Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 23:14:33 »
k tomu nahrazení práce Ai ... používám Antigravity od googlu a co jsem s tím  byl schopný vymyslet je neskutečný. To co jsem dřív prototypoval 14 dní mám za 1-2 dny . [...] Když tohle zvládu já jako obyčejný člověk ani si nechci představovat co s tím mohou dělat korporátníci a výzkum.
Jako jo, na prototypy je to skvělá věc. (Ostatně: ukažte mi někoho, kdo rád píše prototypy.) Nebo na věci, které by se jinak naprosto neměly šanci ekonomicky obhájit. Ale v komerční praxi to fakt není nic, co by bylo v běžném produkčním nasazení jak se snaží Džan bůhvíproč tvrdit. O to jde. Třeba za rok bude, ale teď prostě v těch firmách není. Nemluvě tedy o tom, že mnohem větší potenciál podle mého má i ve vývoji AI-zace workflow. Což je něco mírně jiného.
2
« Poslední příspěvek od Mudvy kdy Dnes v 22:58:07 »
k tomu nahrazení práce Ai ... používám Antigravity od googlu a co jsem s tím  byl schopný vymyslet je neskutečný. To co jsem dřív prototypoval 14 dní mám za 1-2 dny ... jsem schopný do něj nasypat haldy dokumentací aby nehalucinoval, sepsat mu několika levelové workfllows aby se pořád kontroloval, definovat správnou architekturu aby neplodil nespravovatelný kód ... pak už jen definuju co chci aby to umělo a za pár minut mám funkční prototyp ... Umí napsat funkční kód, spustit si ho, napsat testy, otestovat ho, udělat všemožný audity, benchmarky, dokumentace, refactory, a když už jsem spokojený tak to i sám nasadí kam potřebuju ... někdy z něj vypadne lepší řešení než bych si psal sám protože bych si s tím nedával takovou práci.

Tvořím s tím experimentální hry, na což bych nikdy neměl čas, tvořím s tím weby pro domácí potřebu který bych nikdy ani nechtěl dělat :D ... Opravím si s tím windows, sám si nasype commandy, zhodnotí stav a napíše co s tím je, pak to sám opraví. Když tohle zvládu já jako obyčejný člověk ani si nechci představovat co s tím mohou dělat korporátníci a výzkum.

3
Server / Re:Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330
« Poslední příspěvek od Pavel Rauš kdy Dnes v 19:21:39 »
Pokud je tam backplane s expanderem, tak je scénář kdy to jeden SATA disk sestřelí docela možný. Na SAS expanderu jsou obecně SATA disky trošku loterie.

Pokud se nepletu, tak 10x2.5” R630 má backplane s expanderem a 8 disková bez.

Ano, je tam 10x2.5'' pozic, takže asi to je backplane s expanderem. Myslíš tedy, že by mohla změna disků za "opravdový" (kinston DC600) pomoc? Měl jsem v plánu tam strkat SATA levné disky, ale asi to přehodnotím. Máš třeba nějaké disky vyzkoušené?

Děkuju za reakci

Samsungové datacenter jsou obvykle v pohodě i ty SATA. Ale lepší je mít SAS.

Hele a takový hint. Vypni ten smartd, on občas dokáže dělat fakt divný věci.

Díky za reakci. Tím myslíš, že by se mohly ty chyby projevit jenom pokud je smartd zapnuty resp. provádí testy? Že by je jako odhalil, jinak by k  resetu řadiče nejspíš nedošlo?

Ano, už jsem několikrát zažil, že smartd dělal reset řadiče nebo chyby v komunikaci. To časté dotazování na stav a pouštění testů je občas problém. Disk podle dat cos poslal vypadá v pořádku, takže bych hledal jinde (smartd, kabel, backplane, řadič).
4
Software / Re:Virtuální port pomocí socat na RPi
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 18:55:32 »
U nekterych arduin se treba reset prenasi zmenou nastaveni baudrate na 1200 ... takze to pouziva seriovy port velice specialne.

Si radeji ty tooly nainstrumentujte aby bezel vzdy jenom jeden. Nejjednodussi cesta je, ze pri startu toolu to killne vsechny ostatni "konkurence".
5
« Poslední příspěvek od TheSysRat kdy Dnes v 18:30:39 »
No pokud to je pokus o flame tak dost spatny.... delam cyber security a to co plodi nekteri jedinci tak to je fakt neco. Nerikam pokud nekdo umi pouzivat tak efektivita jde nahoru, definovane flow, rules, checkpoints, generovane testy, generovana dokumentace. Ale vetsima lidi vubec netusi a z hlediska appsecu je to absolutni zlo, kod se meni pod rukama, leva ruka nevi co dela prava, proste chaos bez kontroly. Jsem zvedavy kolik problemu prinese cowork a podobne srandy ;D. HPP uvazky jsou jen hledat, u nas se nabira porad od Intern po Lead...jen hledat.
6
Server / Re:Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330
« Poslední příspěvek od noonenoone kdy Dnes v 17:47:42 »
Pokud je tam backplane s expanderem, tak je scénář kdy to jeden SATA disk sestřelí docela možný. Na SAS expanderu jsou obecně SATA disky trošku loterie.

Pokud se nepletu, tak 10x2.5” R630 má backplane s expanderem a 8 disková bez.

Ano, je tam 10x2.5'' pozic, takže asi to je backplane s expanderem. Myslíš tedy, že by mohla změna disků za "opravdový" (kinston DC600) pomoc? Měl jsem v plánu tam strkat SATA levné disky, ale asi to přehodnotím. Máš třeba nějaké disky vyzkoušené?

Děkuju za reakci

Samsungové datacenter jsou obvykle v pohodě i ty SATA. Ale lepší je mít SAS.

Hele a takový hint. Vypni ten smartd, on občas dokáže dělat fakt divný věci.

Díky za reakci. Tím myslíš, že by se mohly ty chyby projevit jenom pokud je smartd zapnuty resp. provádí testy? Že by je jako odhalil, jinak by k  resetu řadiče nejspíš nedošlo?
7
« Poslední příspěvek od JurajP kdy Dnes v 17:31:41 »
Když to vezmu čistě podle svého okolí - cca 25 lidí v různých firmách:
  • Polovina firem přešlo postupně z Javy na Kotlin
  • Ti co byli hodně na cloudu/microservices přešli na Rust nebo Go
  • Firmy co mají třeba 50 vývojářů na HPP nemají ani jednoho - u příjmů nad 100k se to prostě nevyplatí ani pro jednu stranu. Vysokopříjmoví (nad limit pro DPH) jedou v one-man s.r.o.
  • Spousta vývojářů z mého okolí ani HPP nevyhledává - „výhody“ které to poskytuje jsou příliš drahé a není to dost flexibilní
  • Nikdo v okolí už nebere juniory (někteří ani mediory) - tuhle skupinu nahradila AI, seniory tipuju že to nahradí letos. Zbydou akorát ti, co dělají nějakou těžkou matematiku, low-level věci atd. Ostatní budou vibovat :-(
  • Práce, co kdysi zabrala měsíc dneska zabere 3 dny a už se to dostalo i ke klientům, takže to očekávají. Lidi co se AI vyhýbali se buď upracovali k vyhoření nebo ji využívat začali.
  • Klienti se taky naučili pracovat s AI, z pohledu obchodu je stále těžší je přesvědčit, že nějaká změna zabere X MD

Ještě poznámka k AI: dobré to začalo být tak od listopadu 2025 (Claude 4.5 Sonnet, GPT Codex), pokud jste to zkoušeli předtím a byli zklamaní, byla to realita.
To s AI sa vam pravdepodobne len snivalo, alebo trepete nezmysly. Pravdepodobne asi nesledujete taky Oracle a inych velkych hracov, ktori stavali na AI ako nahradu za ludske zdroje, co sa prejavilo v cervenych cislach na akciach.
8
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:22:34 »
  • Práce, co kdysi zabrala měsíc dneska zabere 3 dny a už se to dostalo i ke klientům, takže to očekávají. Lidi co se AI vyhýbali se buď upracovali k vyhoření nebo ji využívat začali.
Trochu přeháníte. Bavil jsem se třeba s jednou větší agenturou, co dělá celkem velké projekty pro velké firmy (dost pravděpodobně jste také klientem nějaké z nich) a ti se na AI nijak zvlášť netvářili v tom smyslu, že jako dobrý, ale oni bohužel za svou práci ručí a v tomhle stavu AI pořád ještě opravdu není. A stejně tak jinde (dalších tak deset firem): s AI sice zkouší experimentovat, ale představa, že co zabere měsíc dnes zabere tři dny je úplně mimo. Nebylo to nikde moc téma. Možná za rok bude ale minimálně teď letos v lednu ještě fakt ne.

Jako jo, když děláte dvacátý pátý (skoro) stejný webík na stejné téma, tam možná. Ale to moc není business už hezkých pár let a nebyl už v době, kdy jsme o AI tak možná četli.
9
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 17:17:20 »
Dlouho jsem HPP moc nesledoval - ještě před lety jste skoro všechno našli na Jobs.cz, nebo na Indeed.com, a teď už tato místa zejí prázdnotou. Prázdnotou zeje i StartupJobs.cz, který jednu chvíli před lety byl docela živý.

• Byl leden. Sezóna náboru začíná tak ve druhé polovině února, v březnu jak se rozjedou nové projekty i rozpočty. Ten rozdíl je fakt výrazný. Některé firmy mi volaly v polovině ledna po čtrnácti dnech, že se mi po svátcích dřív nestíhaly ozvat :D
  • To, co se odehrávalo před těmi pěti až šesti lety co píšete (čili za covidu) bylo totální šílenství, které nemá nic společného s běžnou realitou ani předtím, ani potom.
  • Jak jsem letos zjistil, Jobs.cz co se IT týká obecně úplně zdechly a jsou jen hodně doplňkový zdroj poptávek.
  • Já osobně tedy práci přes LinkedIn i v lednu našel za tři týdny, ani jsem se o ni moc nesnažil. A to jsem se toho teda trochu obával. Pravda, na IČ, mám raději flexibilitu, ale nabídek na HPP bylo stejně víc i když (pro mě naštěstí) méně než před rokem.
Tak nevím.
Stran: [1] 2 3 ... 10