Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Windows a jiné systémy / Re:v průzkumníku se dějou věci
« Poslední příspěvek od Franta Kučera kdy Dnes v 16:42:14 »
Přestat používat Windows, resp. přestat být používán Windows a Microsoftem.
2
Windows a jiné systémy / Re:v průzkumníku se dějou věci
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 16:35:15 »
Zaprvý, možná to děláš na onedrivu a ani o tom nevíš a zadruhý možná sis nějak přenastavil metodu file: na edge. Ale co s tim nevim.
3
Windows a jiné systémy / v průzkumníku se dějou věci
« Poslední příspěvek od mikesznovu kdy Dnes v 16:07:48 »
Když v windows 11 průzkumníku chci vytvořit novou složku s vlastním názvem, nějak se stane, že se vytvoří "Nová složka" a  následně se mi v edge otevře http://zadanynazev:o

1. jak zablokovat edge pro asociace čehokoliv, tím spíš textu.
2.  Co dělám špatně  v průzkumníku?
4
Windows a jiné systémy / (Windows 11)Media player promešká začátek videa
« Poslední příspěvek od mikesznovu kdy Dnes v 15:51:31 »
Když v  windows 11 v defaultním přehrávači (ten pokus  o iTunes v metro stylu Windows, ne sstarý špatný W.M.P.) otevřu A/V soubor, tak hudba začne hrát skoro hned, ale na plocha obrazu je nějakou chvíli bílá a pod ní  "progressbar . tzv bez konce™". KOlem 0.5-1s.
Nestává se to vždy, někde indický systém dokáže  držet krok s audiem hned od začátku jako italské hodinky. Většinou po seeku na začátek videa se dá přehrát zmařený začátek videa, ale je to dělá to naprosto indickou zkušenost.
Zůstal aspoň v windows 11 nějaký kamen na kameni? Je tato chyba někde v universu Microsoft opravena? Kde je problém? (nepočítám zcela legitimní radu jiný přehrávač videa, ale tenhle používám, když nic jiného není)

(Tak jsem teď byl připraven  8) . Provedl jsem reload před psaním příspěvku a po 3 minutách dopsaní mě stejně dostihla hláška Litujeme, přístup odepřen, ale během minuty jsem měl text příspěvku na obrazovce lokálního php skriptu var_dump() po reloadu s POST metodou  hned zachráněn šup s ním do schránky a zpět odkomentovat 127.0.0.1 )
5
Hardware / Re:UPS pro malý server
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 15:29:12 »
Eaton dělá UPS i s jinými typy baterií.

Doba běhu na baterie, zejména v domácích podmínkách bude značně proměnlivá, třeba podle okolní teploty. Pokud bude horko a jen polovinu spotřeby jak serveru, tak režije UPS jsou větráky, bude doba běhu logicky poloviční.

Určitě bych nebral nic plastového s ohledem a hořlavost - poběží-li to roky někde zapomenuté, dokud si někdo nevšimne, že po 10ti letech chcípla baterka.
To bude možná problém, hlavně u těch levnějších UPS. Přinejmenším přední panel bude vždycky plastový. Tím nijak neshazuji snahu o co největší požární bezpečnost, zvlášť u něčeho, co je napájecím zdrojem.

Citace
Ohlídejte si typ výstupních zásuvek, kdy běžné schuko zásuvky jsou většinou jen u domácích modelů někam pod stůl.
To není problém, dá se na to sehnat redukce, jako je např. tahle, případně si takovou vyrobit (samozřejmě jen s patřičnou kvalifikací  ;)).

Tak přední panel není problém, v tom není žádná výkonová elektronika, ale baterie a vnitřní elektroniku bych měl raději obalené plechem.

Pochopitelně, že se dají sehnat redukce, to není problém, jen je to další element který může selhat a pochopitelně i další náklad, nebo i zabrané místo, třeba v racku. Nejlepší je použít kabel s odpovídajícími konektory, bez redukcí a adaptérů. Pokud má ale každé zařízení vybavit přímý kabelem, tak už to v nákladech taky docela naskáče.
6
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 15:22:53 »
....
Na balancování článků jsou balancéry. Některé BMS už to mají v sobě. Pro UPS kde počet cyklů za životnost UPS bude maximálně dvoumístné číslo je možná zatím lifepo4 zbytečně drahé, ale u solárních elektrárnách už se masivně používá. A to že na rozdíl od olova se může vybíjet prakticky v rozsahu 0-100% bez následků na životnost má taky něco do sebe.
Samozřejmě FVE (s patřičným střídačem) je něco jiného než UPS, která byla stavěná na olovo. Neříkám, že LiFePO4 je něco špatného, ale říkám, že bych tam dával raději náhradu za díl, na který je to primárně navrženo.
8
« Poslední příspěvek od Jimmyx kdy Dnes v 14:56:52 »
Já bych tam ty LiFePo necpal (názor hloupého strojaře :-) ). UPS je stavěný na olovo tak by se tam mělo dát olovo. Kámoš si stavěl takhle elektroautíčko a měl problémy s kvalitou a balancováním článků. Já bych takovou věc úplně doma nechtěl...
Na balancování článků jsou balancéry. Některé BMS už to mají v sobě. Pro UPS kde počet cyklů za životnost UPS bude maximálně dvoumístné číslo je možná zatím lifepo4 zbytečně drahé, ale u solárních elektrárnách už se masivně používá. A to že na rozdíl od olova se může vybíjet prakticky v rozsahu 0-100% bez následků na životnost má taky něco do sebe.
9
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 14:44:51 »
... jen je potřeba jednou za pár let vyměnit akumulátor. Podotýkám, že je nesmysl kupovat předražené "značkové" od výrobce, je to stejně jen akumulátor jiného původního výrobce s jinou přelepkou. Používal jsem vždycky Panasonic, ale zdá se, že už se nevyrábí nebo nedodávají k nám, takže až budu muset baterii opět měnit, bude to oříšek s hledáním kvalitní náhrady.

Mně se osvědčila značka Yuasa, konkrétně jejich řada NP. Třeba klasická UPSková NP7-12L (tahle má velké fastony, sestřička bez L na konci má menší fastony).

Odbočná poznámka / off topic: taky zrovna po nějaké UPS šilhám. Koukám cca po Eaton 9E 1000i rack... zřejmě momentální "trochu slušný low-end do racku". A zcela náhodou jsem zaznamenal existenci měničů NTN-5K od značky MeanWell :-D
10
Hardware / Re:Zapínání PC přes UEFI
« Poslední příspěvek od bindiff kdy Dnes v 13:59:19 »
Automatické zapnutí PC (otestováno na Supermicro X11SCZ-F, A2SAN-H, ale měla by to být celkem běžná vlastnost i u jiných MB):

Kód: [Vybrat]
    linux# echo $(date -d 'tomorrow 09:00' +%s) > /sys/class/rtc/rtc0/wakealarm
    linux# poweroff

Doporučuji použít spíš utilitku rtcwake, která je dodávaná v util-linux:

Kód: [Vybrat]
Použití:
 rtcwake [přepínač]

Převede systém do spánku a probudí se v určený čas.

Přepínače:
 -a, --auto               získá režim hodin ze souboru se systematickým
                          posunem (výchozí)
 -A, --adjfile <soubor>
                          určuje cestu k souboru se systematickým posunem
                          (výchozí je /etc/adjtime)
     --date <čas>         čas probuzení
 -d, --device <zařízení>  vybere RTC zařízení (rtc0|rtc1|…)
 -n, --dry-run            provede vše až na uspání
 -l, --local              RTC používá místní časovou zónu
     --list-modes         vypíše dostupné režimy
 -m, --mode <režim>       režim spánku (standby|mem|…) [pohotovost|paměť|…]
 -s, --seconds <sekundy>  kolik sekund bude spát
 -t, --time <time_t>      čas probuzení
 -u, --utc                RTC běží v UTC
 -v, --verbose            podrobné zprávy

-h, --help               zobrazí tuto nápovědu
 -V, --version            zobrazí verzi

Podrobnosti naleznete v rtcwake(8).

Umí si pořešit rozcházející se RTC oproti systémovým hodinám, naparsovat datum a rovnou uspat/vypnout počítač. Jenom pozor, je skoro vždy nutné nastavit režim – na mém systému výchozí „standby“ (S1 mód) není, nebo občas nechcete uspat počítač hned.
Stran: [1] 2 3 ... 10