1
Odkladiště / Re:Jak fungují eDoklady?
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 10:22:46 »1) že úplně stejný podvod (použití starých, už neplatných údajů) jde provést i s libovolným papírovým dokladem, který např. prohlásím za ztracený a nevrátím ho při vystavení nového z důvodu změny údajůPřesto se ty rohy občanky stříhají a vyžaduje to přímo zákon. Jak jsem psal, právo z dobrých důvodů některé věci pojišťuje z více stran. Například proto, že nedomluvit se s protistranou, že adresa trvalého pobytu uvedená na průkazu už neplatí, může být jen komunikační šum; naproti tomu nahlásit ztracený doklad, pak ho najít a používat, nahlásit změnu a dostat průkaz s ustřiženými rohy, a dál používat původní „ztracený“ a nalezený průkaz – to se těžko stane omylem.
2) To, že se tato možnost podvodu neřeší, ukazuje na to, že soudy v takovém případě evidentně berou identitu takového podvodníka za prokázanou. Soud by v takovém případě nejen uzavřel, že i přes změnu jména je jasné, kdo smlouvu uzavřel, ale navíc, pokud by toto jednání bylo vedeno motivem úvěr pak nesplácet, by šlo o trestný čin podvodu.Vy takový případ znáte? Navíc řešíme až ten extrémní případ, že se to dostane k soudu, který má možnost zjistit údaje z registru obyvatel. Ale ta špatná adresa by způsobovala problémy už dlouho předtím – například už při doručování dopisů s prvními výzvami k nápravě.
3) v případě potřeby toto jde velmi snadno řešit tím, že by u dokladů byla uvedena platnost údajů k datu posledního ověření, tedy by ve smlouvě bylo osobě, která k času X.Y byla identifikována jako ... (v reálu by se jen napsal patřičný paragraf a do smlouvy by se oproti současnému stavu jen dodalo datum "ověření údajů" v dokladu).Psát něco na smlouvu je jenom jeden z mnoha případů užití občanky.
Ale ono se toto vlastně už implicitně děje: mj. právě proto se dává do smlouvy číslo OP, aby bylo jasné, jakým způsobem byla daná strana smlouvy identifikována, což obsahuje i implicitní udání času, ke kterému byly údaje na dokladu zaručeně platné.
PS: Nicméně zrovna banky povinně kontrolují akutální platnost dokladů (kvůli možnosti odcizení dokladu) takže příklad je poněkud "nerealistický".Jistě, instituce, kde je to důležité, mají další pojistky. Banky už dávno ověřují doklady v seznamech neplatných dokladů. Později začaly ověřovat osoby i vůči registru obyvatel, jako jeden z mála soukromých subjektů.
To, že je to v mnoha případech zabezpečeno ještě dalšími pojistkami, ale neznamená, že základní použití má být úplně nezabezpečené a máme se s mířit s tím, že se někdo bude prokazovat pět let neplatným dokladem a nic proti tomu neuděláme.
Pro mne je tedy nepřijatelná už představa, že kdyby mi někdo ukradl mobil a překonal otisk prstu nebo PIN (což není zas tak těžké), mohl by se až dalších 10 let prokazovat mým dokladem totožnosti a já bych s tím nemohl nic udělat. Když je jejich platnost omezena na dva dny, může se prokazovat maximálně 2 dny – během nich já ten ukradený mobil odregistruju ze svého účtu a tím pádem už další aktualizaci nedostane.