Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Windows a jiné systémy / Re:mac os pro linuxaka
« Poslední příspěvek od Pa33w0rd kdy Dnes v 12:06:56 »
GNU nástoje tam by default nejsou, jsou tam BSD. GNU nastoje jdou nainstalovat, pokud je nutně potřebujete.

Pokud jste dělal v *BSD budete v příkazovém řádku na macOS jako doma, jinak vás jistě čeká pár překvapení.

Pokud programujete v C/C++ je to stejné jako na Win (POSIX vrstva tam v podstatě je také, s nějakými minimálními nuancemi) a pointer je stále stejný pointer na Linuxu, macOS i Windows :D
2
Vývoj / Re:Prečo nie je Lisp populárnejší?
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 12:00:50 »
Ale uznávam, že vykresliť môj terč zo štvorcov bolo v clojure+swing smiešne jednoduché.
3
Windows a jiné systémy / Re:Microsoft odporúčanie pre SPF
« Poslední příspěvek od honzako kdy Dnes v 11:40:25 »
Netuším jestli to s tím souvisí, ale zahlédl jsem že služba SMTP bude vyžadovat nový Exchange SE - on premise předplatné v hybridním prostředí.
Zmínku jsem četl nedávno že to bude nutné v průběhu 3 měsíců, ale MS to určitě zveřejnil dříve.
4
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 11:28:24 »
A co clojure?

Vyskúšam, ale ako java programátorovi mi príjde málo lákavé. Tiež sa tam asi budú riešiť jar-ká gradly, maveny. Funkčné to bude, len sa človek upíše ako český žandár. Ale keďže Tišník zrovna o clojure robil dlhý seriál, minimálne si to pozriem.
5
Windows a jiné systémy / Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Poslední příspěvek od a6b kdy Dnes v 11:25:04 »
uvazuju o mac booku, jednak se chci naucit programovat pro mac os, zkusit si na tom delat veci okolo ai
a taky zkusit jiny un*xovy system.

ted se ptam na ten un*xovy zazitek v porovnani s linuxem, ktery znam dobre.
predpokladam, ze gnu nastroje tam jdou spustit, posixove rozhrani je podporovano.

jak je na tom mac os jako server a sitove zarizeni, kdybych si tam chtel spustit nginx, apache a dalsi sitove sluzby?
co virtualizace, jsou na mac os dobre virtualni prostredi pro spusteni linux atd.?

pokud to muzete porovnat a mate zkusenosti, tak napiste svoje poznatky, zazitky?
6
Server / Re:DMARC/SFP a hlavička Return-Path
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 11:22:13 »
Jeden z častých DKIM problémů v praxi představují maily s řádky delšími než limit 998 znaků. Často produkované nějakými html generátory. Obvyklá dvojice Postfix+OpenDKIM nedokáže s tímto prohřeškem pracovat (třeba řádek násilím zlomit). Jiným problémem může být zásah do MIME mailů v podobě změny kódování obsahu někde po cestě. A není to tak dlouho, co jsem se potýkal se zásahy MS Exchange do záhlaví jednotlivých částí MIME mailů při jejich lokálním doručování a přeposílání prostřednictvím uživatelských pravidel.
Takže jsou to různé chyby implementace, ne přímo problémy DKIM. Ale chápu, že bez použití DKIM se ty chyby neprojeví, takže je to jeden z problémů, na které člověk narazí, když DKIM začne používat. Asi by se to dalo obejít tím, že se pro hashování těla e-mailu bude používat jenom jeho začátek.

Samostatnou kapitolou pak jsou mailing listy. Například chcete na listserveru do Subjectu přidávat jméno listu, na konec mailu přidat patičku listserveru a chcete z mailu odfiltrovat nežádoucí MIME části. Tím vším porušíte původní DKIM podpis. A nový DKIM podpis přidat nemůžete kvůli nesouladu jména domény původního odesilatele a podepisujícího serveru.
To, že mailinglisty do e-mailu zasahují, je podle mne špatně, odjakživa. Díky DKIM je to akorát víc vidět. Už dříve to rozbíjelo elektronicky podepsané e-maily. Vkládat patičku do HTML e-mailů také způsobuje problémy… Kvůli předávání těchto informací máme v RFC 4021 definované hlavičky List-*, případně další hlavičky v RFC 8058.
7
Hardware / Re:Chování nabídky napětí USB-C nabíječky s PD
« Poslední příspěvek od gnat kdy Dnes v 11:12:42 »
Účinnost typické malé USB nabíječky bývá 80%-85% v oblasti blízké max. výkonu (GaN se mohou dostat i na 90%). Ta ale dramaticky klesá pro menší odběry a pro malé proudy klidně spadne až na 10%. 45W nabíječka potřebuje uchladit 5-10W ztrátového výkonu, bez větší závislosti na zatížení. Což samozřejmě dlouhodobě přes ten plastový obal nedává. Uvnitř může být klidně o 30-80°C více než na obalu. Většina tepla se obvykle odvede přes vidlici do zásuvky. Tak si zkus po příštím odpojení vytáhnout jí ze zásuvky a šáhnout si na ty kovové kontakty.
8
« Poslední příspěvek od listoper kdy Dnes v 11:06:36 »
A co clojure?
9
Server / Re:DMARC/SFP a hlavička Return-Path
« Poslední příspěvek od _mbily kdy Dnes v 10:40:25 »
S následným nástupem DKIM, DMARC a kontroly alignmentů všeho druhu mají ale obě dvě řešení své nedostatky.
Jaké nedostatky má DKIM? ...
Jeden z častých DKIM problémů v praxi představují maily s řádky delšími než limit 998 znaků. Často produkované nějakými html generátory. Obvyklá dvojice Postfix+OpenDKIM nedokáže s tímto prohřeškem pracovat (třeba řádek násilím zlomit). Jiným problémem může být zásah do MIME mailů v podobě změny kódování obsahu někde po cestě. A není to tak dlouho, co jsem se potýkal se zásahy MS Exchange do záhlaví jednotlivých částí MIME mailů při jejich lokálním doručování a přeposílání prostřednictvím uživatelských pravidel.

Samostatnou kapitolou pak jsou mailing listy. Například chcete na listserveru do Subjectu přidávat jméno listu, na konec mailu přidat patičku listserveru a chcete z mailu odfiltrovat nežádoucí MIME části. Tím vším porušíte původní DKIM podpis. A nový DKIM podpis přidat nemůžete kvůli nesouladu jména domény původního odesilatele a podepisujícího serveru.

Obvykle ale předpokládají, že DMARC politika odesilatele nevyžaduje současně splnit SPF i DKIM.
Ona to ani vyžadovat nemůže.
Ano, moje trapná chyba a omluva čtenářům. Mozek už usínal, a z posledních sil si vzpomněl na dmarc tag fo=, který ale slouží k něčemu jinému.

10
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 10:02:18 »
Teraz som sa s lispom hral viac.  Odhliadnuc od ostatných problémov, ktoré sú veľmi subjektívne,   som narazil na toto:

SBCL:
- Skvele sa hodí na písanie rôznych CRUD webservisov, proste toto je skvele podporované
- Algoritmizuje sa v tom fajn, je ozaj cítiť, že je to multiparadigmový jazyk
- Písať v tom čokoľvek interaktívne je neskutočná bolesť, Quicklisp (package manager SBCL) má zastaralé balíčky a povedzme úloha vykreslenia štvorcového "Terča", je  strašne zložitá. Už len to, že mám wayland a nie Xorg, spôsobuje problémy.   

Racket:
- Skvelý na interaktívne úlohy
- Jazyk má veľa možností, ktoré som ešte nepreskúmal
- Je otravne pomalý.

Guile/Elips - Sú špecifické lispy pre mimozemšťanov.

Väčšina problémov je dosť malicherných, ale tá malá komunita je na nich dosť badať. Zastaralé balíčky, horšia podpora. Z toho plynúca bariéra pre vstup, z toho plynúca malá komunita. Ak by som bol pedagóg, tak dialekt lispu nezvolím, lebo podstatný čas by sa riešili problémy s kompatibilitou a nie náplň predmetu. Možno tak Hy, ale to sa mi zdá byť len inak zapísaný python.

Ak by som bol milionár (Eurový), tak prachy vrazím do SBCL, ten sa mi páči najviac.
Stran: [1] 2 3 ... 10