1
Hardware / Re:Souborový systém pro dlouhodobou archivaci
« Poslední příspěvek od honzako kdy Dnes v 01:30:12 »Zkus zjistit informace jak probíhá zálohování v knihovnách.
Myslím tedy ty centrální (hlavní) které digitalizují obsah pro dlouhodobou archivaci.
Je to velmi drahé, je to velmi časově náročné a je to soustavná činnost. A pořád dokola.
Zjednodušeně.
1. vezmeš obsah a ten vypálíš na CD (redundance budu přeskakovat)
2. za/každé 2 roky kontroluješ čitelnost
3. za 6 let uděláš zálohu na DVD (prostě přišlo novější médium)
4. za/každé 2 roky kontroluješ čitelnost (resp. upravíš dobu dle typu média)
5. za 6 let uděláš zálohu na BR (nové médium)
6. atakdále
Samozřejmě máš sklad plný záložních DVD/BR mechanik.
To jsem použil jako příklad.
Ale jinak se bude zálohovat na LTO WORM média, skladované v ideálních podmínkách kdy mají životnost 15-30 let.
Zálohování na pevné disky je nesmysl. Dlouhodobě nefunkční, poruchové.
Používej BR média ty mají 25GB při ceně asi 18Kč/ks.
Problém s mechanikami zůstává, ale jsou USB, takže je velká pravděpodobnost že je za 10 let dokážeš zapojit.
A jestli chceš mít ještě něco trvalejšího tak se nauč runové písmo a začni tesat do kamene.
Rosettská deska je z období staroegyptské doby. Tam je to velmi dobře vyřešeno (pouhou šťastnou náhodou) použitím tří jazyků, kdy dva jazyky nezanikly, a třetí tímto mohl být objeven a slouží jako klíč pro další ještě starší desky.
Jestli máš fotky tak je doporučuji vytisknout na papír. Budou zajímat tebe, pak tvé děti, možná ještě nějaké vnouče, a pravnoučata to nechají spálit jako veteš. A videa vypal na DVD/BD.
Chtěl bych znát člověka který vytvořil 25GB data bez multimédií.
Osobně za 30 let profesního života nemám žádné data starší než 5 let které bych potřeboval.
Tedy vyjma dat z ERP systému kde jsou data o mzdách atd.
Teď jsem dohledával rok 2009, ale stejně to mám na papíře a z toho šanonu jsem to vzal a trvalo to max. 30 minut vč. skenu všech 12 měsíců, protože sociálka nemá příslušné ELDP.
Jinak životnost disku s Heliem je údajně 8 let.
WD má disk s kapacitou až 12TB bez helia - Ultrastar DC HA340. Dnešní cena je tisícovka za terabajt.
Souborový systém bych až tak neřešil, zvolil bych NTFS. Microsoft určitě v té době bude existovat. A jsou dostupné nástroje na opravu dat.
Ale možná bych šel do menších kapacit aby se nepoužíval zápis HAMR atd. Tam budou data nejspíše dost ovlivněna dlouhodobým působením magnetickým polem Země - prostě přirozená degradace.
Myslím tedy ty centrální (hlavní) které digitalizují obsah pro dlouhodobou archivaci.
Je to velmi drahé, je to velmi časově náročné a je to soustavná činnost. A pořád dokola.
Zjednodušeně.
1. vezmeš obsah a ten vypálíš na CD (redundance budu přeskakovat)
2. za/každé 2 roky kontroluješ čitelnost
3. za 6 let uděláš zálohu na DVD (prostě přišlo novější médium)
4. za/každé 2 roky kontroluješ čitelnost (resp. upravíš dobu dle typu média)
5. za 6 let uděláš zálohu na BR (nové médium)
6. atakdále
Samozřejmě máš sklad plný záložních DVD/BR mechanik.
To jsem použil jako příklad.
Ale jinak se bude zálohovat na LTO WORM média, skladované v ideálních podmínkách kdy mají životnost 15-30 let.
Zálohování na pevné disky je nesmysl. Dlouhodobě nefunkční, poruchové.
Používej BR média ty mají 25GB při ceně asi 18Kč/ks.
Problém s mechanikami zůstává, ale jsou USB, takže je velká pravděpodobnost že je za 10 let dokážeš zapojit.
A jestli chceš mít ještě něco trvalejšího tak se nauč runové písmo a začni tesat do kamene.
Rosettská deska je z období staroegyptské doby. Tam je to velmi dobře vyřešeno (pouhou šťastnou náhodou) použitím tří jazyků, kdy dva jazyky nezanikly, a třetí tímto mohl být objeven a slouží jako klíč pro další ještě starší desky.
Jestli máš fotky tak je doporučuji vytisknout na papír. Budou zajímat tebe, pak tvé děti, možná ještě nějaké vnouče, a pravnoučata to nechají spálit jako veteš. A videa vypal na DVD/BD.
Chtěl bych znát člověka který vytvořil 25GB data bez multimédií.
Osobně za 30 let profesního života nemám žádné data starší než 5 let které bych potřeboval.
Tedy vyjma dat z ERP systému kde jsou data o mzdách atd.
Teď jsem dohledával rok 2009, ale stejně to mám na papíře a z toho šanonu jsem to vzal a trvalo to max. 30 minut vč. skenu všech 12 měsíců, protože sociálka nemá příslušné ELDP.
Jinak životnost disku s Heliem je údajně 8 let.
WD má disk s kapacitou až 12TB bez helia - Ultrastar DC HA340. Dnešní cena je tisícovka za terabajt.
Souborový systém bych až tak neřešil, zvolil bych NTFS. Microsoft určitě v té době bude existovat. A jsou dostupné nástroje na opravu dat.
Ale možná bych šel do menších kapacit aby se nepoužíval zápis HAMR atd. Tam budou data nejspíše dost ovlivněna dlouhodobým působením magnetickým polem Země - prostě přirozená degradace.
Poslední příspěvky