U nás podporujeme několik tisíc desktopů s RHEL. IT se pokud možno co nejvíce drží výchozích voleb, všechen software třetích stran je s novou verzí nejdříve otestovaný, než se pustí na uživatele. Uživatel nemá práva roota, aby si nemohl systém libovolně měnit atd.
Sorry ale jako vyvojar potrebuji mit plnou kontrolu nad systemem, nemuzete mne zamknout jako sekretarku. To ze pridani 3rd party knihovny rozbije system snad svedci o "kvalite" operacniho systemu. Treba v macOS se vam to bezne nepovede pokud neni posvecena Applem.
Na jednu stranu si stěžujete, že nechcete, aby vás ten systém svazoval, na druhou nechcete, aby vám to systém dovolil, když to není posvěcené. U linuxové distribuce to je jednoduché: co je v oficiálních repozitářích, je posvěcené. Co je odjinud, to není. Vzhledem k tomu, že balíček může naprosto cokoliv, tak každý z nich má potenciál systém rozbít. V extrémním případu systém i vymazat. Když člověk instaluje balíček odjinud, tak je to jeho vědomé rozhodnutí. Musí si ten repozitář přidat, balíček z něj nainstalovat. Nemyslím si, že my jsme uživatelé toho typu, kterým je potřeba něco takového zakazovat.
Pokud se ale člověk chce vyvarovat problémům, instaluje jen z oficiálních repozitářů, v extrémním případě tu immutable verzi distribuce, které prostě balíčku cokoliv ze systému přepsat nedovolí.
Chcete-li co nejjistější upgrady, dejte si Fedora Atomic Workstation. Systém nechte tak, jak jste jej dostal, protože jen v takovém stavu vám může tvůrce zaručit, že to bude fungovat.
...
instalujte do kontejnerů
1. linux desktop ve vychozim stavu nefunguje tak jak potrebuji
2. na nejjistejsi upgrade jsem uz vyzral - neupgradovat, cisty install je 1000x otestovanejsi vec nez jakykoli upgrade
3. jo narvu si tam kontejnery nebo virtualy aby mi vubec neco fungovalo? tak nac mi je pak linux desktop, kdyz nemuzu servery a services spoustet nativne v plne rychlosti ? To pak muzu rovnou prejit uplne na macOS kde mam 100% jistotu ze mi epel balicek nerozbije desktop
Pan Eischmanne kvituji vasi fundovanou snahu veci nejen vysvetlit ale i dat konkretni reseni na nektere z mych problemu ohledem linuxdesktopu. Bohuzel ma predstava o kvalitnim desktopu je jinde a moje workaroundy jsou jistejsi. Na ciste instalaci systemu neni vubec nic spatneho, to ze to linuxaci neradi slysi neni muj problem. Obvykle je to i rychlejsi nez zaloha stavajiciho systemu, prubnout upgrade, resit problemy, rezignovat, zvazovat revert zalohy...
Já vám to nijak neberu. Každý máme jinou zkušenost. Já na počítačích, které spravuji, upgraduji vesele x krát po sobě, ale respektuji, že někomu víc vyhovuje čistá instalace. Jinak ta instalace do kontejnerů rozhodně není špatný nápad z pohledu stability. Ono to totiž nikdy nebude ono, když vývojové prostředí a produkční systém (v tomto případě desktopová stanice) jedno jest. Člověk si musí kvůli vývoji instalovat různé custom verze komponent, které se v lepším případě do systému instalují vedle těch systémových, v horším je přepisují. V kontejneru nebo VM to má člověk pěkně izolované bez dopadu na systém a v případě kontejneru je ten dopad na výkon minimální. Jen to má vyšší nároky na paměť. Tímhle směrem se dnes ubírají všichni: Windows, macOS, Android, ChromeOS,... Paměť je levná a ta izolace má své neoddiskutovatelné výhody.