Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Nabízím zakázku / Re:Ajťák/admin as a service?
« Poslední příspěvek od Karlosek kdy Dnes v 19:25:05 »
Podle dosavadních informací to vidím na toho studenta. Synology + Veeam klidně toho free, to zvládne nastavit každý, máte vyřešené centrální úložiště a zálohy. Pak si na to sednout a roztřídit od uživatelů ty dokumenty. To je právě největší drbačka.
Jen jsem trochu nepochopil to s těmi Outlooky, teď máte hosting u ISP a od MS si slibujete co? Možná by stačil rozumnější mailhosting. Nebo si prostě říct, a to všichni, že se přechází na O365 se vším všudy.
2
Nabízím zakázku / Re:Ajťák/admin as a service?
« Poslední příspěvek od registrovany_ava kdy Dnes v 17:45:19 »
...

Rozpočet ani co přesně chci neuvádím záměrně. Původně to nebylo ani v rubrice práce, to tam přesunul někdo z redakce, chtěl jsem spíš obecně zjistit, jestli je můj požadavek běžný, jak se to dělává a tak.

Na otázky "Co zajímá IT správce": Na desktopech máme Windows, žádný Apple, linuxáci jsou pouze externisti. VPN/RDP nepoužíváme. Office365 - zkoušeli jsme, ale nepodařilo se probořit setrvačnost desktopových officů. Úložiště - částečně Sharepoint, částečně nic. Server nemáme prakticky žádný, v podstatě jen maily a FTP (sic!) od poskytovatele internetu, tedy pole neorané a admin si to může udělat podle sebe.

Naše firma není příliš formální, takže jsem tu jen tak vypsal co by se muselo (zálohování, outlook), co by se mohlo, jakým směrem uvažujeme. Dál by to ideálně pokračovalo přesně jak píše Karlosek - osobní konzultace, kde bychom probrali jak to udělat nejlépe, co přesně udělat a čemu se vyhnout, priority atp. - a teprve v tomto okamžiku, když už se přesněji ví, co se dělá, mi dává smysl řešit za kolik. Dobrou práci zaplatíme, že to bude první dva týdny opruz je nám jasné. Nedává nám ale smysl postup "máme budget tolik a tolik, za co ho utratit?", nýbrž "Co musíme udělat zaplatíme, a pak můžeme promýšlet co by se nám ještě hodilo, co by to znamenalo implementačně, a do čeho se vyplatí investovat".
3
Vývoj / Re:Rozdíl mezi ASM a strojovým kódem
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 17:28:06 »
Jako malý kluk jsem měl možnost pracovat na Commodore 64. Programoval jsem většinou v BASICu. Zkoušel jsem i monitor pro strojové instrukce, ale neboť jsem neměl žádnou literaturu k programování v assembleru, tak jsem v podstatě nic nenaprogramoval.

Před pár lety jsem v rámci mého soukromého studia tu literaturu našel a tak jsem si v assembleru naprogramoval jednoduchou hru. Samotné programování mi zabralo asi rok (včetně grafiky, hudby, a SFX). Čtyřikrát jsem to celé přepisoval, neboť jsem se ztrácel v kódu. Napočtvrté jsem už si stanovil vlastní styl, a tak se to nakonec na počtvrté podařilo.

Hra funguje, grafika, font, hudba a zvuky jsou vcelku vydařené. Ale nejvíce si vážím toho, že jsem ten svůj první a zároveň poslední velký program v ASM dotáhl do úplného konce. Bylo to a stále je to pro mě velkým přínosem. Jsem s tou prací spokojen a věřím, že ta zkušenost mi stála za ten rok programování.  ;)

nm

Gratulace (jako vážně!)

Dík  :)
4
« Poslední příspěvek od Pavel Tišnovský kdy Dnes v 17:14:05 »
Jako malý kluk jsem měl možnost pracovat na Commodore 64. Programoval jsem většinou v BASICu. Zkoušel jsem i monitor pro strojové instrukce, ale neboť jsem neměl žádnou literaturu k programování v assembleru, tak jsem v podstatě nic nenaprogramoval.

Před pár lety jsem v rámci mého soukromého studia tu literaturu našel a tak jsem si v assembleru naprogramoval jednoduchou hru. Samotné programování mi zabralo asi rok (včetně grafiky, hudby, a SFX). Čtyřikrát jsem to celé přepisoval, neboť jsem se ztrácel v kódu. Napočtvrté jsem už si stanovil vlastní styl, a tak se to nakonec na počtvrté podařilo.

Hra funguje, grafika, font, hudba a zvuky jsou vcelku vydařené. Ale nejvíce si vážím toho, že jsem ten svůj první a zároveň poslední velký program v ASM dotáhl do úplného konce. Bylo to a stále je to pro mě velkým přínosem. Jsem s tou prací spokojen a věřím, že ta zkušenost mi stála za ten rok programování.  ;)

nm

Gratulace (jako vážně!)
5
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 16:11:08 »

nm
6
Bazar / Prodej nepotřebného IT vybavení (Síťový hw a jiné)
« Poslední příspěvek od David Lanc kdy Dnes v 15:17:23 »
Prodávám nějaké nepotřebné IT věci (první část):

NVR Uniview NVR302-32E2-IQ (podpora 32 kamer) - 6500 Kč (PC 13000 Kč)
Odkaz

NVR Uniview NVR301-08S2 (podpora 8 kamer) - 950 Kč
Odkaz

APC Back-UPS 700VA (BX700UI) KO baterie - 550 Kč (PC 2000 Kč)
Odkaz

10 Gb SFP+ switch Mikrotik CRS305-1G-4S+IN - 2200 Kč (PC 3500 Kč)
Odkaz

HP StorageWorks 8/24 8Gb Fibre Channel Managed SAN Switch (netestováno) - 950 Kč
Odkaz

Adaptec ASR-3405 (SAS/SATA hw raid řadič) - 500 Kč
Odkaz

Adaptec ASR-5405 (SAS/SATA hw raid řadič) - 800 Kč
Odkaz

Switch 1Gb 16 portů D-Link GO-SW-16G (plastová verze, bez adaptéru) - 650 Kč
Odkaz

T-Mobile chytré auto model VM6200S - 200 Kč

T-Mobile chytré auto model VM6500S - 300 Kč
7
« Poslední příspěvek od vrit kdy Dnes v 14:26:25 »
Tu podmíněnou kompilaci ale nedělá jazyk C ale C preprocesor.
Je to separátní tool, který ani nerozumí kompletní syntaxi C a používá se i pro jiné jazyky. Integrace preprocesoru do překladače proběhla až relativně nedávno, protože to oddělení mělo nepříjemné důsledky na použitelnost.
Tak jakto že The C Programming Language od Kernighana a Ritchieho z roku 1978 zmiňuje preprocesor?

Abych dostal to makro ENDIANESS tak musím mít někde mrtě platformně závislé logiky.
To je prosím celá mrtě logika, která je potřeba pro detekci endianity buildtoolem - ten checkne návratový kód.
Kód: [Vybrat]
#include <stdint.h>

int main(void)
{
    uint32_t x = 1;
    uint8_t *p = (uint8_t  *)&x;

return p[0] == 1;
}
Ano na nějakých exotických systémech to asi i tak selže, ale umí toto nějaký jazyk lépe? V praxi na jakémkoliv moderním systému to bude fungovat.

Další věc je, že endianita se dá kompletně odstínit pomocí OR a posuvů, takový kód je pak na endianitě nezávislý.

Btw, drtivá většina C kódu není přenositelná, ale je psaná v nějakém platformně závislém dialektu. Je to proto, že v přenositelné podmnožině C chybí naprosto zásadní věci. Např linux není psaný v C ale v GCC dialektu a při portování do clangu se do něj ten GCC dialekt přidal.
Linux je nejpřenositelnější OS jaký existuje :D No a nemyslím si že používají GCC kvůli tomu že by C nebylo přenositelné. Inline assembler je spíše praktická věc pro OS kód. Různé builtin funkce jsou spíše optimalizační techniky. Makro typeof zase umožňuje generičtější kód, což jenom šetří psaní... dalo by se bez toho všeho obejít. Které věci z GCC dialektu jsou striktně kvůli přenositelnosti bez kterých by se nedalo obejít?
8
Hardware / Re:Koupit teď Mac mini M4, nebo čekat na M5?
« Poslední příspěvek od fanoush kdy Dnes v 13:00:03 »
co přesně to říká o tom, jestli to teď nebo v dohledné době potřebuje ON?
zajimave ze jste ti tuhle otazku nepolozil sam, nez jste napsal sve dva minule prispevky. oba by v jinem case a miste znely docela rozumne, ale oba se naprosto miji se situaci diskutovanou zde (rust cen a M4 vs M5)

Co počkat rovnou na M6 či M7? Nebo může počkat až dokud nenatáhne bačkory, pak ušetří nejvíc...
Tzv. argument do krajnosti, resp. continuum fallacy. Váš příspěvek je vším možným, jen ne věcný. Domnívám se, že to je pro vás forma zábavy, tak si užijte, že vám na to reaguji  ;)
M7 a backory ano, ale to M6 je mozne myslet i vazne, M6 bude nejspis letos v novem OLED macbooku takze da se cekat i na to. M5 je vylepsena M4 3nm technologie ale u M6 se ceka 2nm a dalsi (mozna vetsi) rozdil ve vykonu. Tedy je mozne ze v dobe kdy bude mozne koupit M5 mac mini uz bude M6 a situace bude stejna jako ted M4 vs M5, jenom zase jeste chvilku pockat a bude M6 :-)

jinak jeste k tematu M5 a LLM, tady nekdo zkousel M5 Max https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/comments/1rqnpvj/m5_max_just_arrived_benchmarks_incoming/
Tak jsem zkusil v LM studiu na M4 max 48GB/40GPU stejny model Qwen3.5-27B-Claude-4.6-Opus-Distilled-MLX-6bit a mam 18 tokenu/s vs. jeho 23.648 t/s tedy rust vykonu v tomto pripade je cca 30% , bohuzel na jine modely tam testovane nemam dost pameti. Jestli tomu rozumim dobre tak MLX je neco primo od Apple takze snad vsechny M5 vyhody oproti M4 by se tam mely projevit. ale je samozrejme taky otazka jestli base M5 vs M4 je na tom podobne jako M5 Max vs M4 Max
9
Bazar / Re:Prodám základ sbírky Amiga 500
« Poslední příspěvek od JenBob kdy Dnes v 11:37:00 »
Je mi to líto rozpouštět. Ostatně, díly se hrozně špatně shání. Chleba to nežere, prášit se na to může.
10
Bazar / Re:Prodám 1U Server Dell PowerEdge R630
« Poslední příspěvek od tomasCZE kdy Dnes v 11:12:22 »
SZ
Stran: [1] 2 3 ... 10