Anketa

Mám přerušit školu a jít do práce?

jdi pracovat, školu doděláš pak
156 (21%)
dodělej školu, pak jdi pracovat
587 (79%)

Celkem hlasů: 743

Střední školu nebo práci?

Pupi1

Re:Střední školu nebo práci?
« Odpověď #60 kdy: 04. 06. 2014, 21:11:36 »
Odchadzat zo strednej je riadna blbost. Mat len zakladne vzdelanie je o nicom. Ked si budes v buducnosti posielat zivotopisy do firiem, tak ta hned vyradia HR pracovnicky, pretoze uvidia, ze nemas ani stredoskolske vzdelanie. Predsa na pozicie IT je vhodne mat aspon ukoncenu strednu skolu. Nepoviem, keby chces skoncit VS, popr. urobit Bc. a uz dalej neist. Ale nechat strednu je riadna somarina. Pravdou je, ze v IT ide hlavne o skusenosti a co vies, ale tiez si rozmyslia, ci zoberu niekoho len so zakladnym vzdelanim. Popr. ak mas nejaky super napad, business plan, ktory ti zabezpeci skvelu buducnost, tak sup do toho. Ale to je otazne, ci si mozes zalozit firmu iba so zakladnym vzdelanim.

hrmag

« Odpověď #61 kdy: 04. 06. 2014, 21:13:27 »
Podla mna je vek uplne irelevantny. Mnoho ludi sa tvari ako keby programovanie bola nejaka magia. 90% programatorskej prace je aj tak totalna rutina a nic take na co by clovek potreboval nieco ine okrem znalosti programovat a to moze clovek vediet aj v 18tke.

O tom to právě je. V Praze ti klidně v 18 letech nabídnout 15k nástup a ještě budeš rád. Proč by někomu dávali 50? A proč 75? A za co? Věk je dost důležitý. V 18 plno věcí nemůžeš ještě chápat a tvoje cena je tím menší.

Pupi1

« Odpověď #62 kdy: 04. 06. 2014, 21:16:08 »
Ok, nastoupis zitra rekneme, dostanes 75k, co budes delat v praci? Sedet a cumet protoze na stredni toho moc neumis jeste.

Sheldon Cooper v 14 promoval :D

mrak

« Odpověď #63 kdy: 04. 06. 2014, 21:18:31 »
Podla mna je vek uplne irelevantny. Mnoho ludi sa tvari ako keby programovanie bola nejaka magia. 90% programatorskej prace je aj tak totalna rutina a nic take na co by clovek potreboval nieco ine okrem znalosti programovat a to moze clovek vediet aj v 18tke.

O tom to právě je. V Praze ti klidně v 18 letech nabídnout 15k nástup a ještě budeš rád. Proč by někomu dávali 50? A proč 75? A za co? Věk je dost důležitý. V 18 plno věcí nemůžeš ještě chápat a tvoje cena je tím menší.

Ked si ho zamestnavatel ceni na tolko tak nech mu tolko da. Bez blizsich znalosti pracovnej naplne aj tak len varime z vody.

Vratislav

« Odpověď #64 kdy: 04. 06. 2014, 21:37:50 »
jsem starsi semestr a reknu to narovinu - mlademu chlapci proste zavidim. Me kdyz bylo 6 let, tak jsem s maminkou chodil v 5 hodin rano do Myslikovy ulice stat frontu v reznictvi, abychom meli alespon na nedeli maso. V prubehu 60. let se to pak zlepsilo, ale pamatuji si, jak jeden spoluzak dostal k desatym narozeninam opravdovy kozeny kopaci mic. To byly okamziky uplneho stesti.

Uz tenkrat se rikalo, ze na zapade maji ty elektronicke kalulacky, ale v ruce ji nikdo nemel. Uz tenkrat jsem snil o vypocetni technice a take bych se rad tomu oboru venoval, ale po valce holt nebylo nic, vubec nic. A i kdyz tomu chlapci zavidim, jake mel a ma moznosti, tak bych mu udel nas starsich nepral. Ma proste stesti pozdejsiho narozeni. Konecne je zde doba, kdy za cloveka nerozhoduje stranicka knizka nebo znami, ale jak vidime - schopnosti. O necem takovem jsme za Novotneho a Husaka jen snili - dnes je to skutecnost. Pusobi to na me uplne neuveritelne -> za nas musel mit clovek velmi casto protekci, aby se na stredni skolu dostal a dnes se mlady clovek svobodne rozhoduje, zda to pro nej ma cenu.

Vazeni mladi kolegove, zijete ve stastne dobe.

hrmag

« Odpověď #65 kdy: 04. 06. 2014, 21:46:49 »

Ked si ho zamestnavatel ceni na tolko tak nech mu tolko da. Bez blizsich znalosti pracovnej naplne aj tak len varime z vody.

Ale právě to je to divný. Vy ste fakt taky paka :D Co může v 18 nabídnout za 75k? Možná je to na ŽL, čímž je to o dost méně, ale i tak je to divné.

To jsou jen výmluvy lemplů. Dneska samozřejmě žádné schopnosti nerozhodujou, ale to by sis to taky musel zkusit a ne jen poslouchat nesmysly ostatních.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #66 kdy: 04. 06. 2014, 22:18:33 »

To jsou jen výmluvy lemplů. Dneska samozřejmě žádné schopnosti nerozhodujou, ale to by sis to taky musel zkusit a ne jen poslouchat nesmysly ostatních.

Pochopitelně, že v dnešní době schopnosti rozhodují. A ani nemusí být na vysoké úrovni.

Problém však vidím ve způsobu výchovy a to ať rodičů, či školství, kde se schopnosti jedince utnou hned v počátku. Přeci jen není zájem, aby někdo vyčníval z řady. Je to velká škoda, ale než se z této situace vyhrabeme, bude to pár desetiletý trvat, pokud se to vůbec vyvede.

Kdo z Vás v poslední době zažil nějakého kantora, který by unesl to, že jej žák předčil v jeho schopnostech a pomáhal mu dál v jeho rozvoji?

JS

« Odpověď #67 kdy: 04. 06. 2014, 23:52:27 »

Je to tak. I kdyz ja jsem paradoxne zacinal asi v 8 letech na Karlovi na PMD-85 za Husaka, takze ne, ze to vubec neslo. :-) A lecktera kapitalisticka zeme nam mohla zavidet uroven gramotnosti.

A neni to jen programovani. Treba takova Wikipedie.. skoda ze jsem neco takoveho nemel k ruce, kdyz mi bylo tech 10.

Lol Phirae

« Odpověď #68 kdy: 04. 06. 2014, 23:54:40 »
Ahoj, jsem studentem druheho rocniku stredni, ale mam za sebou docela dost praxe a s nabidkou se ke mne dostala jedna spolecnost, nabizejici plat kolem 75 tisic Kc.

Myslíš tuhle společnost;D ::)

student

« Odpověď #69 kdy: 05. 06. 2014, 02:25:03 »
Kdo z Vás v poslední době zažil nějakého kantora, který by unesl to, že jej žák předčil v jeho schopnostech a pomáhal mu dál v jeho rozvoji?
Ja som este nezazil, ze by to niekto neuniesol. Na gympli som mal cast takych ucitelov, co mali len blbe kecy a tym to koncilo, ale ze by to neuniesli, to nie.

Prave ta snaha pomahat dalej ziakovi v rozvoji, to je to nove na vysokej skole. Na gympli prevladalo take "ked to vies, tak ma nezaujimas + daj mi pokoj s niecim naviac" + sa samozrejme nasli aj vynimky, co sa snazili dat ziakom co najviac; na vysokej skole je vidiet naozajstny zaujem ucitelov o to, co ucia. Otazky neberu za utok na ich osobu a boli by radi, keby ich studenti vedeli kludne aj viac ako oni - to je dovod studovat aj VS.

ruby

« Odpověď #70 kdy: 05. 06. 2014, 04:40:07 »
Nevím jak ostatní ale me byla maturita k ničemu. Ještě se mi nestalo ze by ten papír po me někdo chtěl. Vždy to skončilo tím zda mám znalosti v programování. Me učení kravin ve škole nikdy neslo ale programování miluju. Pokud ma klucina tak dobrou nabídku proč ne. Rozhodne ti držím palce.

Mimo téma:
Co je podle vás lepší? 5 let praxe nebo vysoka škola? Já za těch 5 let udělal a vydělal víc než co by me dala vejska.

Omlouvám se za diakritiku (mobil)

DK

« Odpověď #71 kdy: 05. 06. 2014, 07:04:58 »
Nevím jak ostatní ale me byla maturita k ničemu. Ještě se mi nestalo ze by ten papír po me někdo chtěl. Vždy to skončilo tím zda mám znalosti v programování. Me učení kravin ve škole nikdy neslo ale programování miluju. Pokud ma klucina tak dobrou nabídku proč ne. Rozhodne ti držím palce.

Mimo téma:
Co je podle vás lepší? 5 let praxe nebo vysoka škola? Já za těch 5 let udělal a vydělal víc než co by me dala vejska.

co je lepsi? 5 let praxe a vysoka skola... zadna IT vysoka skola u nas neni tak tezka, aby ses tomu musel venovat 24/7

Hmmm

« Odpověď #72 kdy: 05. 06. 2014, 07:40:13 »
Na tejto diskusii je vidiet preco je dolezite si precitat vsetky prispevky od jej zakladatela. :) Vsade tu vidim, ze chlapec nic neumi a za co by chcel brat 75k.

Ale on to vysvetlil. Na druhej strane. A podla toho co pisal aj chapem preco mu chcu dat tolko penazi. :)

Tomáš Roll

« Odpověď #73 kdy: 05. 06. 2014, 07:56:54 »

Mimo téma:

5 let praxe dáš vždycky, ale VŠ ti bude chybět celý život. Já jsme to řešil tím, že jsem ty matematičtější věci házel na své zaměstnance, ale ne každý má tu možnost.

Tomáš Roll

« Odpověď #74 kdy: 05. 06. 2014, 08:01:05 »
Na tejto diskusii je vidiet preco je dolezite si precitat vsetky prispevky od jej zakladatela. :) Vsade tu vidim, ze chlapec nic neumi a za co by chcel brat 75k.

Ale on to vysvetlil. Na druhej strane. A podla toho co pisal aj chapem preco mu chcu dat tolko penazi. :)

Kdyby to byl matematický génius, tak bych ho jako šéf firmy možná využil. Ale pak bych v noci nespal výčitkami svědomi, že jsem mu zmrvil život. Programátorský génius, nevím co to je. Matematika je věda, programování je práce. 17 letý programátor bez teoretických základů nemůže mít pro firmu přínos 75k měsíčně + odvody.