1/ Ano, má paní mě bere jako hlavu rodiny, ano všechny ty pasáže nějak chápeme, a nějak uplatňujeme
To je přesně to jediné, co jsem chtěl slyšet:
nějak chápeme,
nějak uplatňujeme. Jasný, nic proti tomu. Každý křesťan (a třeba i ateistický humanista) je
nějak chápe a
nějak uplatňuje. Každý je nějak
vykládá. Jestli si myslíš, že ausgerechnet ty jediný správně, přesně, věrně a "neupraveně", tak... ...tak v tom taky nejsi sám. To si o sobě pochopitelně myslí taky skoro každý proud křesťanství. Možná my starokatolíci jsme v tom tak trochu bílé vrány, páč jsme si právě svoji omylnost dali do štítu (respektive odpor proti neomylnosti, ale já to raději formuluju pozitivně
).
Ale nic s čím by si průměrný člověk neporadil, pokud chce.
Jj, souhlas. Vhodný
výklad se vždycky dá najít.
A ty moc dobře víš, že tu Bibli překrucuješ
No tak "překrucuješ" bych si vyprosil. Knížka jasně a jednoznačně říká, že má tvoje žena
mlčet, ona si dovolí dokonce
učit, ty to tady klidně mírnixtýrnix přiznáš jakoby se nechumelilo, dokonce coby její hlava jsi jí za to zjevně nepotrestal (pomni! Knížka radí: Rány a modřiny uzdravují ze špatnosti, bití zasahuje hluboké útroby!) a já jsem ten, kdo knížku překrucuje?! E?
aby ses mi vysmál
Ne, hele, nějakej ten pátek se tady známe, ne? A myslím, že jsme si vždycky docela rozuměli. Tak jsem si dovolil si trochu zatrolit na tvůj účet, ať je taky nějaká sranda, ne? Jak jsem říkal, s fundamentalistama je sranda vždycky
(Teda dokud nemají moc jako v Příběhu služebnice nebo je nenapadne "neupraveně" dodržovat třeba knížkové rady typu "Neodjímej od mladého kázně; nebo umrskáš-li jej metlou, neumřeť").
Popravdě, pojal jsem chuť tě vytrolit hnedka, jak ses začal prsit se svým "neupraveným" chápáním knížky. Chápej, tohle prsení se neomylností, to je pro starokatolíka prostě rudej hadr, to se nedá nic dělat
)
Ber to prosím tak, jak jsem to myslel: přátelská sranda. Pokud ti to tak nevyznělo nebo tě to uráží, tak se omlouvám, moje chyba, špatný odhad situace