Asi se budu v mnohém opakovat, vlákno jsem zběžně proletěl, ale třeba tě to nakopne ...
Long story short - 2 roky dřiny - bylo mi 36, od gymplu jsem se ani nehnul - 189cm, ze 120kg na 87kg. Měl jsem problém vyběhnout pár schodů, dneska dávám Beskydskou sedmičku pod 20h ve variantě long. Jde to, jen je to dřina.
To co bude následovat jsou obecné rady, které na tebe můžou nebo nemusí fungovat. Zároveň tě nebudu zatěžovat detailama (jak se spalují tuky, ...), to je nad rámec tohoto komentáře a vydalo by to na knížku
Musíš hledat, zkoušet, číst, informovat se, ...
Nedívej se na jednotlivé části, ale dívej se na to jako na celek. Jedna část (třeba strava) bez druhé (třeba pohyb) nefunguje ... Nebo je mnohem méně efektivnější ... Nesnaž se řešit všechno hned, ale postupně.
1) Strava
* jím 5-6x denně
* vařím si sám, nosím si krabičky / svačiny na celý den
* pokud musím do restaurace, na meníčko, ... dám si cokoli, ale 1/2 přílohy nesním
* snažím se vyhýbat smaženým jídlům a podobným lahůdkám
* jím převážně maso, sýry, tvaroh, luštěniny, ... když víš jak, i z čočky se dá udělat dobré jídlo
* ořechy, apod. taky dobré
* ovoce a podobné cukr obsahující věci dopoledne
* žádné limonády, apod. piju jenom čaj a vodu
* pokud bych měl vypíchnout jednu jedinou věc - snažím se o to, abych za celý den neměl pocit hladu, to už je pozdě a tělo začne ukládat na horší časy
2) Pohyb
* nejdřív choď, třeba 10km denně, já teď chodím 5km denně do / z práce
* neřeš vzdálenost, ale čas, minimálně 40 minut, ideálně hoďka
* až začneš běhat, změř si tepovku a udržuj se v aerobní zóně (pokud chceš hubnout)
* pokud nemáš čím měřit, tak zkus říct souvětí, když to nedáš, zpomal
* nelekej se toho, že na začátku budeš mít aerobní zónu klidně i při rychlosti 7 min / km, časem zrychlíš
* až začneš běhat, choď dál
* běhej tak 2-3x týdně max, jinak se odrovnáš, odpočinek je stejně důležitej
* stejně jako u chůze, neřeš kilometry, ale čas
* přidej k tomu bazén, jednostranné zatížení (běh, chůze) není dobré, jako ajťák budeš mít vrchní polovinu těla v ...
3) Měřáky, iPody, ...
* klidně používej, ale nekoukej na to, akorát tě to rozptyluje
* pokud neumíš kontrolovat rychlost / tepovku, nepoužívej ani iPoda na hudbu, začne hrát rychlejší skladba a zrychlíš aniž bys chtěl
* soustřeď se na sebe, poslouchej tělo, vnímej okolí, přírodu, ... moderní gadgety jsou fajn, ale kromě čísel, hezkých grafů, ... ti to nic nepřinese
* běží se ti dobře? zkus zrychlit
* není to nic moc? stává se, klidně zpomal, jen se dál hýbej
4) Oblečení
* pořiď si dobré funkční hadry, potom můžeš běhat i v zimě, není nic horšího než vlk nebo odřené kozy ze špatných hadrů
* nohy máš jedny, investuj do bot
* každému sedí jiná bota, obecná rada neexistuje, musíš zkoušet
* připrav se na to, že ti třeba po prvních 50km nebudou sedět a půjdeš pro jiné, musíš zkoušet, běhací pás v prodejně to nemusí odhalit (že ti ne úplně dobře sedí)
5) Alkohol
* zapomeň
* pomalejší regenerace
* akorát z něho tloustneš
* když už, tak Martini Extra Dry, ale pomálu
Určitě jsem na spoustu věcí zapomněl, některé až moc zjednodušil, ... Ale to nejdůležitější - děláš to pro sebe a pro radost. Neexistuje zázračný recept, je to kombinace mnoha faktorů, dřiny a vytrvalosti. Pokud budeš mít špatný pocit z toho, že vypadáš blbě, že tě lidi pozorují, ... kašli na to. Každý nějak začínal, každý u toho vypadal blbě, ... A konečně - s rozumem, zdraví máš jen jedno.