Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 10:08:46 »
Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?
To záleží na tom, čemu se chcete věnovat. Pokud se chcete věnovat programování enterprise aplikací nebo programování pro Android, tam s Rustem nepochodíte. Pokud chcete programovat věci, kde je důležitá rychlost nebo nenáročnost na zdroje (embedded, zpracování videa apod.), tedy to, co by se dříve psalo v C, věnujte se Rustu.

A samozřejmě vám nic nebrání naučit se dobře obojí :-) I když to není tak snadné, jak to vypadá – spousta lidí sice „serializuje“ své programy v různých programovacích jazycích, ale mentálně používají pořád jenom jeden programovací jazyk. Kód v „Javě“, který napsal C++ programátor, nebo v „JavaScriptu“ napsaný Java programátorem je pak dost utrpení. V „JavaScriptu“ to nakonec vyřešili  tak, že jim kousek Javy do JavaScriptu přidali…
2
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy Dnes v 10:00:28 »
Zrovna studuji XProc, který podle mne skoro nikdo nezná, ale rozhodně je zajímavý.
XProc se moc neujal, ne? Zajímal jsem se o to v době kolem vydání první verze specifikace, pak jsem se na to ještě párkrát podíval. Ale existovala jen jedna nebo dvě implementace a jejich možnosti byly dost omezené.
3
Windows a jiné systémy / Digitalni licence Win 11 a přesun na KVM
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 09:52:59 »
Viem ze dig. licencie su viazane na HW a product key je ulozeny v UEFI. Cize ked reinstalujes Win 11, tak nemusis zadavat key a Win sa aktivuje sam po pripojeni na internet.
Kupil som PC, kde je dig. licencia na Win 11.
Na PC som nainstaloval proxmox a Win 11 budem davat do KVM
AI tvrdi, ze je mozne pouzit product key z Win 11, ktory bol na PC, ale moze to byt problemove.
Kedze v KVM je uplne iny HW a licencia je viazana na fyzicky HW.
Jedna z moznosti bola zadat product key pocas, resp po instalacii win, ale tento kluc nebol akceptovany.

Pred nedavnom som cital jeden clanok, kde robil chlapik podobne to co ja. Tiez mu virtual neakceptoval licenciu, tak cez telefon do microsoftu mu to aktivovali aj na virtual.

Nevie niekto ako postupovat pri takychto pripadoch ?
Kupovat licenciu nechcem

Zatial som to aktivoval cez MAS skript  ::)
4
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 01:37:59 »
BTW je pravda, že nemám v úmyslu se živit programováním, ale kdybych nastupoval teď na vysokou školu a chtěl se živit programováním, rozhodně bych šel právě do Rustu. Dokonce bych i doporučoval Rust na vysoké škole také vyučovat.

Co se týká Javy a C++, tak jsou dneska samozřejmé hvězdy a ještě dlouho budou, ale i tyto jazyky nějak začínali.

Zrovna studuji XProc, který podle mne skoro nikdo nezná, ale rozhodně je zajímavý. Je důležité si rozšiřovat obzory i směrem, který je mimo majnstrým. Zatím si však komerčně vystačím s PHP a XSLT.
5
« Poslední příspěvek od novomente kdy Dnes v 01:10:40 »
Rust je poměrně novým jazykem a řekl bych, že má budoucnost. Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++. Pokud bych byl začátečníkem, tak bych do Rustu šel.

No právě. Rust je nový a věřím, že má budoucnost. Java je již prozkoumaná snad ze všech stran. Ale mladost Rustu umožní vymýšlet nové programovací techniky. Kdo ví? Třeba na něco zajímavého přijdu.

BTW je pravda, že nemám v úmyslu se živit programováním, ale kdybych nastupoval teď na vysokou školu a chtěl se živit programováním, rozhodně bych šel právě do Rustu. Dokonce bych i doporučoval Rust na vysoké škole také vyučovat.

Co se týká Javy a C++, tak jsou dneska samozřejmé hvězdy a ještě dlouho budou, ale i tyto jazyky nějak začínali.
6
« Poslední příspěvek od balkovic kdy Dnes v 00:20:09 »
Zdravim.

Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?

nm

Nemusíš prechádzať, dá sa to používať paralelne. Ak si naučený používať funkcionálne vlastnosti Javy, na Rust to nie je až taký skok. A je to veľmi uspokojujúce, vidiet program napísany v rust-e, ktorý proste nepadá na výnimkach a je rýchly.

Ako spomenuli vyššie, Rustom sa asi neuživíš, potrebuje ten jazyk nejakého veľkého hráča, ktorý by ho pretlačil do veľkého biznisu. (cryptobros to zatiaľ nie sú)
7
Bazar / Re:Prodám disky, NVR, kamery, MikroTik
« Poslední příspěvek od Hornik kdy 19. 09. 2025, 23:44:16 »
ahoj, vzal bych  2x Seagate Skyhawk ST6000VX0023-2EF, 3,5", SATA, 6TB, 7200 rpm, CMR

Poslana PM.

Mikrotiky jsou uz prodane.
8
« Poslední příspěvek od Kit kdy 19. 09. 2025, 23:41:19 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...

Je mi jasné, že C++ tu bude ještě dlouho, ale snad uznáš, že Rust je o něco bezpečnější a že dává méně prostoru, jak se střelit do nohy.
9
Hardware / Re:Přehřívání notebooku HP Elitebook 845 G8
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy 19. 09. 2025, 22:49:05 »
Manažer zodpovědný za IT v běžné české firmě ti řekne, že se informoval u účetní, a že to nemůže nabídnout levněji, než za běžnou tržní cenu v bazarech nebo inzerátech, že se nenechá někým v budoucnu obviňovat.
Sám jsem to zažil letos na jaře, kdy jsem si chtěl nechat svůj více než 6 let starý (ano, tak dlouho sloužil jako pracovní) Probook 470.
Nabídková cena byla 2.000 Kč, což bylo pro mě moc, na to jsem ten kus a jeho problémy znal příliš dobře - byl používaný cca 10-12 hodin denně (nepoužíval jsem ho jen na práci), bez externí klávesnice a monitoru.
Nabídl jsem polovinu, to zase odmítl dotyčný manažer, takže šel k recyklaci.
10
« Poslední příspěvek od echo_zulu kdy 19. 09. 2025, 22:07:14 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...
Stran: [1] 2 3 ... 10