Jestli je to starsi NTB, tak nejdri rozebrat, sundad vetrak od procesoru, vzit vysavac, poradne to vysat a slozit zase dohromady. Zapnout a vyzkouset, pak az neco instalovat.
konkretni notebook neznam, ale v mem pripade je e-350 chlazene pasivne
pokud tam je ventilator, pak je to dobra rada, cpu throttling pri prehrivani to muze zabit. nekolikrat jsem resil, ale u notebooku s i7 (ne ulv)
Rychlost se distro o distra nebue moc lisit. Cim se bude lisit, je pouzite DE. Urcite asi ne KDE nebo Gnome
jak jsem psal, na stejnem hardwaru mi od roku 2010-1 bezi kde a naprosto bez problemu. mam ve zvyku vypinat indexovani souboru pro vyhledavani a vetsinu efektu, ale to je detail. plasma mi dnes zabere mene nez 400 mb ram (to je skoro stejne jako xfce na druhem pocitaci)
gnome je myslim o neco narocnejsi, ale ani tak bych se vykonu moc nebal
nejhorsi bude prohlizec, ten muze se 2gb ram jit i do swapu
Tak LXDE mozna zabira 10 MB. Prohlizec je v pohode i s desitkami tabu, pokud clovek ma rozsireni, ktere po case odloaduji taby, na ktere necumim. Holt Chrome/Chromium to nebude, ale Pale Moon mi chodi celkem slusne, FF by asi take sel. Ale na vsechny stranky, kde to jde, lezu s vypnutym JS, protoze to je ten uplne nejhorsi zpomalovac webu. A nejhorsi jsou stranky s obrazky, ktere se porad nacitaji, jak se scroluje, pricemz se nahore neodmazavaji a clovek kvuli tomu vybehne z RAM.
lxde je openbox + nejake drobnosti v gtk2, skoro nic to neumi a kdyz se zapne nejaka moderni aplikace, stejne si do pameti natahne moderni knihovny (gtk3, qt4-5, kde-frameworks, ...)
take je v tom apu radeon hd 6000. to zvladne kompozitor levou zadni. pomucky jako lupa, expose nebo nektere animace ve spravci oken muzou pouzivani zprijemnit. stejne tak kde/gnome/forky umi spravu hesel, disku/flashek a spoustu dalsich veci, ktere muzou nekomu zvyklemu na moderni system chybet
par stovek mb ram je dneska nezajimavych. jestli ma karlos v tom pocitaci i ssd, muze klidne swappovat na ssd a bude to snesitelne rychle
ale prohlizec si ten gigabajt, dva, tri vezme. zvlast pokud chodi na jutuby, gmail, socialni site nebo moderni stranky se srackoslideshow. i s blokovanim reklam. nemuzes cekat, ze mati, ktera pocitacum nerozumi, bude resit blokovani skriptu a explicitne si je povolovat pro bankovnictvi nebo jinou aplikaci, kterou potrebuje