Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
/dev/null / Re:JIVA's DOSBox Toolset
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy 23. 10. 2025, 23:53:08 »
pokud máte připravenou hru pro dosbox , nebo jste ve fázi jejího zamýšlení nebo už vývoje , chci říct že možné zpeněžení a komerční prodej může proběhnout na portálu itch.io kde je podobných věcí plno

šlágrem dnešních mladistvých generaze Z a generace Alfa , je manga

nevím teď jestli jsem to tu popsal ale v YT tutorialu jsem o tom mluvil , do programu je možné zanášet ručně kreslenou grafiku. Myslím že to je docela důležité. Vy však kreslit neumíte.

našel jsem na internetu nějaké učebnice kreslení mangy (bohužel všechny jsou v angličtině) možná vám to však nevadí protože anglicky umíte. Když tak byste měli zvážit koupit si učebnici knihu jak kreslit mangu , prostě ve vaší řeči v knihkupectví. Dobrým autorem ja Hart

https://drive.google.com/drive/folders/1iz5RsA3izP1bhKpfKL35VL0lGDKcK8Pv?usp=sharing

takže papíry do tiskárny a kreslíme . pro naši hru je to potřebné
2
/dev/null / Re:JIVA's DOSBox Toolset
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy 23. 10. 2025, 23:41:38 »
pokud jste si koupili raspberry a nainstalovali tento systém , jste v dosboxu , došli jste tak daleko že jste např četli učebnici a máte vlastní programy v Pascalu , chtěl jsem říct že na gitu je novinka

autor určitých částí software pro dos mircosoft mi poslal utilitu na práci s fonty které jsou v dosovém programování použity

balíček obsahuje 5 jiných dalších fontů a editor vlastních fontů

nabízí se tak font upravit na slovenský !! nebo vymyslet nějaký jiný

https://github.com/tigerhareram/DOS-Tigerhareram/tree/2025_Jun/ZZ/FONTS
3
/dev/null / Re:distro linuxu k prohlížení celý archiv
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy 23. 10. 2025, 23:12:58 »
hardware je novější , ukazovaný linux mi nefunguje - postup co s tím udělat :

systém který tu ukazuju pamatujde debian strech , pak jsem kupoval nový hardware a musel jsem přejít na debian buster , v určitou chvíli po roce provozu počítače Intel NUC non stop 24/7 a pak ještě po nějakém čase se mi asi spálil , kupoval jsem novější Intel NUC , musel jsem přejít na debian bookworm (období debianu bullseye jsem přeskočil když mi hardware fungoval nezajímal jsem se)

teď přicházejí nové Intely NUC a jiné počítače novější hardware , linux z archivu vám nebude fungovat :

1 - jděte na stránky linuxu Tomáše M. distro Slax a vemte si nejnovější Slax debianovou verzi
2 - zkuste jestli vám slax funguje na vašem hardwaru, obraz zvuk a síť , boot do x
3 - teď přeneste celý systém tak aby se spojil nový slax s tímto debianem , proveďte něco jako merge
4 - budeme postupovat v zachování systému a povýšení potřebného
5 - zajistěte aby bootloader bootoval správné nové jádro a aby k němu ve stromu souborů byly firmware a knihovny lib
6 - když se dostanete tak daleko že systém nabootuje a dostane se až do textového režimu , sláva
7 - teď budeme operovat s dalšími složkami , zaměřte se na složky libs aby se slax nový a distro spojily , přepsaly , a doplnily
8 - všimněte si démonů v systemd , tady je potřeba provést složku po složce službu po službě operace tak aby systém
naběhl do x a nezamrznul , když je něco důvod proč to zamrzne , zkuste to třeba odstranit
9 - když dokážete nabootovat, naběhne x a nezamrzlo to , pokračujte tak že zkoušíte programy který v nové verzi přestal fungovat
10 - provádějte operace s každou věcí na které vám záleží , trvá to dlouho , spotřebuje to asi měsíc práce každý den

na co tohle je ? říkáte si nikdy bych něco takového nedělal ?
odpověď : když systém přešel debiany : stretch, buster, bullseye, bookworm .. přejde dál na trixie a dál
klíčové k pochopení je že systém je plný software a vyřešených věcí o které je škoda přijít a nemít nic

dostanete se tak k až teoreticky nekonečno věcí k řešení , pokud máte čas a baví vás to , doporučím vám hledat na google v diskuzních forech především anglicky psaných

můžete tak systém mít a rozjet ho i na novějším počítači , jen potřebujete vědět jak na to
4
Odkladiště / Re:Sháním nadšence do SDR z Prahy
« Poslední příspěvek od bobprasak kdy 23. 10. 2025, 23:05:35 »
Nejsem z prahy ale naky rychly kafe/caj/vino zkratka jed dle preferenci dat klidne muzem. Nejake hrani mam za sebou, ale nic vaznyho a momentalne na to nemam vubec protoze rodina.
5
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 23. 10. 2025, 23:02:45 »
Ahoj, kdyby mel nekdo zajem, mam tady HW mozna vhodny pro SDR nadsence :-)
Je to USB 2.0 SDR+DAB+FM TV RTL2832U+R820T2 kupovane na Aliexpressu.
Pouzival jsem to na zachytavani wireless mbus signalu z meraku vody, nez nam je predelali na LoRa :-(
Dam zadarmo za odvoz, kdyz si pro to prijedete (Praha, neposilam).
Myslim, že to znám, neni to to, čemu se říkalo nějak Astrometa? Bílej poměrně velkej dongl s anténním vstupem… (ne že bych ho chtěl, já ho mám, spíš mě zajímá, pokud už se tady o tom bude diskutovat, co se s tím dá zajímavého dělat, protože na příjem DVB-T2 se mi to moc nehodilo, anžto to má nějakou chybovost, která do streamu jednou za čas hodí viditelnou chybu).
6
Software / Jak na čipovou kartu s mobilem?
« Poslední příspěvek od 𝑾𝑰𝑭𝑻 kdy 23. 10. 2025, 22:59:26 »
Stejně jako desktopy jsou postupně vytlačovány notebooky nebo se lidi snaží Windowsy nahradit Linuxem, tak mě s ohledem na vlastnictví relativně výkonného mobilu napadlo nahradit to mobilem, a to pro pracovní účely. Postupně bych to chtěl dotáhnout do stádia, kdy vlastně s sebou na cesty mezi pobočkami v práci nebudu potřebovat tahat notebook, protože ho nahradí mobil píchnutý do dockiny, ve které je myš, klávesnice, ethernet a monitor. A samozřejmě napájení.

Mým mobilem je Samsung a nějakým způsobem se v něm vyskytuje něco, co se jmenuje Dex a to umožňuje po připojení takovéhoto vybavení jedním kabelem udělat z mobilu desktop. Má to svá specifika, ale vlastně docela v pohodě funguje vzdálená plocha, nativně Teamsy a vlastně i Outlook na pracovní e-maily, protože všechno máme jako firma v MS 365. Funguje i naše VPNka do firmy, takže taky cajk.

Co se mi nepovedlo a co bych chtěl poradit od někoho, kdo s tím má třeba zkušenost, je přihlašování do určitých věcí čipovou kartou. Vtipně to máme jen na jednom projektu, ale leze se tam přes Citrix Workspace a přihlašování řeší právě ta karta. Tu je v normálním PC možné používat jak kontaktně, tak i bezkontaktně přes NFC. Mobil se s ní pomocí NFC Tools nějak bavit umí, takže hardwarově to asi jde, ale nějak mi tam chybí ten software. Další potíž je v tom, že tam musím dostat ještě jistý root certifikát, což se mi asi povedlo, zobrazuje se mezi uživatelskými certifikáty CÚ, nicméně nevím, jestli to s ním skutečně nějak počítá. Stránka, která se v tom Citrixu (nebo to jde i přes běžný browser) navštěvuje, zobrazuje ERR_BAD_SSL_CLIENT_AUTH_CERT. Hádám, že to znamená už jen absenci toho certu z čipové karty, ke které se pak ještě nějak musí zadat PIN, ale tak daleko jsem se neprokousal netuše jak. Potenciálně bych to mohl připojit i přes USB čtečku, která funguje v PC bez nutnosti doinstalovávat driver a počítám, že by snad měla chodit i v mobilu (tu se nabízí otázka, jestli se dá v mobilu třeba vyzkoušet ta čtečka na občance s čipem a jaká aplikace by se s tím mohla kamarádit?).

Díky za jakékoli tipy.
7
« Poslední příspěvek od mercury116 kdy 23. 10. 2025, 20:32:18 »
Ahoj, kdyby mel nekdo zajem, mam tady HW mozna vhodny pro SDR nadsence :-)
Je to USB 2.0 SDR+DAB+FM TV RTL2832U+R820T2 kupovane na Aliexpressu.
Pouzival jsem to na zachytavani wireless mbus signalu z meraku vody, nez nam je predelali na LoRa :-(
Dam zadarmo za odvoz, kdyz si pro to prijedete (Praha, neposilam).
8
Server / Re:Rozdělení disků pro Proxmox v domácím labu
« Poslední příspěvek od darebacik kdy 23. 10. 2025, 20:11:11 »
Ja nemam PBS, zalohujem len lokalne a vzdy plne zalohy (nie snapshoty). Na proxmoxe som nikdy nemal problem ani s CT a ani s VM.
Jeden krat som mal problem (nie na svojom labe), ze som ulozil (lokalne) zalohu Win 10.
Po nejakom case sa ten win 10 v KVM rosypal (proste black screen) a zalohu sa nepodarilo obnovit.
Nebol som fyzicky pri servery, tak som to skusil 3x a ked to neslo, tal som zalohu vymazal (povazoval som ju za vadnu).
Neskor som sa dostal k serveru fyzicky a zistil som ze vadna je RAM.
Avsak zaloha uz bola vymazana a je mozne ze bola by OK
9
Vývoj / Re:AI Inference - Qwen 30b Coder - drobné chybky
« Poslední příspěvek od a6b kdy 23. 10. 2025, 20:04:53 »
to nejde predikovat, tak jako clovek muze pokazde rict neco jineho tak i model muze ruzne odpovedet.
10
« Poslední příspěvek od a6b kdy 23. 10. 2025, 20:02:14 »
a proc o tom nediskutovat zde online, otevrena diskuze muze byt taky zajimava a lidi muzou prijit se zajimavymi nazory.
ja o tom moc, nevim takze odhaduju, ze to bude bastleni ve spojeni s nejakymi chipy pro vysilani a prijimani radioveho signalu, takze diskuze bude o chipech, hardware, software a antenach a provozovani na volnych frekvencich a malych vykonech.

mate uz nejake zaseky v chytani/vysilani signalu?
Stran: [1] 2 3 ... 10