkus slezt na zem k nam lopatam jenom s IQ130 a vysvetli nam zivotni dulezitost ethernetu pro manzelky, sekretarky a babicky 8) Ethernet je minule tisicileti a nic s tim nenadelas.

Nebudu opakovat X příkladů, které tu již zazněly. Přidám telco/voice konference, které na wifi bez ohledu na HW/SW lagují, občas vypadávají slova nebo slabiky. děs. Možná v home užití je to OK, ale ve velkých IT firmách s mnoha klienty, s tím byl vždy problém. Zrovna zoufalci s nakousnutým jablkem (HW na přání) byli na každé telekonferenci za idioty, protože na radu "zapoj kabel, nedá se to poslouchat" něměli jak ragovat.

Citace
Napriklad pro mne jako programatora je suma fuk jestli jsem na dratu nebo na vlnach. Pro samotne programovani to nema zadny vliv. 90% prace jsem schopny delat offline a jenom sem tam neco gitnout, googlit nebo stahnout. I kdyz nahodou nemam lokalni databazi a je nutno se pripojit na server tak i Wifi je zbytecny luxus a v podstate staci Edge/3G. Jediny usecase kde je drat vyhodou je kdyz resis nejakou sitarinu nebo potrebujes prenaset velke virtualky nebo co.
No vidíte, už se blížíme ke shodě, že Apple vyhovuje jen tomu, co od počítače nic moc nechce.

Citace
Jojo chapu, jak dojdou racionalni argumenty tak je treba zacit spilat do iOvci. Se vzpamatuj osobo, je uz nove tisicileti a svet je jinde. Proc asi vsichni kopiruji Apple? Protoze je to blbost? Asi ne.
Příklady by nebyly? V čem jako kopírují Apple? Vždyť to je jedno idiotské rozhodnutí za druhým, samé nekompatitiblní trucstandardy (konektory) a to se ještě nebavíme o tom, jak tak skvělá inovativní firma zahodila svůj SW a raději vykradla BSD (protože licence), KDE/Konqueror (webkit) atd.....

qwertz

« Odpověď #100 kdy: 12. 04. 2018, 17:12:19 »
Tohle je jenom plastovej notebook s win ... hardware asi dobrej, ale raději bych si vybral celohliníkovej MBP s vyladěným systémem. Prosotě ať postavíte vedle MBP jakejkoliv utrabook, vždy ho schodí win a nejakej plastovej nesmysl případně nepotřebné množství portů ...

Plastovej rozhodně není, ale chápu, že průměrného šampóna zajímá především lesklý design. Nevím, jaké jsou vaše znalosti materiálového inženýrství, ale hliník není univerzálně nejlepší materiál pro všechno, i když vám to v Apple možná tvrdí. Jeho slitiny jsou minimálně pružné a relativně křehké, proto každý druhý Macbook vypadá po roce dvou intenzivního používání, jako kdyby jste ho vytáhl z popelnice (odrané zubaté hrany, různé vrypy a promáčkliny, případně trvalé deformace tvaru.

DELL precision možná z vašeho pohledu vypadá platově, ale chasi je z magneziové slitiny, panty z oceli, a ten černý materiál na víku je nějaký speciální pružný polymer nebo guma (ano i iOvce si strkají iphony do gumových či latexových obalů). Pod dvou letech vypadaly všechny precision i levnější latitude témeř jako nové (až na tu špínu nebo prach), zatím co Macbooky jsou notně otřískané. Ale klidně dál do zblbnutí opakujte tu mantru, že hliníkové chasi je nejkvalitnější. Ostatně Apple svým zákazníkům prodá úplně cokoliv a vždy budou mít pocit kvality ;D

Youda

« Odpověď #101 kdy: 12. 04. 2018, 17:32:51 »
Ale klidně dál do zblbnutí opakujte tu mantru, že hliníkové chasi je nejkvalitnější. Ostatně Apple svým zákazníkům prodá úplně cokoliv a vždy budou mít pocit kvality ;D

Jo to me vzdycky spolehlive pobavi, ty kecy ze hlinik na ešusy nebo sklo na zadech iPhonu jsou "uslechtile materialy" (to si nedelam zadek, v recenzich na jabkostroje bezne pouzivano), zatimco Thinkpad s magneziovym ramem s plastovymi pogumovanymi neznicitelnymi kryty je suntsky plastak.

jablon

« Odpověď #102 kdy: 12. 04. 2018, 17:54:38 »
Ale klidně dál do zblbnutí opakujte tu mantru, že hliníkové chasi je nejkvalitnější. Ostatně Apple svým zákazníkům prodá úplně cokoliv a vždy budou mít pocit kvality ;D

Jo to me vzdycky spolehlive pobavi, ty kecy ze hlinik na ešusy nebo sklo na zadech iPhonu jsou "uslechtile materialy" (to si nedelam zadek, v recenzich na jabkostroje bezne pouzivano), zatimco Thinkpad s magneziovym ramem s plastovymi pogumovanymi neznicitelnymi kryty je suntsky plastak.

Hmm a pak ty dva stroje postavte vedle sebe :D ...

qwertz

« Odpověď #103 kdy: 12. 04. 2018, 18:52:49 »

To jsme právě udělali. Ve firmě kde je standard DELL a Jablko na přání to srovnání máte v přímém přenosu n a velkém statistickém vzorku. Jak jsem řekl, jablko vypadá po 2 letech jako z popelnice - právě protože hliník..

ctenar

« Odpověď #104 kdy: 12. 04. 2018, 19:49:17 »

To jsme právě udělali. Ve firmě kde je standard DELL a Jablko na přání to srovnání máte v přímém přenosu n a velkém statistickém vzorku. Jak jsem řekl, jablko vypadá po 2 letech jako z popelnice - právě protože hliník..
Na urologii je taky většina moči se zánětem a je to velký statistický vzorek ... .

https://www.youtube.com/watch?v=JiSoUgO6KCk