Caute, viem, ze na tomto fore sa velmi neriesia taketo "home" temy, ale skusim to. Konecne som sa dokopal k pokusu rozbehat MDNS na Mikrotiku, Funguje to tak napolovicu, strucne napisat co som urobil:
OK
- Na Mikrotiku som povolil port 5353 z predmetnych VLAN do inputu a v IP - DNS som povolil MDNS na predmetnych VLANach
Dobry krok, len si treba uvedomit, ze mDNS je len discovery. Tu jednotlivi klienti len ziskaju informaciu, na akej ip, akom porte bezi dana sluzba. Este musia mat moznost sa na nu aj pripojit.
- Na TP-Link smart switch som povolil IGMP
Naco presne? IGMP pouziva multicast, ale nie vsetok multicast je IGMP. Pouzivas nejaky zdroj videa z multicastu (IPTV)? To je vtedy tiez trocha zlozitejsie, nez len povolit IGMP. Na mDNS IGMP nepotrebujes.
- Na Ubiquiti AP som povolil multicast v predmetnych VLANach
OK.
Vysledok:
- Tlaciaren je pristupna napriec VLANami v poriadku
Tak zjavne port 631 (ipp) ma prestup medzi VLAN.
- Mirroring Chrome prehliadaca funguje, s vinimkou prehravania videa na webe, ale to bude asi problem iba niektorych webovych prehravacov
Chromecast (aj ten v TV) potrebuje mat pristup na Internet. Pri castovani tabu z prehliadaca ide stream z pocitaca, ale pri castovani video streamu taha renderer stream priamo zo zdroja. (Preto je mozne pocitac/telefon/whatever vypnut a castovanie pokracuje).
Poziadavky na siet pre renderer (receiver):
https://support.google.com/chrome/a/answer/12256492?hl=en- Vobec nefunguje mirroring videa (cast) priamo cez Windows resp. Windows nevidi TV, v inej VLANe, ako cast zariadenie.
To preto, ze Windows nepouziva mDNS, kedze je to "konkurencna" technologia. Windows pouziva SSDP alebo WS-Discovery, podla toho, aky stary je prislusny komponent, co robi discovery. Mikrotik toto neriesi.
- VLC (na rovnakom Windowse) cez funkciu Render danu TV vidi, pokusi sa video aj prehrat (na TV sa zobrazi prehravac s nazvom videa, ale prehravanie na TV sa nespusti.
VLC tlaci stream cez port 8010. Ma prestup?
Testoval som to aj na inom Windows zariadeni a problemy su rovnake (Linux som neskusal). Len podotknem, ze v jednom pripade islo o TV a PC, ktore su do switchu zapojene cez kabel a v druhom pripade islo o NTB (wifi) a TV (kabel).
OK
Ma niekto tipy na mozne riesenie? THX
Tip: Wifi nema rada multicast -- pretoze tam nie je ack. Nemoze teda vediet, ci bol multicast packet doruceny alebo nie. Preto pri multicaste spomaluje na co najnizsi link rate a zvycajne aj dole na 802.11b. Pri discovery packetoch sa to da prezit, tych nie je vela, ale streaming cez multicast a wifi nie je to prave orechove. Prave preto existuju nastroje ako udpxy, ktore prevedu multicast na unicast.