Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Bazar / Prodám: malý Lenovo M700q Tiny 16GB a 4jádro
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 18:27:51 »
U kolegy se válí dva malé počítáky.

Malý počítač: Lenovo M700q Tiny
RAM: 16 GB
CPU: čtyřjádro 4c/4HT 6400T
SSD primární: 128 GB
SSD sekundární: 256 GB

Cena: 1800 Kč
Má tam i Lenovo M710q Tiny bez SSD za 1400 Kč

V případě zájmu pošlete mail, kontakt předám, ideálně osobní předání v Praze.
2
Vývoj / Re:Přechod z JAVA na RUST (ANO či NE)
« Poslední příspěvek od Mlocik97 kdy Dnes v 17:27:41 »
Jinak jsem také dělal v HTML, JavaScriptu, trochu PHP a AJAX.

HTML ani AJAX nie sú programovacie jazyky. Inak ja som JS dev, a často si ľudia mýlia čo to vlastne JS je a resp. čo všetko si pod tým predstavujú alebo nepredstavujú (už som počul mnoho "je to len front-end jazyk", a podobných nezmyslov).

Inak aký jazyk si vyberieš je úplne jedno, reálny rozdiel medzi jazykmi (čisto jazykmi ako takými keď odmyslíme ekosystém) je len syntax a API. Nič iné. Samozrejme ak započítame ekosystém, tak už tu začíname rozmýšľať na ktorý projekt je vhodný ktorý jazyk. Napríklad vieme že v machine learning dominuje Python (má knižnice pre ML), v prípade serverových utilít vedie napríklad Golang, operačné systémy teraz idú C a Rust, pre web práve JavaScript, prípadne PHP a Golang. Atď atď... treba si teda dosť rozmyslieť čo chceš robiť.

Ako už spomenul Franta, je to ako autobus vs náklaďák. Každé má využitie iné. I keď niektoré jazyky sú lepšie a iné horšie (v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP, keďže i jazyk ako taký má určitý význam pre kvalitu DX a design jazyka je tak isto dôležitý ako jeho ekosystém). Iné jazyky ale skutočne moc rozdiely v "kvalite" nie sú a všeobecne môžem povedať že každé majú niečo do seba a sú dobré pre určité použitie.

Ak ti vyhovuje Rust, choď hravo do toho.

TL;DR; vyhoď Javu a PHP z možností a vyber si podľa preferencie a zamerania.
3
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 16:49:58 »
Nejvíc mě baví Python, trochu C. Javu jsem se učil na škole. Hledal jsem však jazyk, který mi umožní vytvořit nový způsob programování, který je rychlý a multiparadigmacký (funckionální a OOP). Našel jsem RUST. Zjistil jsem, že již ho používají velké firmy, jako Google, Apple, Microsoft, Amazon a další.

Včera jsem se s ním začal seznamovat (viz. kurz zde na root.cz). A zatím splňuje moje očekávání. Tady na foru se ptám, kdo s ním má už zkušenosti, jak se jim RUST jeví.

Jinak jsem také dělal v HTML, JavaScriptu, trochu PHP a AJAX.
4
« Poslední příspěvek od Franta Kučera kdy Dnes v 16:31:08 »
To je asi jako se ptát, jestli je lepší autobus nebo náklaďák. Každé z těch vozidel má jiné využití.

Programovací jazyk je nástroj a časem se dopracuješ k tomu, že ti nestačí jeden. (pokud tedy neděláš celý život jen jeden typ projektů a softwaru)

Takže otázka spíš je: co tě baví, v jakém oboru chceš pracovat, jaký software chceš psát?
5
Vývoj / Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 16:10:27 »
Zdravim.

Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?

nm
6
Bazar / Re:Prodám server Supermicro s AMD Epyc2 128GB 432TBHDD
« Poslední příspěvek od Michal Meloun kdy Dnes v 15:59:36 »
Ahoj,
měl bych zájem.
Pouze na fa, ale mám 2 doplňující dotazy.
Jak je na tom záruka?
Testoval to někdo s  VMware ESXi / vSphere?
Díky,
Michal
7
Hardware / Re:Přehřívání notebooku HP Elitebook 845 G8
« Poslední příspěvek od Sinuhet kdy Dnes v 13:33:20 »
Mám už tři roky tenhle laptop s AMD 5450U.

Když jsem ho pořizoval, v nejnovějším jádře v Ubuntu nebyla podpora od AMD pro řízení spotřeby téhle generace Ryzenu. Tuším ve 23.10 už se pak objevila, a od té doby je to pohoda.

Mám sice slabší procesor, ale tipoval bych, že ty stížnosti na přehřívání budou způsobené tím počátečním obdobím, které se vás už dnes netýká.
8
Sítě / Re:Tech info ohladom uzemnenia racku
« Poslední příspěvek od Marvin kdy Dnes v 12:53:03 »
TV s dvojitým LC filtrem na přívodce mají velký unikající proud (až 0.9mA) proto jsou ve třídě I. Pro třídu II je limit na unikající proud 0.5mA.
TV třídy II mají virtuální zem vytvořenou kapacitním děličem ze sítě, na anténím vstupu je pak polovina síťového nápětí - měkké, ale na dotyk nepříjemné.

Bytový rozvaděč má přívod v TN-C a přechod na TN-C-S místním rozdělením PEN na N+PE. Bod rozdělení je připojen na uzemění domu.
Potenciál PE v každém bytě je trochu jiný, posunutý o úbytky na PEN a o vyrovnávací proudy přes pospojování se sousedy.

Koax kabelovky je uzeměný na patě domu a pak náhodně když je uzeměná TV nebo modem.
V dobách analogového vysílání proud koaxem způsoboval světlé a tmavé pruhy v obraze a řešilo se to oddělovacím kondezátorem.
9
« Poslední příspěvek od gnat kdy Dnes v 12:20:31 »
Když jsem ještě dělal v Kovoslužbě, tak to byly stovky. Z těch 2 TV co teď máme doma a 3 dalších co máme ve sklepě jsou všechny ve třídě 2. Nevybavuji si ani jednu, která by byla ve třídě I. U monitorů, ať už profesionálních pro TV, nebo počítačových to bývalo naopak (včetně těch co měly vestavěný TV tuner). Ale je pravda že aktuální situaci na trhu jsem dovozoval na základě těch 5 ks co mám doma a historické zkušenosti.

Ad. ten kondenzátor: ano, vím že tam obvykle jsou. Nicméně slovo "musí" bych v této souvislosti nepoužil. Je to nejobvyklejší řešení, ale ne jediné možné. Ale pořád to není galvanické spojení s PE vodičem a nejsou tam kvůli ochraně před dotykovým napětím. Jsou tam kvůli omezení VF rušení (EMI).

P.S. když už tady vytahujete svodový proud kondenzátoru, tak by se slušelo uvést, že to je hodnota uváděná pro DC napětí, což není úplně obvyklý případ (napsal bych spíše okrajový, ale nerad bych byl zase chytán za slovo že nemám přesná statistická data), který se z hlediska indukovaného dotykového napětí na vedení vyskytuje.
10
« Poslední příspěvek od Ondřej Caletka kdy Dnes v 10:20:20 »
Televize jsou v 99,9 % spotřebiče ve třídě 2.
Kolik vám těch televizí prošlo rukama, že máte tak přesnou statistiku na jedno desetinné místo? Já mám vzorek asi pěti a z toho dvě jsou ve třídě I, tři ve třídě II.

Možná bude fajn jít se podívat do nějakého obchodu s elektronikou a tu vaší statistiku ověřit.

Tudíž tam žádný PE vodič není a nemá tam kudy protékat vyrovnávací proud.
Právě proto, že tam žádný PE vodič není, musí být sekundár a tedy i anténní přívod "uzemněn" k primární straně vazebním kondenzátorem. Tady je to hezky vysvětleno. Tenhle kondenzátor ale částečně propouští velmi malý proud z primární strany na sekundární a způsobuje přesně to, že multimetrem (který má veliký vstupní odpor) můžete na sekundární straně spínaného zdroje naměřit proti zemi klidně desítky voltů. Zkratový proud by ale měl být velmi malý.
Stran: [1] 2 3 ... 10