Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Radek Miček kdy Dnes v 14:01:36 »
To, že něčemu důvěřuješ je sice hezké, ale to ještě neznamená, že tam nejsou kritické chyby. Ty se vždycky objeví i u těch nejdůležitějších projektů. Důležité je mít o tom všem přehled, a ten prostě nemáš, když si děláš všechno sám.

S první částí souhlasím. Týká se to samozřejmě i LLVM, kompilátoru, běhového prostředí, standardní knihovny... To je další důvod, proč jsem s Rustem opatrný. Kompilátor Rustu má přes milion řádků kódu a je poměrně komplikovaný, takže je tam velká pravděpodobnost chyb. Podobně i standardní knihovna, která je plná složitého unsafe kódu. Naopak třeba kompilátor C3 je o dost jednodušší a standardní knihovna je téměř primitivní.

Citace
Mít minimum závislostí v C++ projektu není žádný benefit

Zkušenost mi ukázala, že to je obrovský benefit. Nejen v C, C++, ale i v F# nebo Rustu. Nejvíc problémů vznikalo po updatu závislostí. Kolikrát to navíc byl i update na nějaké minor verzi, který teoreticky neměl rozbít nic, ale skutečnost byla jiná.

2
Odkladiště / Re:Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 13:42:33 »
Taky se dá nějak odečítat běžný elměr přes IR rozhraní.
3
« Poslední příspěvek od cznarg kdy Dnes v 13:41:59 »
A k tématu: na hlavní přívody používám Shelly pro 3EM, na okruhy pak Shelly pro 4PM a Shelly pro 3 (v podstatě jen indukční deska). Na dodavatele se moc nespoléhám, sice taky má nějaký údaje, ale víme jak to je s 3rd API dodavatelů ;-)
4
« Poslední příspěvek od tenlester kdy Dnes v 13:40:15 »
Ahoj,

mám tohle vyřešené včetně integrace do HA pomocí fotovoltaiky na úrovni domu. Na úrovni některých částí co mne zajímají (sauna kupříkladu) používám tohle jako podružné měření:

https://rpishop.cz/593037/shelly-pro-3em-3ct63-3-fazove-mereni-spotreby-lan-wifi-bluetooth

Když si to dáš do hlavního rozvaděče a cívky dáš na hlavní přívod, tak dostaneš co chceš. Integrace shelly do HA je bezproblémová po lokální síti. Instalace je bezproblémová a s minimálním zásahem.

5
« Poslední příspěvek od cznarg kdy Dnes v 13:38:11 »
Osobně to třeba používám k odhadu vyúčtování, ke sledování mandatory nákladů (tj. kolik žere infra když nikdo není doma) atd. atd. Taky jsou zajímavé statistiky léto (klimatizace) vs. zima.
A myslím že když nevidíte vy přínos v domácí automatizaci, neznamená to že to je vyhazování peněz. Není nad to když bez obav že jste nechal zaplou troubu můžete z domova pryč či když přijdete tak se Vám rozsvítí světla zrovna tam kde jste. Nebo říct "Hey nabu zapni TV" a upraví se osvětlení tak aby se dobře koukalo na televizi. Nejsou to důležité věci, ale jsou to věci které zpříjemňují a zeefiktivňují život. A případně pomáhají sledovat náklady a určit kdy je vhodné obměnit žrouty energie (a hlavně je určit)
6
« Poslední příspěvek od thisisroot kdy Dnes v 13:35:40 »
K comu ti bude dobre mat informaciu o online spotrebe?

Ak ma niekedy nieco zaujimalo, tak to bolo konkretne zariadenie a jeho spotreba ale nie celkova spotreba.

Celkova spotreba 2x rocne vo vyuctovani mi uplne staci. Na kontrolovanie aktualnej spotreby nevidim dovod/prinos a povazujem to za vyhadzovanie penazi. Rovnako ako vecsinu domacej automatizacie.

Zajímá mě to, protože v bytě budu mít kombinaci elektrických přímotopů a krbové kotle. Jasně můžu si spočítat, kolik mě cca ten den topení stálo a zajít si k elektroměru a číslo si opsat. Ale já vůbec nemám tušení, kolik to bude žrát. Na ostatní elektroniku mám Tuya zástrčky/prodlužky, které tu spotřebu měří (jestli precizně netuším, ale když zapnu 100W telku, ukazuje to odběr ~100W, takže to přesné zřejmě je). Chci mít prostě přehled a taky si chci hrát, protože mám radost z nového bydlení  :)
7
Hardware / Re:Utilita na zistenie kompatibility HW s Linuxom?
« Poslední příspěvek od MrHackCZ kdy Dnes v 13:31:27 »
Popravdě jsem nějaký novější noťas pod Linuxem asi ještě neviděl.

Dell Precision 5680 (i9-13900H, RTX 4000 ADA), v dualbootu mam W11 a Ubuntu 24, kdy ubuntu pouzivam 90% casu. Laptop je "Ubuntu Certified", akorat je problem ze byl certified akorat na Ubuntu 22 ;D

Nicmene vse funguje skvele, vcetne dokovacky nebo ctecky otisku. Mel jsem do ~ letosniho kvetna problem s webkamerou, kdy tam v Dellu dali nejakej cinskej bazmek, kterej nemel do aktualniho kernelu driver. Ale uz funguje i ta.

Dell ma svoje Ubuntu repo s ovladaci a drivery, takze tam bych se moc nebal, pokud to bude alespon Latitude.
8
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy Dnes v 13:01:41 »
K comu ti bude dobre mat informaciu o online spotrebe?

Ak ma niekedy nieco zaujimalo, tak to bolo konkretne zariadenie a jeho spotreba ale nie celkova spotreba.

Celkova spotreba 2x rocne vo vyuctovani mi uplne staci. Na kontrolovanie aktualnej spotreby nevidim dovod/prinos a povazujem to za vyhadzovanie penazi. Rovnako ako vecsinu domacej automatizacie.
9
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 12:53:47 »
ja pouzivam hotove riesenie od firmy kincony. konkretne
https://www.kincony.com/30-channel-esp32-energy-monitor-kincony-m30-released.html

Stojí to jen 6500kč a půl rozvaděče k tomu, to se vyplatí.
10
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 12:52:11 »
To, že něčemu důvěřuješ je sice hezké, ale to ještě neznamená, že tam nejsou kritické chyby. Ty se vždycky objeví i u těch nejdůležitějších projektů. Důležité je mít o tom všem přehled, a ten prostě nemáš, když si děláš všechno sám.

Mít minimum závislostí v C++ projektu není žádný benefit - je to důsledek toho, že C++ nemá package management tak jako ostatní jazyky. Header-only knihovny taky vznikly jen z toho důvodu, aby nikdo nemusel řešit kompilaci těch knihoven, a malé knihovny co řeší jen velmi konkrétní problém v C++ skoro neexistujou a nebo je nikdo nepoužívá kvůli tomu, aby neměl další závislost, o kterou se musí "manuálně" starat.

Mít package management je automatizace, nemít ho znamená dělat všechno ručně... Je to čistá ztráta času vývojáře.
Stran: [1] 2 3 ... 10