1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Jožka Niemand kdy Dnes v 20:52:26 »Až na ta hodnotící prohlášení. Praktický jazyk postavený na FP (i když ne tak fundamentálně) je pro mě Common Lisp. Scheme taky ještě zkousnu, ale např. Erlang nebo Haskell už není můj cup of tea. S čistým OOP mám mnohem menší problém (Smalltalk), ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že OOP mě nutí věci dělat mnohem kostrbatěji, než je nutné. A jazyk typu Rust - to je čistý BDSM.Btw asi velmi dobré porovnání OOP s funkcionálním přístupem (identity, stavy) napsal Hick Hickey https://clojure.org/about/stateTakže když čtu podobné náboženské texty jako ten odkazovaný, už se musím jen usmívat.
Minimálně za přečtení a zamyšlení to stojí. Možná to automaticky vyřeší ten problém s "lejstrem" vs "lejstrem se štemplem" - imho je to jen otázka správného pojmenování jednotlivých abstrakcí.
Naprosto v pořádku, ať si každý programuje, jak uzná za vhodné, ostatně kdo já jsem, abych to rozhodoval (tedy kromě toho, jak to budeme dělat v mém týmu). Ale ta linkovaná stránka v žádném případě není náboženský text, ale dobré vysvětlení, jak se s identitami a stavy pracuje v Clojure, což je poměrně prakticky navržený jazyk, ovšem postavený na praktickém FP.